Hoppa till innehållet

Han bytte fokus från finansvärlden

Artur Walther gjorde sig en förmögenhet på Wall Street, men bytte spår efter att ha förälskat sig i fotokonsten.

Efter år av samlande av udda porträtt bjuder han nu svenskarna på sin konstskatt genom utställningen ”Time and Again” på Fotografiska.

AVSKALAD SMAK. Man skulle kunna tro att väggarna i Artur Walthers hem är täckta av fotokonst. I stället är de helt kala. Fotografierna har han i böcker och i utställningslokaler.
AVSKALAD SMAK. Man skulle kunna tro att väggarna i Artur Walthers hem är täckta av fotokonst. I stället är de helt kala. Fotografierna har han i böcker och i utställningslokaler.Foto: Foto: Martin Adolfsson
AVSKALAD SMAK. Man skulle kunna tro att väggarna i Artur Walthers hem är täckta av fotokonst. I stället är de helt kala. Fotografierna har han i böcker och i utställningslokaler.
AVSKALAD SMAK. Man skulle kunna tro att väggarna i Artur Walthers hem är täckta av fotokonst. I stället är de helt kala. Fotografierna har han i böcker och i utställningslokaler.Foto: Martin Adolfsson
KONTRASTER. Artur Walthers utställning visar fotografier från olika världar.
KONTRASTER. Artur Walthers utställning visar fotografier från olika världar.
KONTRASTER. Artur Walthers utställning visar fotografier från olika världar.

Konsten kom senare, förklarar Artur Walther, som ursprungligen kommer från Tyskland. Han flyttade dock till New York redan på 1970-talet. Även om han alltid varit intresserad av arkitektur och formgivning upptogs hans karriär inom finansbranschen det mesta av hans tid under de årtionden som följde.

”Det var en fascinerande erfarenhet”, säger han om sin karriär på den amerikanska investmentbanken Goldman Sachs, som i dag är ett avlägset minne.

”Det var då marknaden internationaliserades. Det var en spännande tid”, säger han om eran av finansiell globalisering.

En spännande tid var också en krävande sådan, och arbetsdagarna var ofta 16 timmar långa.

”Det konsumerade allt. Jag tänkte att detta inte kunde vara hela mitt liv”, berättar Artur Walther när han tar emot Di i sin paradvåning på Upper East Side, ett par kvarter ifrån Metropolitan Museum.

Ett gryende intresse för fotografi föddes strax därefter.

”Efter ett tag tog passionen över. Jag började fotografera själv. Så småningom började jag samla”, säger han.

En avgörande inspiration kommer ifrån Seydou Keïta, en fotograf från Mali som under 1940- och 1950-talen porträtterade prominenta invånare i landets huvudstad Bamako.

”De bryter helt mot den bild av Afrika som många människor bär med sig”, säger Artur Walther med hänvisning till de eleganta klänningar och höga hattar som syns i fotografierna.

En serie porträtt av Keïta markerade också startskottet för Walthers samling, som i dag vuxit sig mycket omfattande, och även omfattar videokonst. Många av fotografierna i hans samling är gamla, och fotograferna är i flera fall okända även för fotointresserade.

Intresset för Afrika är fortsatt stort, något som visar sig när Di besöker ett litet galleri han driver i Chelsea, som är Manhattans konstkvarter. Under en torsdagskväll i februari kryssar Artur Walther omkring mellan gäster som dricker vitt vin i plastglas medan de betraktar en blandning av fotoserier.

Kontraster, korsreferenser och oväntade blandningar verkar höra till Artur Walthers paradgrenar. Han älskar att visa upp bilder från radikalt olika miljöer i samma rum.

En samling fotografier från Occupy Wall Street-rörelsen, som under 2011 förskansade sig i en park nära börshuset i New York, ingår också i hans samlingar. Serien från Accra Shepp kan tyckas stå i kontrast mot en samlare som själv har rötterna på finansmarknaden. Men det passar Artur Walther fint.

Porträtten av amerikaner som protesterar mot orättvis inkomstfördelning hängs ofta bredvid en serie bilder som kallas ”The Family” av fotografen Richard Avedon. Där skildras presidenter, börschefer och andra makthavare i svartvita porträtt. Ronald Reagan, Jimmy Carter och George Bush (den äldre) hör till de porträtterade, tillsammans med Henry Kissinger.

Intresset för att samla och visa kom så småningom att sprida sig till bokutgivning, och Artur Walthers ögon lyser när han dukar upp sin katalog av fotoböcker på sitt stora skrivbord. Också där blandas miljöer och fotografer.

”Så småningom föddes idén att göra om några fastigheter som jag ägde till utställningslokaler”, säger han om sin gärning som fotokonst-evangelist.

Artur Walther kommer ursprungligen ifrån Ulm i Bayern, där han 2010 öppnade en stor utställningslokal som tjänar som centrum för hans verksamhet.

I Stockholm kommer han att visa omkring 800 fotografier från 34 fotografer, som kommer ifrån tio olika länder. Det kan tyckas mycket, men utgör en bråkdel av hans samling.

Själv delar han sin tid mellan Tyskland, Manhattan och resten av världen. Artur Walther älskar nämligen att resa och söka efter nya fotografier.

”Jag samlar alltid in nytt material”, säger han och börjar packa upp en serie nya fynd.

Ur en kartong hämtas en bunt med gamla bilder på gripna brottslingar, så kallade ”mugshots”, som han ropat in på auktion. Tanken är att de så småningom ska sorteras, samlas, och visas upp som en serie.

Efter en lyckad insamling följer ofta en utredning om bakgrunden till bilderna. I en av de böcker han gett ut visas bortkastade bilder där en afrikansk id-kortsfotograf stansat ut ansikten, för att kassera de omgivande, huvudlösa, porträtten. Hans egensinniga inriktning gör att Artur Walther delvis står utanför en konstmarknad som ofta beskrivs som överhettad.

”Jag samlar saker inom ett område som inte står så högt i kurs för andra”, svarar han på frågan om höga priser skapar problem för honom.

Artur Walther verkar ändå inte särskilt besvärad av ekonomiska hinder.

”Jag har aldrig sålt ett foto”, säger han och tillägger sedan:

”Det här är en icke vinstdrivande rörelse.”

Han välkomnar ändå det stadigt ökande intresset för fotokonst. Han tror att mobilkameran spelar en avgörande roll för detta.

”Det är ett område som är satt i ständig utveckling. Vi är kapabla att ta bilder hela tiden. Nu har vi dessutom lagringsutrymme för att behålla dem alla.”

Artur Walthers egen passion för foto visar inte heller några tecken på att stanna av. Innan intervjun avslutas packar han upp en ny bunt med gamla bilder, och hans ögon börjar tindra på nytt medan han bläddrar i ett gammalt album.

”Titta på det här. Det är bara snögubbar.”

Innehåll från ÅlandsbankenAnnons

Undvik fallgroparna – så lämnar du över familjeföretaget till nästa generation

De senaste åren har regelverket för att överlåta företag inom familjen blivit mer gynnsamt. 

Men en generationsväxling kommer sällan utan utmaningar. Genom att planera och börja i tid kan du ändå undvika de största fallgroparna, förklarar Ålandsbankens expert.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

Plötsligt är den här – dagen då du känner att det är läge att ta ett steg åt sidan. Kanske har insikten kommit smygande: En dag måste ju företaget överlåtas till någon annan. Antingen till familjens yngre förmågor, eller via ett externt ägarskifte.

Genom att planera och göra rätt saker vid rätt tidpunkt har du möjlighet att stärka ditt företags förutsättningar och bygga en stabil grund för både kontinuitet och tillväxt – och inte minst att skapa så bra förutsättningar som möjligt för nästa generations ledarskap – konstaterar Fredrik Benson som är finansiell planerare på Ålandsbanken.

– Ett generationsskifte i ett familjeföretag väcker en rad olika juridiska frågeställningar, men det är också mjuka värden och känslor involverat i ett sådant beslut. Därför är det viktigt att ta ett helhetsgrepp som innefattar de ekonomiska, juridiska och de familjemässiga aspekterna, säger han.

Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.
Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.

Generationsskiftet tar 1-3 år

Fredrik Benson berättar att det viktigaste råd han kan ge är att börja planera i tid. 

– Ett lyckat generationsskifte tar oftast mellan ett och tre år, kanske till och med längre. Men många tror att det räcker med att prata igenom det över en söndagsmiddag. Vid ett ägarskifte måste du ta hänsyn till allas viljor, behov och kunskap – och det tar betydligt längre tid än så.

Gemensamt för många av de mest framgångsrika generationsskiftena ser han i att den tilltänkta efterträdaren har kommit in i verksamheten tidigt och fått lära sig hur det fungerar inifrån. På så sätt förbereds de för uppgiften och får praktisk erfarenhet samtidigt som deras kunskap och ledarförmåga kan sättas på prov. Detta är speciellt viktigt om företaget är centrerat runt den nuvarande ägaren. 

– Vissa företag är uppbyggda kring en enda person och om nästa generation inte har någon erfarenhet från verksamheten kan det snabbt gå utför efter ett ägarskifte. Om det inte finns någon naturlig efterträdare kan det vara bättre att sälja företaget till en extern part, och att göra det när företaget fortfarande har ett högt värde, säger Fredrik Benson.

Bortse inte från mjuka värden

Ingen familj är den andra lik och därför är också varje generationsskifte unikt. En vanlig situation är att det finns flera syskon i familjen, men att enbart ett av dem är intresserat av att ta över familjeföretaget efter föräldrarna. Ska de övriga syskonen kompenseras för det på något sätt? Och i så fall hur? 

Det behöver inte röra sig om företag i hundramiljonersklassen för att en sådan fråga ska skapa irritation och konflikt i en familj, framhåller Fredrik Benson. Därför betonar han att mjuka värden som dessa är viktiga att fundera över, och att det är angeläget att processen fram till skiftet är tydlig och formaliserad så att det inte kvarstår några frågetecken.

– Det finns ingen universallösning utan varje företagarfamilj måste hitta den lösning som passar just deras situation och förutsättningar. Det är också därför vi verkligen betonar vikten av att börja i tid, säger Fredrik Benson.

EXTERN LÄNK: Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad 

Nya fördelaktigare regler

Ekonomiskt har det blivit mer fördelaktigt med generationsskifte inom familjen de senaste åren. Fram till 2019 beskattades, något förenklat, överlåtelser inom familjen nämligen högre än försäljningar till en extern part. Därefter ändrades lagstiftningen och nu gäller samma skatteregler i båda fallen. Överlåtelsen behöver dock uppfylla en rad kriterier för att få beskattas på det här sättet.

– De nya reglerna gjorde systemet betydligt mer rättvist, men reglerna är stenhårda med en rad kriterier som måste vara uppfyllda. Det är således fortsatt viktigt att planera ordentligt. Det här kräver specialistkunskap. Uppfyller du inte alla kriterier går det inte att göra ägarskiftet med de mer gynnsamma skattereglerna och det påverkar hur mycket pengar du får kvar att leva på efteråt, säger Fredrik Benson. 

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi 

 

Mer från Ålandsbanken

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera