Hoppa till innehållet

Gallerihösten är här

Säsongens stora konstfest är här. När gallerierna i Stockholm åter öppnar efter sommaren väljer ett tiotal att slå upp portarna samma dag.
Di guidar till torsdagens stora vernissagedag.

Konstfest när tiotalet gallerier öppnar samma kväll.
Konstfest när tiotalet gallerier öppnar samma kväll.Foto: Illustration: Anna Byström

Sommaren har varit lång i Konststockholm, när många av gallerierna har haft stängt. Men nu i augusti har de flesta hängt nya utställningar och är åter redo att ta emot besökare.

Och riktig konstfest kan det bli när inte mindre än tiotal gallerier öppnar för säsongen samma dag, torsdag den 24 augusti. Bland gallerierna som håller vernissage på torsdagen ligger ett flertal omkring Hudiksvallsgatan, ett välkänt kvarter i konstsammanhang tack vare sin galleritäthet.

Här finns till exempel galleri Andréhn-Schiptjenko, som firade 25 år förra året, och nu visar den mångbottnade konstnären Carin Ellberg.

Endast ett stenkast bort ligger Galleri Andersson/Sandström och Cecilia Hillström Gallery. Även Galleri Fagerstedt, som firar treårsjubileum i år, ligger här i krokarna.

En kvarts promenad längre bord, i närheten av där Karlavägen och Birger Jarlsgatan möts, fortsätter vernissagerna, där bland annat Galleri Helle Knudsen inleder säsongen med att visa den unge konstnären Lukas Cornix verk.

I de här kvarteren öppnade i våras det finska Gallerie Forsblom en svensk verksamhet i det som tidigare var Lars Bohman Gallery. Under torsdagen är det vernissage för galleriets utställning med Tony Ousler och Adam Saks. Samtidigt är galleriprofilen Lars Bohman inte ute ur leken, försäljningen till trots. Tillsammans med Angelika Knäpper har han under våren öppnat ny verksamhet under namnet Bohman-Knäpper. De öppnar hösten med en utställning av Peter Frie den 7 september.

Men den som ger sig ut på konstrunda på torsdagen ska räkna med att det kan bli stressigt om man vill hinna med så mycket konst som möjligt. Om man går runt mellan 17 och 20 på kvällen bör man inte stanna längre än 10 minuter på varje utställning om man vill hinna till alla gallerier Di tipsar om här.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera