Hoppa till innehållet

Hans restaurang är världens bästa

Osteria Francescana i Modena i Italien är världens bästa restaurang.
Efter att flera år i rad ha rankats högt på listan World's 50 Best Restaurants nådde Massimo Botturas restaurang i år den åtråvärda första platsen.

BÄST. Massimo Bottura tog emot priset vid ceremonin i New York.
BÄST. Massimo Bottura tog emot priset vid ceremonin i New York.Foto: Foto: World's 50 best restaurants

Trots att Noma i Köpenhamn, som under flera år höll första platsen, nu halkar ned till plats nummer fem framstår Danmark som ledande i Norden. På plats nummer 28 hittar vi nämligen Geranium och på plats 40 Relae, båda belägna i Köpenhamn.

Den högst placerade svenska restaurangen är Fäviken Magasinet i Jämtland som halkar ned till plats 41, från plats 25 förra året och 19:e plats året dessförinnan.

Fäviken Magasinet är den enda svenska restaurangen på årets lista. Frantzén i Gamla stan stänger nämligen snart för att i början av nästa år öppna igen på ny adress. 

World's 50 Best publicerar också, trots namnet, de restauranger som röstats fram till platserna 51-100, och där hittar vi Daniel Berlin krog i Skåne-Tranås på plats 93. 

På den listan finns också en utländsk restaurang med svensk anknytning, nämligen Hedone i London som drivs av Mikael Jönsson. Hedone ligger på plats 60.

Av Nordens första trestjärniga restauranger placerar sig alltså danska Geranium högst. Den andra, Maaemo i Oslo, återfinns på plats 61.

Den högst placerade nykomlingen på listan är The Clove Club i London (plats 26) som nyligen gästspelade på Oaxen Krog i Stockholm.

Restauranglistan World's 50 Best Restaurants baserar sig på röster från nästan 1 000 personer från hela världen med anknytning till branschen – kockar, matskribenter och andra.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera