Hoppa till innehållet

Hennes thriller ska bli Hollywoodfilm

Deckarförfattaren Camilla Grebe tänkte sig en ”framgångsrik och publik man med mycket kvinnotycke” när hon skrev ”Älskaren från huvudkontoret”. Nu ska Hollywood göra film av hennes spänningsroman.

Fram till i dag har Camilla Grebe släppt åtta böcker.
Fram till i dag har Camilla Grebe släppt åtta böcker.Foto: Foto: Viktor Fremling

Camilla Grebes karriär har gått från studier på Handelshögskolan i Stockholm, en av grundarna av ljudbokförlaget Storyside, vd för Vin & Sprits dotterbolag Amfora Vinhus, marknadsdirektör på Lernia och managementkonsult för att sedan debutera som deckarförfattare 2009.

Fram till i dag har hon släppt åtta böcker. Den senaste boken, den psykologiska spänningsroman "Älskaren från huvudkontoret", ska nu bli Hollywoodfilmen "The Ice Beneath Her".

Hur fick du Andrew Lazar, en av producenterna bakom Oscarnominerade "American Sniper", att filmatisera din bok?
”Det är knappt att jag tror det själv. I praktiken är förklaringen hårt arbete under lång tid. Min fantastiska agent, Christine Edhäll, på Ahlander Agency, har skött förhandlingarna med de amerikanska filmbolagen.”

Boken släpps i USA i december och filmprocessen har precis inletts. Vad tjänar du på affären?
”De stora pengarna kommer först när filmen är producerad. Exakt hur mycket det handlar om vill jag inte säga, men jag är mycket nöjd.”

Vilka skådespelare vill du se i huvudrollerna?
”Drömscenariot vore Mads Mikkelsen som vd för Clothes & More och Julianne Moore och Alicia Vikander som de två kvinnliga huvudkaraktärerna.”

"Älskaren från huvudkontoret" från i fjol är din åttonde bok och den första som du skrivit själv. Redo att stå på egna bokben?
”Absolut! Det har varit enormt kul att jobba med min syster Åsa Träff och Paul Leander-Engström, men nu längtar jag efter att skriva själv. Det blir en fristående uppföljare till 'Älskaren från huvudkontoret', antagligen under nästa år. Tredje och sista boken i Moskva Noir-triologin kommer i början av 2017. Åsa och jag har inte bestämt när nästa bok kommer. Vi har skrivit fem böcker och tar en liten paus nu.”

Den manliga huvudpersonen i "Älskaren från huvudkontoret" är en prominent vd för en klädjätte och sägs ha H&M-chefen Karl-Johan Persson som förebild. Sant?
”Nej. Faktum är att jag tänkte lite på Michael Wolf på Swedbank när jag skrev boken. Framgångsrik och publik man med mycket kvinnotycke…”

Boken tar upp kärlekens klåda och outgrundliga vägar. Vad är kärlek för dig?
”Det som gör livet värt att leva. Alla drivkrafter är underordnade vårt behov av kärlek och bekräftelse. Att vara framgångsrik är bara ett sätt att bli älskad och i 'Älskaren från huvudkontoret' ställs det på sin spets. Vad går gränsen mellan att älska och att vara besatt? Hur långt är vi beredda att gå – mot andra och oss själva – för att få den vi älskar?”

Du har två barn och fyllde 48 år i mars. Hur kommer det sig att en civilekonom från Handels kliver av en vd-stol för att skriva deckare?
”Faktum är att jag är en mycket bättre författare än vd. Att bli äldre handlar också om att lära känna sig själv och inse sina styrkor och begränsningar. Böckerna står i kö och bara väntar på att bli skrivna. Jag har ingen brist på idéer, bara på tid att genomföra dem.”

Innehåll från Resitu MedicalAnnons

Resitu Medical siktar på att effektivisera bröstcancervården

I framtiden kan en misstänkt bröstcancertumör komma att avlägsnas i sin helhet med ett enkelt ingrepp under lokalbedövning. Metoden kan komma att revolutionera bröstcancervården, med minskad stress och oro hos patienten samtidigt som man kraftigt kan reducera kostnaden för sjukvården.
– Vi står inför ett paradigmskifte inom bröstcancervården, säger Thérèse Sundell, CCO på Resitu Medical.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och står för närmare 30 procent av kvinnors cancer (1) – en av åtta drabbas under sin livstid. (2)

Upptäckten av bröstcancer görs oftast i samband med en mammografiundersökning, som sker på rutin eller efter begäran av patienten. Den följs upp av en biopsi och öppen kirurgi vid provsvar som uppvisar en elakartad tumör, vilket sker i ett av fem fall. (3) Den väntan som följer mellan biopsi och operation innebär ofta stress och oro för patienten.

Resitu Medical siktar på att lansera banbrytande metod

Målsättningen med Resitus nyutvecklade teknik är att förkorta processen, genom att med ett minimalinvasivt ingrepp plocka bort tumören redan vid biopsitillfället. Då kan öppen kirurgi uteslutas helt och patienten snabbare komma tillbaka till vardagen.

Metoden bygger på ett egenutvecklat, innovativt instrument som förs in genom ett snitt i huden och med hjälp av ultraljud styrs mot och sedan omsluter hela den misstänkta tumören som därefter skärs loss och plockas ut. Hela processen sker under lokalbedövning.

Den misstänkta tumören analyseras på sedvanligt sätt av en patolog för att fastställa eventuell malignitet. Var tumören malign är den redan borta och kvinnan behöver till skillnad från i dag inte kallas tillbaka för operation. 

Även i de fall knölen inte är elakartad finns fördelar med att avlägsna den.  

– Den kan vara besvärande men framför allt kan det finnas risk att den förändras och utvecklar malignitet, vilket gör att man behöver ha uppföljning och återkommande kontroller för att i så fall upptäcka detta i tid. Det är således en stor lättnad för patienten att bli av med knölen i bröstet, fortsätter Thérèse Sundell. 

Planerar marknadsintroduktion i EU och USA

Instrumentet är redan i serietillverkning. Företaget är nu inne i en intensiv fas för att färdigställa alla rapporter som ingår i den tekniska filen, som ska skickas in för granskning för CE-märkning, som krävs för marknadsgodkännande i EU och klartecken från FDA för att kunna säljas i USA.

– Det här är en lång och mödosam process men om allt går som det ska har Resitus instrument potential att revolutionera bröstcancervården, avslutar Thérèse Sundell.

Om Resitu Medical 

Resitu Medical är ett svenskt medtechbolag grundat 2019 som utvecklar instrument för minimalinvasiv borttagning av intakta lesioner utan öppen kirurgi. 

Teknologin har potential att skapa ett paradigmskifte inom bröstcancerbehandling genom att påskynda och förenkla processen.

Huvudkontoret ligger i Uppsala och bolaget siktar på att bli kommersiellt 2025. Intresserade investerare kan gärna kontakta vd Stefan Sowa, till exempel via www.resitu.com eller LinkedIn.

(1) https://www.cancerfonden.se/om-cancer/cancersjukdomar/brostcancer

(2) https://via.tt.se/pressmeddelande/3339271/olika-behandlingsalternativ-utvarderas-i-ny-brostcancerstudie?publisherId=3235655

(3) https://brostcancerforbundet.se/fa-stod/fragor-svar/1878-biopsistatistik/

 

Mer från Resitu Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Resitu Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera