Hoppa till innehållet

Flykt blev start för entreprenör

Han driver tre företag, har startat omkring 20 ideella föreningar och är en av grundarna av Ensamkommandes förbund.
Nu prisas Omid Mahmoudi för sitt engagemang.

KOM ENSAM. Omid Mahmoudi kom till Sverige 2011 och brinner för att hjälpa andra flyktingar att hitta sin plats i samhället.
KOM ENSAM. Omid Mahmoudi kom till Sverige 2011 och brinner för att hjälpa andra flyktingar att hitta sin plats i samhället.

På tisdagen delas stipendiet Ifs Säkerhetsnål ut för tionde gången. Stipendiet är på 50 000 kronor och dess syfte är att lyfta fram och stötta initiativ mot mobbning, rasism eller andra engagemang som främjar barn och unga och skapar ett bättre och tryggare Sverige. Årets vinnare är själv ensamkommande flykting och har sedan han kom till Sverige 2011 valt att hjälpa utsatta grupper.

”Jag tillhör en minoritetsgrupp i Afghanistan, hazarerna, som blir trakasserade både där och i Pakistan. Jag hade inte samma rättigheter till skola eller att försvara mig själv. Med anledning av de upplevelserna så kämpar jag för att hjälpa andra så mycket som möjligt.”

”Jag vill att mina vänner som kommer från andra länder ska komma snabbare in i samhället och, kämpar mot rasism genom utbildning och att skapa förståelse för varför människor flyr.”

Omid Mahmoudi har även återinvesterat de pengar han tjänat för att starta nya projekt. Han har till exempel startat ett studentboende för afghanska flickor. Där låter han dem bo och äta gratis. Han har även skrivit flera böcker, den ena handlar om afghanska kvinnors utsatthet.

”Jag vill sprida kunskap om hur man lever i Afghanistan och hur det är att vara kvinna där, då många måste gifta sig för att överleva. Nu vill jag ge flickorna möjlighet att plugga.”

Vad betyder priset för dig?
”Prissumman hjälper, det blir ungefär ett års hyra till flickornas studentboende. Men jag kommer nog att använda pengarna på andra platser också. Utmärkelsen är också viktig, men främst för flyktingar och att folk ska veta att det finns positiva nyheter och saker med nyanlända.”

Innehåll från ElastisysAnnons

Elastisys skyddar din samhällskritiska app – återställd på timmar

Cristian Klein, DPO och produktägare av Elastisys plattform, och Lars Larsson, Field CTO på Elastisys.
Cristian Klein, DPO och produktägare av Elastisys plattform, och Lars Larsson, Field CTO på Elastisys.

I dag hjälper en mängd digitala verktyg till att hantera våra liv. För drift av samhällskritiska sådana är säkerhetskopior avgörande. Två cybersäkerhetsexperter reder ut varför backups hos flera molntjänstleverantörer ökar motståndskraften – och hur de säkrar driften, trots att molntjänstleverantörerna skiljer sig åt.

Många av oss synkar våra mobilbilder till molnet för att kunna återställa förevigade minnen på en ny telefon, om den gamla går sönder. De flesta organisationer gör detsamma. Det finns en backup i molnet för att säkra tillgången till data i händelse av en hackerattack eller ett it-haveri.        

Men vad händer om molntjänstleverantören i sin tur blir hackad? De senaste åren har vi sett exempel på attacker mot it-bolag som resulterat i stora konsekvenser för deras kunder. 

– Ditt primärdata kanske finns i Sverige och din backup i Finland. Det är lätt att tänka att de säkerhetskopierade filerna finns kvar i Finland om det svenska datacentret slås ut. Problemet är att molntjänstleverantören oftast kör samma mjukvara på alla sina datacenter. Hackare kan då påverka mjukvaran över regiongränser, förklarar Lars Larsson, Field CTO på Elastisys. 

Vikten av leverantörsöverskridande backups och återställning

Elastisys, som utvecklar en säker plattform för mjukvara driftad i molnet, betonar vikten av leverantörsöverskridande backups. Enkelt förklarat handlar det om att inte lägga alla ägg i en och samma korg.

En leverantörsöverskridande backup behöver inte bara sparas hos flera molntjänstleverantörer, utan applikationen behöver även kunna sättas i drift hos dem. En utmaning är de stora skillnaderna mellan de olika molnleverantörerna som tekniskt är svåra att överbrygga. Man vill inte bara ha en kopia av sin backup, utan även kunna använda den. Här kommer Elastisys in i bilden. Cristian Klein, DPO och produktägare av Elastisys plattform, gör en liknelse:

– Som resenär behöver du inte bry dig om vilket flygplan du sätter dig i, utan piloterna hanterar komplexiteten som skiljer mellan olika flygplan. Vårt team är som piloterna. Precis som piloter går igenom omfattande checklistor före flygning, ser våra ingenjörer till att plattformen är säker, uppdaterad och uppfyller kraven. Därmed fungerar allt på samma sätt för din applikation, oavsett molntjänstleverantör.

Uppe efter några timmar – i stället för veckor

Organisationer kan köra sin serverprogramvara, den som gör att en webbsida eller app fungerar, genom Elastisys plattform. Plattformen fungerar på många olika molnleverantörer, och du som kund väljer vilken som används i första och andra hand. Elastisys suddar ut de tekniska skillnaderna mellan molntjänstleverantörerna. Om den första leverantören av någon anledning skulle falla bort, startar Elastisys upp plattformen hos den andra. Där finns en uppdaterad backup redo.

– På några timmar ser vi till att applikationen är uppe igen. Det känns mycket rimligare än ett leverantörsbortfall som påverkar i flera veckor. Vi har sett exempel på hur sårbart samhället blir när olika samhällskritiska tjänster ligger nere, säger Lars Larsson.

Läs mer om leverantörsöverskridande backups. 

 

Mer från Elastisys

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Elastisys och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera