Di Weekend NYHETER

Här är din sommarkrog

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Petersons krog på Käringön.

Foto: Magnus Gotander

Det är något alldeles speciellt med den svenska sommarkrogen. Men sommaren är kort och öppettiderna ofta begränsade. Här är ett svep längs Sveriges kuster med några av de mest omtalade sommarkrogarna.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Bohuslän

1. Skärets krog, Smögen

Thomas Sjögren, Årets kock 2015, har köpt in sig som delägare i Smögen krog. För andra sommaren i rad kör de en tillfällig restaurang på Hampholmen, en liten ö dit de 26 gästerna fraktas med båt. Där lagar Thomas Sjögren under fyra veckor cirka 15 rätter per middag.

www.skaretskrog.se

2. Petersons krog, Käringön

En västkustklassiker som ligger på Käringön längst ute i havsbandet. Fyller 25 år i år. Utsågs tidigare i år till Årets hjärtekrog av den svenska krogguiden White Guide. Har öppet alla dagar i veckan under sommaren, så klart, och under helger fram till jul.

www.petersonskrog.se

3. Vatten restaurang & kafé, Tjörn

Ligger vackert i Nordiska akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn. Har i och för sig öppet året runt, men med havet utanför de stora panoramafönstren gör sig krogen bäst under sommaren. Kvällstid är öppettiderna begränsade. Museer med bra restauranger börjar bli en trend.

I Stockholm finns både Fotografiska och Spritmuseum, båda belägna vid vattnet.

www.restaurangvatten.com

4. Johans Krog, Marstrand

Kroglivet på Marstrand har länge varit synonymt med Grand Hotells Tenan.

Johans Krog ligger mitt i byn, på Rådhustorget. Här möter Frankrike västkusten. Och det smakar bra, enligt White Guide, som delade ut höga matpoäng i sin senaste krogguide.

www.johanskrogmarstrand.se

Skåne

5. Hörte brygga, Smygehuk

Det här är Sveriges sydligast belägna kvalitetskrog, belägen strax öster om Smygehuk. Upplägget är lite speciellt. Varje vecka under sommaren lagas mat från en råvarukorg från någon närbelägen gård. I Rökbaren serveras en fyrarättersmeny och så finns en enklare del som kallas Picnic.

www.hortebrygga.se

6. Talldungen gårdshotell, Brösarp

Oaptitlig fixering vid Stockholm

På Österlen finns förstås en radsommarkrogar och säsongsöppna små hotell. Den som det snackats mest om på senare tid är Talldungens gårdshotell i Brösarp. Säsongen är kort, från midsommar till skolstart. Övrig tid är det öppet på helger.

www.talldungen.se

Gotland

7. Krakas krog, Kräklingbo

Det är länge sedan Gotlands bästa restaurang låg i Visby. När Krakas krog i Kräklingbo på östra sidan av ön första gången uppmärksammades i Di Weekend för fem år sedan fick den toppbetyg. Då var säsongen väldigt kort, bara några veckor. Nu har öppettiderna förlängts från mitten av juni till sista september. Krakas rankas bland Sveriges främsta restauranger.

www.krakas.se

8. Gula hönan, Hemse

Gotland har numera inte bara en utan två sommarkrogar på krogguiden White Guides topplista över Sveriges bästa restauranger. Från och med i år återfinns också Gula Hönan i Hemse på södra Gotland i den kategorin. Till restaurangen hör ett pensionat och andra övernattningsmöjligheter.

www.theyellowhen.se

Stockholm

9. Fjäderholmarnas krog

Huvudstadens närmsta skärgårdskrog öppnade för säsongen när våren kom, under valborgsmässohelgen. Krogen har funnits ända sedan ön stora Fjäderholmen iordningställdes för besökare i större skala med kaféer, restauranger och andra attraktioner. Det är över 30 år sedan nu, men det är ändå ungt med tanke på att krogen ingår i samma koncern som Gyldene Freden från 1722.

www.fjaderholmarnaskrog.se

10. Bockholmen hav & restaurang

Esperanto kvar i toppskiktet

Bockholmen är moderkrogen i Bockholmengruppen med ett tiotal restauranger. Bockholmen ligger i en gammal grosshandlarvilla i skärgårdsmiljö. Krogen är öppen året runt. Ta tunnelbanan och därefter en promenad hit.

www.bockholmen.com

Ångermanland

11. Ulvö hotell, Ulvön

Ulvön på Höga kusten är centrum för surströmmingsnäringen. Av tradition är surströmmingspremiären den tredje torsdagen i augusti. I år infaller premiären den 17 augusti. Då är det fullt tryck på Ulvön dit man under sommarhalvåret kan ta sig med reguljära båtturer. Hotellets restaurang vurmar för det lokala och erbjuder olika former av gourmetpaket.

www.ulvohotell.se

Så gjordes kartläggningen: Till sommarkrogarna räknar vi inte lantligt belägna stjärnkrogar som Daniel Berlin i Skåne Tranås eller Hotel Borgholm på Öland, som Di Weekend regelbundet bevakar. Dessa skiljer sig också från den traditionella sommarkrogen så till vida att de bara har stängt under den allra mörkaste årstiden. Vissa av krogarna i Di:s genomgång har också öppet andra delar av året. Se respektive restaurangs hemsida.