Di Weekend NYHETER

Fotografi får ny scen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UTBLICK. Anna Eriksson, till vänster, och Estelle af Malmborg startar Mindepartementet tillsammans med en tredje delägare. Konsthallen ska främst visa internationell fotografi.

Foto: Joey Abrait

Konsthallen Mindepartementet blir granne med Moderna
Skeppsholmen får en ny konsthall specialiserad på fotografi.
I mars öppnar Estelle af Malmborg och Anna Eriksson Mindepartementet Art and photography, granne med Moderna museet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Med knappt 200 kvadratmeter utställningsyta är det verkligen David mot Goliat när man ställer Mindepartementet Art and photography bredvid Moderna museet, eller Fotografiska på andra sidan vattnet, som väl ligger närmare till hands att jämföra med.

”När vi har kommit i gång med vår verksamhet så blir det rätt så självklart vad som skiljer oss åt”, säger Estelle af Malmborg.

”Mindepartementet ska vara lite personligare, lite intimare och lite mer gränsöverskridande än Fotografiska. Fast det där är svårt att formulera, vi vill ju inte kritisera dem på något sätt.”

Förebilderna till Mindepartementet Art and photography finns i storstäder utomlands med ett rikt utbud av mindre konsthallar och museer som visar fotokonst, till exempel Le Bal i Paris.

Förutom utställningshall kommer det att finnas kafé och bokhandel på Mindepartementet, som konsthallen säkert kommer att kallas. Ansvarig för kafé och evenemang blir Charlotte Birnbaum, som är känd för att koppla ihop mat och konst. Hon har skrivit flera böcker, bland annat ”Den inre resan, en kokbok om matlagning med inälvor”.

FAKTA
Estelle af Malmborg
  • Intendent för samtidskonst och fotografi vid Stockholms auktionsverk 1997–2008.
  • Curator vid Kulturhuset i Stockholm 2008–2013.
  • Verkställande producent/biträdande chef för konst och design vid Kulturhuset Stadsteatern 2013–2015.
VISA MER
FAKTA
Anna Eriksson
  • Grundare av förlaget Art and theory som sedan 2012 har givit ut ett fyrtiotal titlar inom konst, fotografi och konstteori.
  • Grundade bildbyrån Etsabild 2001.
  • Har varit konstnärlig ledare på Fotografins hus.
VISA MER

Charlotte Birnbaum är gift med Daniel Birnbaum, överintendent på Moderna museet. Det är måhända en garant för god grannsämja.

”Ja, vi tänker oss att vi ska ha ett gott samarbete. Vårt mål är att de som besöker Moderna museet också ska ta vägen förbi oss”, säger Estelle af Malmborg.

Det finns en historia av att visa fotografi på Skeppsholmen. Här låg tidigare Fotografiska museet, som gick upp i Moderna museet som också brukar visa fotokonst. Och i Mindepartementets lokaler låg tidigare Panoptikon Fotografins hus, en ideell verksamhet som drevs av Olof Glemme och Hans Hedberg.

Anna Eriksson var under en period konstnärlig ledare för Fotografins hus och det är den verksamheten som hon nu har tagit över tillsammans med Estelle af Malmborg och en tredje delägare.

Sedan 2012 driver Anna Eriksson bokförlaget Art and theory publishing som nu har fått samma ägare som Mindepartementet där förlaget också flyttar in. Två av de fem böcker som är nominerade till Svenska fotobokpriset 2016 är utgivna av Art and theory.

Strömholm till Skeppsholmen

Samma dag som vi träffades för intervjun gav förlaget ut en ny fotobok med den kände fotografen Dawid (Björn Dawidsson). Boksläppet kombinerades med en liten utställning på auktionshuset Bukowskis. Efter den 17 mars, när Mindepartementet öppnar, kan man hålla sådana evenemang i egna lokaler.

Premiärutställningen kommer att vara med den spanske fotografen Alberto García-Alix. Det är en utställning som speglar konstnärens liv från den spanska diktaturens fall på 1970-talet och framåt.

Mindepartementet kommer framför allt att ställa ut internationell fotografi.

”De svenskar vi skulle kunna ställa ut har ju i allmänhet egna gallerister. Vi vill kunna erbjuda något annat”, säger Anna Eriksson.

”Vi kommer eventuellt att visa en svensk fotograf senare under det här året, så det är inte så att svenska fotografer inte kommer att visas. Men tyngdpunkten ska vara internationella fotografer.”

Tanken är att det ska vara fem utställningar per år, och fastän det är en privat verksamhet blir det fri entré.

”Det är en realitet att Moderna museet här bredvid ska ha fri entré. Ska då vi ta betalt?”, frågar sig Estelle af Malmborg.

Han bytte fokus från finansvärlden

”Jag kan tycka att det där är en klurig fråga, för varför ska konst vara gratis? Samtidigt kan jag tycka att det är fantastiskt med fri entré, det är generöst.”

Utställningarna ska finansieras med ett offentligt verksamhetsstöd. Sedan hoppas Anna Eriksson och Estelle af Malmborg att kaféet och andra kringverksamheter ska generera intäkter. Och sponsorer har de ingenting emot.

När Di är på besök är lokalerna som ska bli konsthall fortfarande en byggarbetsplats. Fastigheten är från 1730-talet och namnet fick huset när flottan på 1870-talet utrustades med ett nytt vapen, minor. Mindepartementet ansvarade för tillverkning och underhåll av minorna.