Hoppa till innehållet

Hedersgäster satsar på vardagsobjekt

Edward Barber och Jay Osgerby är några av Storbritanniens mest välrenommerade designer.
I veckan är de hedersgäster på Stockholm furniture and light fair.

PÅ SVERIGEBESÖK. De brittiska designerna Jay Osgerby och Edward Barber.
PÅ SVERIGEBESÖK. De brittiska designerna Jay Osgerby och Edward Barber.Foto: Jessica Klingelfuss
Iris, aluminiumbord för Esta­blished & sons.
Iris, aluminiumbord för Esta­blished & sons.Foto: Di
Tobi-ishi, bord för B&B Italia.Foto: Di
Tab lamp för Flos.
Tab lamp för Flos.Foto: Di

I dag drar Stockholm furniture and light fair i gång på Stockholmsmässan i Älvsjö, med fokus på skandinavisk design. Årets hedersgäster är den brittiska designduon Barber & Osgerby, Edward Barber och Jay Osgerby. Till mässan har de skapat installationen ”Triptyk” – tre rum avdelade med filtskärmar och inredda med flera av duons designade föremål och möbler.

”Vi formger för alla delar av livet, så vi tänker oss ett entréområde, ett avslappningsområde och ett för arbete. Allt vi gör ska också kunna användas i flera sammanhang”, säger Edward Barber.

Han träffade sin kollega Jay Osgerby när de båda tog sin masterexamen i arkitektur vid Londons Royal college of art 1992. De startade företag några år senare. Tillsammans har de gjort industridesign, möbler och belysning för bland andra Vitra, Cappelini, Flos och B&B Italia. De gjorde den olympiska facklan för OS i London 2012, ett nytt tvåpundsmynt 2013 och har sin design representerad i permanenta samlingar på Metropolitan museum of art i New York och Victoria & Albert i London.

”Vi började som arkitekter, men när vi fick uppdraget att rita en restaurang så designade vi även möbler till den. Det blev starten för all vår övriga verksamhet.”

Hur kom du in på ditt yrke över huvud taget?
”När jag var liten byggde jag alltid saker – båtar, pilbågar, kojor – någonting hela tiden. Hade jag mer tid just nu skulle jag gärna göra mer keramik. Jag tillbringade nyligen en dag med en keramiker hos Royal Doulton som är ett 200 år gammalt keramikföretag. Jag älskade det.”

Vad är din relation till skandinavisk design?
”Den har en väldigt speciell känsla, enkel och nedtonad. Man har reducerat formen till det mest nödvändiga. Jag har köpt mycket svensk vintagedesign eftersom jag har besökt Sverige många gånger de senaste tio åren. Vi har samarbetat med H&M länge och ritat flera av deras butiker i Los Angeles, Japan, Korea och Indien.”

Vad tycker du mest om att formge?
”Möbler och belysning. Saker som man har i sitt hem och lever med och uppskattar varje dag. De objekten tycker jag är mest värdefulla och intressanta.”

För designintresserade – vad rekommenderar du dem utöver att gå på mässan?
”Utställningen The world of Charles and Ray Eames som pågår till den 14 februari på Barbican i London. Även om de är så välkända finns det seriöst inga bättre att studera än Eames. De är väldigt avancerade och omfattande i sin design.”

Om man inte har en enorm budget, vad rekommenderar du att man köper för design?
”Äldre second hand-möbler som du tycker om. För samma pris som du får ett nytt bord i dag, får du ett väldigt mycket vackrare och bättre hantverksmässigt bord second hand. Personligen köper jag hellre äldre designmöbler än nytillverkade.”

Edward Barber och Jay Osgerby ger också en föreläsning på mässan, den 10 februari.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera