Hoppa till innehållet

Han tar över fåtöljen

Det krävs en särskild talang och tålamod för att intervjua barn, särskilt på tv.
När ”Skavlan” nu knoppas av i en barnversion är det Farzad Farzaneh som ställer frågorna i den välkända studion.

BEKVÄM. Farzad Farzaneh har stor rutin på att göra tv tillsammans med barn. Men på sikt är det regissörsyrket som lockar.
BEKVÄM. Farzad Farzaneh har stor rutin på att göra tv tillsammans med barn. Men på sikt är det regissörsyrket som lockar.Foto: Amanda Lindgren

Talkshowen ”Skavlan” har sänts i svensk, norsk och finsk tv i sju år med miljonpublik och några av världens mest kända personer som gäster. På söndag sänds det första av det nya intervjuprogrammet ”Skavlan Jr”.

Juniorversionen leds inte av Fredrik Skavlan själv utan av Farzad Farzaneh, känd från bland annat Sveriges Televisions Barnkanalen. Tanken är att ta Skavlans format nära identiskt, men att ha barn och ungdomar som gäster och korta längden till en halvtimme.

I det första avsnittet intervjuas 11-åriga Sam, som hette Iris innan, 13-åriga Donya Absi som vann Sveriges yngsta mästerkock och 15-åriga youtubern Manfred Erlandsson.

”Den stora skillnaden är att tittarna inte har någon relation till våra gäster eftersom de väldigt sällan är kändisar, utan tillfrågade av andra skäl”, förklarar Farzad Farzaneh.

Vi är på Sveriges Television där Farzad Farzaneh har jobbat fram och tillbaka under de senaste tio åren. Han är uppvuxen i Haninge och efter gymnasiet läste han film- och tv-produktion på Kalix folkhögskola i två år innan han för första gången började arbeta som allt-i-allo på en dramainspelning för SVT.

”Från början ville jag bli regissör, men efter att jag hade praktiserat på barnprogrammet ’Rea’ och umgåtts mycket med barn frågade de mig om jag ville arbeta med att casta barn till SVT:s olika barnproduktioner. Så jag kom in på barnprogram den vägen.”

I dag arbetar Farzad Farzaneh med många olika uppdrag samtidigt. Förutom som programledare för den nya satsningen ”Skavlan Jr” gör han radioprogrammet ”Barnmorgon med Farzad” för P4, poddcasten ”Barnens podd med Farzad”, samt arbetar för Hanna och Amanda Widells produktionsbolag Perfect Day Media som reklamfilmsregissör.

”Just nu gör jag allting parallellt och det är precis så vansinnigt som det låter”, säger han.

När det gäller barns medverkan på tv förbereds de mer än vuxna gäster.

”Den första frågan man måste ställa är om de verkligen vill vara med? Har barnen haft känsliga upplevelser kan vi inte boka dem en vecka innan och hoppas att det går bra. I stället måste vi hinna träffa dem och deras föräldrar och tala om allt så att alla känner sig trygga”, säger Farzad Farzaneh.

En inspelning för ”Skavlan Jr” är på band omkring 45-50 minuter som sedan klipps ned till 30 minuter.

”Det kan vara bra att småprata lite i början så att alla känner sig bekväma först. Jag vill gärna att det ska kännas som ett samtal hellre än en intervju, det kan lätt bli en känsla av ett förhör annars. Till skillnad mot vuxna gäster är barn inte förberedda mentalt med anekdoter och formuleringar de vill använda, så det gäller att få dem att vilja prata.”

Hur gör du då?
”Man får inte vara rädd för att ställa frågan igen. Ibland händer något så att intervjupersonen inte ger sitt bästa svar. De kanske färgas av samtalsämnet innan eller kommer in på något stickspår. Då kan man låta det puttra på en stund och så ställer man frågan en gång till.”

Programkonceptet ”Skavlan Jr” kommer från Fredrik Skavlans eget produktionsbolag Monkberry, som tidigare försökt utarbeta konceptet med ett barn som programledare.

Barnkanalens chef Safa Safiyari frågade Farzad Farzaneh om han ville försöka och de gjorde ett pilotprogram. Resultatet blev så bra att en förstasäsong beställdes. Ett fast inslag är Nour El-Refai som deltar som resande reporter bakom handdockan Dito.

”Hon är svinrolig och ställer helt gränslösa frågor, som en femåring”, säger Farzad Farzaneh.

Hittills har han utöver sin tv- och radiokarriär också hunnit med att regissera ett par kortfilmer, ett barndrama för Barnkanalen som heter ”Mammavecka, pappavecka” och några brevfilmer till ”Bullen”. Hans fru Lisa Farzaneh är också regissör och har bland annat regisserat flera Arne Dahl-filmer och en kommande tv-serie för TV4.

”Jag har sett framför mig att jag ska göra filmer i framtiden. Jag har gjort film ända sedan jag var liten, med familjens kamera. Det är det ultimata sättet att berätta historier på. Men jag har inte kommit dit än. Det är så väldigt roligt att arbeta med barn-tv”, säger han.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera