Hoppa till innehållet

Fruktstunden ger mersmak

Mitt förnuft accepterade det som en reell värld, skriver Peter Lundegårdh, reporter på Di Weekend, som har testat olika vr-glasögon.

TEKNOLOGISK LEKPLATS. Vr-glasögon från Samsung demonstreras i New York.
TEKNOLOGISK LEKPLATS. Vr-glasögon från Samsung demonstreras i New York.Foto: Foto: TT

Utvecklingen inom virtual reality (VR) har nått ljusets hastighet. Det framgick med brutal tydlighet när jag besökte världens största konferens i ämnet San José nyligen. Den nya värld som visades i de olika båsen och talades om på föreläsningarna och workshops är en kokande häxkittel.

VR-teknikerna är nutidens druider och de är övertygade om att har formeln för hur vi kommer att umgås ganska snart. Lika väl som att bara prata i telefon eller använda Skype drar vi snart på oss vr-glasögon och kan röra oss i samma rum som den vi pratar med.

Jag testade ett gäng olika varianter. ”Project Alice” var särskilt imponerade. Vi var fyra testpersoner som tillsammans med en spelledare kunde jonglera grafiska bollar och kuber mellan varandra och röra oss fysiskt – i en animerad värld.

Medspelarna syntes som ansiktslösa, ovala huvuden (inga kroppar, men händer som också svävade i luften). Ändå accepterade mitt förnuft det som en reell värld och äkta personer.

Spelledaren ställde fram en äkta papperskorg som jag lyfte fysiskt och kunde fånga grafiska föremål i som mina testkolleger kastade mot mig: fysisk känsla parad med en värld uppbyggd av pixlar. Mäktigt.

I ett annat bås bjöds jag in att lattja med två testledare. Vardagsrummet vi befann oss i gick att demolera fullständigt, men nu utan fysisk kontakt. Man pekade med en handkontroll, greppade och kunde flytta bord, stolar – rubbet.

Ändå kändes det fullständigt verkligt. Särskilt när en av medhjälparna sträckte fram ett grafiskt sett ganska kantigt och fult äpple, med orden:

”Här, smaka!”

Jag förde ”frukten” instinktivt till munnen innan jag insåg vad jag höll på med.

Det hade bara krävts några minuter i den virtuella världen för att lura min hjärna. Jag suktar redan efter mer.

Innehåll från CAE ValueAnnons

Här är lösningen som eliminerar prototyper

Courtesy of Siemens. Till höger: Courtesy of VI-grade.
Courtesy of Siemens. Till höger: Courtesy of VI-grade.

Många frågeställningar inom produktutveckling som tidigare krävde fysiska prototyper kan i dag besvaras virtuellt – genom simulering.
CAE Value förser industrin med lösningar som kombinerar simulering med tillämpad flerdimensionell optimering och AI.
– Det effektiviserar produktutvecklingen markant och stärker därmed svensk industris konkurrenskraft, säger Johnny Engström, vd på CAE Value.

I modern industriell produktutveckling spelar simuleringar med digitala modeller – Computer Aided Engineering, eller CAE – en avgörande roll för att effektivisera processer, förbättra produktkvalitet och minimera risker.  

I dag är man inom industrin duktig på att optimera produktprestanda. I nästa steg vill man korta ledtider.

CAE Value kan hjälpa industrin att dels effektivisera arbetsflödet kring simulering, dels att möjliggöra simultant arbete över flera komplexa delar av produkten. 

Ett exempel från fordonsindustrin är energireglering i elfordon där motorer, batterier, värmeväxlare, kompressorer och mjukvara ska integreras till en helhet som är balanserad mot krav på körsträcka, laddtid, driftskostnad, underhåll och livslängd. Ett annat exempel är när olika typer av förarstöd ska samverka med förare, fordonets chassi och drivlina. I dessa fall är det körsimulatorer som används för att korta ledtider. 

CAE Value erbjuder helhetslösning

CAE Value erbjuder sina kunder en kombination av tillämpad matematisk optimering, AI, systemmodellering och Human-in-the-Loop körsimulatorer. 

– Genom vårt återförsäljarskap av Siemens HEEDS för optimering och simulatorer från  VI-grade kombinerat med vår expertis inom modellering och processautomation erbjuder vi våra kunder ett sätt att snabbt öka effektiviteten och därmed minska utvecklingstiden. Detta är nästa kliv i digitaliseringen, säger Johnny Engström. 

– Teknikskiftet från förbränningsmotorer till eldrift har lett till en dramatisk förändring i krav på produktens prestanda, som säkerhet, livslängd, ljud, vibrationer och mjukvaruinnehåll. Samtidigt ser kundernas preferenser annorlunda ut i dag jämfört med för bara några år sedan, förklarar Marcus Ramteen, Regionchef.

Nya mjukvaror ska testas och integreras

Ovanpå det har mängden mjukvaror ökat dramatiskt. De ska dels hjälpa fordonen att hantera svåra situationer, dels förse förare och passagerare med förmåga att vara uppkopplade, men även erbjuda tjänster som underhållning och navigering.

– Alla dessa nya innovationer sätter press på företagen inom industrin och kan orsaka många smärtsamma förseningar. Vi samarbetar med strategiska partners samt landets ledande universitet för att erbjuda lösningar i framkant, avslutar Marcus Ramteen.

Om CAE Value

CAE Value är ett teknikföretag som erbjuder lösningar och expertis som effektiviserar och snabbar upp utvecklingsprocesser. Vår ambition är att påskynda övergången till säkrare och mer miljövänlig teknik, såsom elektriska/autonoma fordon, batterier, energi och försvar. 

Läs mer på: www.caevalue.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CAE Value och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera