Hoppa till innehållet

Foto av potatis sålt för miljoner

Det lönar sig att tillhöra toppen av sitt yrke. Den irländska fotografen Kevin Abosch har gjort sig ett namn på att fota kändisar och techtoppar i Silicon Valley. Och nyligen sålde han ett foto av en potatis för 1 miljon euro.

LÖNSAM KNÖL. Den här bilden har fotografen Kevin Abosch sålt för en miljn euro.
LÖNSAM KNÖL. Den här bilden har fotografen Kevin Abosch sålt för en miljn euro.Foto: Kevin Abosch

Det är inte varje dag som en potatis går för 1 miljon euro, motsvarande 9,26 miljoner kronor. Men det är summan som den irländska fotografen Kevin Abosch nyligen kammade hem för sitt foto ”Potato #345 (2010)”. Ett karriärrekord för 46-åringen.  

Nu är inte Kevin Abosch vem som helst- Fotografen har gjort sig ett namn på sina porträtt av gräddan i Silicon Valley och Hollywood. Ett foto taget av Kevin Abosch har blivit något av en statussymbol bland eliten och fotografen kan nu ta ett arvode på 1,3 Mkr till 4,3 Mkr för ett porträtt om de kommersiella rättigheterna ingår, skriver Business Insider.

46-åringens karriärbana är dock långt ifrån spikrak. Kevin Abosch är utbildad biolog och fick sitt första fotografiska genombrott i mitten av 1990-talet när han arbetade på skivbolaget CBS Records.

Skivbolaget behövde någon som kunde fota ett band och Kevin Abosch anmälde sig som frivillig. Trots att han inte hade någon professionell portfölj lyckades han sedan förhandla till sig ett arvode på 21.000 kronor för jobbet, skriver Business Insider.

Sedan dess har han inte haft några problem att hitta arbete och i takt med att allt fler framgångsrika personer velat ha sina porträtt tagna av honom har han skaffat sig en imponerande portfölj. På meritlistan kan Kevin Abosch nu stoltsera med porträtt av bland annat Johnny Depp, Malala Yousafzai, Aung San Suu Kyi, Steven Spielberg och Sheryl Sandberg.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera