Hoppa till innehållet

Här är Bill Gates bästa sommarläsning

Knepigt att hitta intressanta böcker för hängmatttan i sommar? Bill Gates kanske har svaren.

Foto: Foto: Christophe Ena

Mångmiljardären Bill Gates har knåpat ihop en kondenserad lista på böcker som han rekommenderar varmt. 

Urvalskriteriet är på inget sätt vetenskapligt även om många av titlarna är har en akademisk slagsida. 

Med Bill Gates egna ord handlar det helt enkelt om böcker som fått honom att ”tänka på nya sätt och som hållit mig vaken och gjort att jag läst vidare långt efter att jag borde ha släckt ljuset”, skriver Fortune. 

Det är föga förvånande intelligenta böcker, bland annat den oerhört hyllade "Sapiens: en kort historik över mänskligheten" av Noah Yuval Harari. 

Bill Gates gillar även biokemisten Nick Lanes "Vital Question", som är en djupdykning i vad liv egentligen är och vilken roll energi spelat i evolutionen från encellig bakterie till det vi i dag ser omkring oss. 

I samlingen finns även en bok i ämnet matematik som beskrivs som ett slags Freaconmics: "How not to be wrong" av matematikern Jordan Ellenberg.

Microsoftskaparen har även med en bok om japansk ekonomi, ett samtal mellan den ansedde ekonomen Hiroshi Mikitani och dennes son Ryoichi Mikitani, som är entreprenör. 

Till det mer överraskande inslaget hör en science fiction-bok, den första Bill Gates ska ha läst på ett decennium: "Seveneves" av Neal Stephenson.

Bill Gates har tidigare tipsat om sommarläsning och i år görs det med en animerad film som går att hitta här.

Här är hela listan:

"Vital question", Nick Lane

"How not to be wrong: The Power of Mathematical Thinking", Jordan Ellenberg

"Seveneves", Neal Stephenson

"Sapiens: en kort historik över mänskligheten", Noah Yuval Harari

"The Power to compete: An Economist and an Entrepreneur on Revitalizing Japan in the Global Economy", Hiroshi Mikitani och Ryoichi Mikitani

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera