Hoppa till innehållet

Hästjobb på miljardnivå

Hästbranschen är en miljardindustri som ger över 30 000 jobb bara i Sverige. Men de kan bli ännu fler. I dag anordnas Hästriksdagen för att hitta sätt att få hästföretagen att växa.

STJÄRNRYTTARE. ”För hästägaren gäller det att ha ekonomiskt tålamod”, säger Rolf-Göran Bengtsson.
STJÄRNRYTTARE. ”För hästägaren gäller det att ha ekonomiskt tålamod”, säger Rolf-Göran Bengtsson.Foto: ADAM IHSE / TT

Sverige är ett av Europas hästtätaste länder med cirka 360 000 hästar. En halv miljon svenskar rider, varav de flesta är flickor och kvinnor. Men det är inte bara en hobby. Branschen omsätter 46 miljarder kronor direkt och indirekt.

”Det är redan en stor näring, men den kan bli ännu större och det kan också vara en bransch som främjar integration”, säger Cecilia Widegren, socialpolitisk talesperson för Moderaterna och initiativtagare till Hästriksdagen.

Avel, foder, hästsport, utbildning, upplevelser och olika slags produkter är några av de grenar som ger sysselsättning inom hästbranschen. Hästföretag skapar många gånger jobb på landsbygden.

”Hästen är inte bara en brygga mellan stad och land, utan ger också möjligheter att gå från utanförskap till arbete och gemenskap”, säger Cecilia Widegren, som själv lyckas ha kvar sina två hästar på gården på Västgötaslätten trots arbetet som riksdagsledamot.

”Jag har mockat i dag på morgonen”, säger hon.

Ett problem som branschen vittnar om är att verksamheten oftast blir betraktad som en hobby eller bisyssla.

”Hästnäringen blir inte alltid tagen på allvar. Det kan till exempel vara svårt att få en affärsmässig relation till bankerna om man vill bygga ett ridhus”, säger Marie Lundmark på Hästföretagarforum.

Hästföretagarna vill se regelförenklingar bland annat när det gäller bygglov.

”Frågan om förenklingar kommer vi att ta upp under Hästriksdagen”, säger Cecilia Widegren.

Med start under våren bjuder också hästbranschen in riksdags-, region-, och kommunpolitiker till träffar och studiebesök på tio olika hästanläggningar.

”Vi hoppas att många politiker tar chansen och kommer till våra träffar för att se hästsektorns potential samtidigt som de får chansen till en dialog med en näring som intresserar över en miljon människor, säger Stefan Johanson, vd för Hästnäringens Nationella Stiftelse.

Svensk avel är också på frammarsch. Enligt avelsföreningen SWB, som arbetar för att stärka den svenska varmblodsaveln, finns cirka 12 000 avelsston i Sverige.

”Vi ligger visserligen långt från Europa, men är väldigt framgångsrika. Hoppning går bäst”, säger Elisabeth Olsson, agronom på SWB.

Svenska ryttaresset Rolf-Göran Bengtsson beskriver att aveln har blivit mer internationell och att man inom hoppsporten är ute efter vissa egenskaper.

”En modern häst ska vara kvick, lätt, snabb och alert”, säger den framgångsrike ryttaren när Di träffar honom i samband med Gothenburg Horse Show.

Dessutom krävs mod och försiktighet i en lagom blandning.

”Det svåra är att se på en unghäst vad den kommer att våga om några år”, fortsätter Rolf-Göran Bengtsson.

Hans stjärnhäst Casall Ask, som uppnått 17 år, var mer försiktig som unghäst.

”Vi pushade inte upp honom i de stora klasserna utan han fick växa upp i skuggan av de andra hästarna. Det är nyckeln till att han är där han är i dag”, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Tillsammans har de en imponerande meritlista på tävlingsbanorna med stora framgångar i både OS och VM.

Casall Ask är inte bara en stjärna i hoppvärlden, utan även i avelsvärlden. Han har över 170 avkommor som tävlar internationellt.

När tävlingskarriären nu går mot sitt slut blir aveln allt viktigare. Ägaren, Holsteinerförbundet, har nyligen meddelat att Casall Ask blir tillgänglig även för svenska stoägare, skriver tidningen Ridsport. Men det kostar. Priset väntas ligga runt 4 000 euro, motsvarande nästan 40 000 kronor, för några strån fryst sperma.

Över huvud taget är det enorma summor inblandade i hästsporten när man kommer upp på den nivå som Rolf-Göran Bengtsson är.

”För hästägaren gäller det att ha ekonomiskt tålamod”, säger han.

Numera känner han sig trygg med att få behålla sina tävlingshästar. I samband med hästhoppningarna i Göteborg höll han en så kallad clinic om avelsarbete i samarbete med sponsorn, danska stuteriet Ask, som äger flera av hästarna han tävlar på.

”De betalar kalaset och de tycker det är roligt att jag kan fortsätta tävla. Med den inställningen är det lättare att säga nej till bud på hästarna från Qatar och Saudiarabien”, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera