Hoppa till innehållet

Finansdoldis blir fransk riddare

Kapitalfövaltaren Jonas Jakobson, grundare och ägare av Nordic Equities, syns sällan i Di:s spalter. Men nu han utnämnts till riddare av franska Hederslegionen enligt beslut av Frankrikes president François Hollande.

HEDERSLEGIONÄR. Jonas Jakobson ahr utnämnts till riddare av den franska hederslegionen.
HEDERSLEGIONÄR. Jonas Jakobson ahr utnämnts till riddare av den franska hederslegionen.

Hederslegionen instiftades av Napoleon 1802 och är Frankrikes förnämsta ordern. Hur känns det?
”Jättebra. Jag har engagerat mig i de fransk-svenska ekonomiska relationerna i nästan 30 år, men det här var absolut inte väntat.”

Hur kommer det sig att du blev aktiv i dessa affärsnätverk?
”Jag pluggade på Sorbonne och jobbade tre månader som trainee på en fransk bank under 1980-talet och gick sedan vidare till Handelsbanken i Stockholm. 1993 grundade jag Nordic Equities. Vi var från början rådgivare åt bland annat franska statliga pensionsfonder, försäkringsbolag och banker och gjorde en del affärer i nordiska bolag, men gled mer och mer över till att förvalta kapital.”

I dag förvaltar ni runt 1 miljard kronor åt hundratals välgörenhetsstiftelser, pensionsfonder och enskilda privatpersoner. Hur kommer det sig att du är relativt okänd?
”Vi håller oss nog medvetet lite för oss själva.”

Varför då?
”Kanske för att inte bli påverkade av andra utan hålla fast vid vår investeringsfilosofi: långsiktighet. Huvudportföljen består av runt 35 nordiska bolag, varav drygt hälften är svenska, som förväntas ge en god och stabil tillväxt de närmaste fem åren.”

Många av era portföljbolag, däribland Securitas, H&M, Volvo och Kone har betydande verksamhet och många anställda i Frankrike. Vad innebär det att vara riddare anno 2016, är du till exempel bra på att rida?
”Att vara riddare innebär knappast det som kan tro av ordet. Det är en hedersutnämning. Men jag kan faktiskt rida – även om jag aldrig testat att göra det med rustning.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera