Di Weekend NYHETER

»Fick stryk varje dag«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GRUNDAREN OCH AMBASSADÖRER. Jone Sølvik tillsammans med ambassadörerna för Jonsters Charity, kocken och programledaren Tina Nordström och fotbollsprofilen Henrik Larsson. Längst till höger sitter Jone Sølviks son Lukas Sølvik.

Foto: Mickael Tannus

Under sin uppväxt misshandlades han dagligen. Genom den egna stiftelsen Jonsters Charity vill Jone Sølvik, vd för det expansiva säkerhetsföretaget Inyett, med hjälp av näringsliv och idrottsprofiler samla in pengar till barn som har det svårt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Jone Sølvik föddes i den lilla byn Egersund på den norska sydvästkusten. I den kristna familj han växte upp i pratade man inte om det som hände innanför husets fyra väggar. Men det som i tysthet pågick har satt djupa spår och för alltid påverkat Jone Sølviks liv och vägval.

”Min mamma har berättat att jag blev slagen varje dag från att jag var ett halvår gammal. Stundtals var det extremt brutalt våld. Jag hade det rätt tufft, men för mig var det vardag att få stryk så det var inget konstigt med det”, säger Jone Sølvik.

När han blev äldre valde hans föräldrar att flytta till Sverige. Jone Sølviks nya svensklärare såg hans blåmärken och att han inte mådde det bra.

”Pappa slog både mig och mamma. Hon gick emellan oss och han slog henne brutalt. Men som barn försvarar man sina föräldrar”, säger Jone Sølvik.

Läraren fick honom att träffa en kurator och efter ett tag fick han en stödfamilj som han kunde träffa varannan helg.

”Hos Ulla fick jag den kärlek jag behövde och i början var det skitjobbigt. Jag var inte van vid att få kärlek. Hon fanns där och höll om mig när jag hade de värsta mardrömmarna. På nätterna drack vi varm choklad och åt Skogaholmslimpa. Jag kommer aldrig att glömma den doften.”

Det var också där som Jone Sølvik till sist öppnade sig och berättade om vad som hände hemma. Kort därefter kom polis och personal från socialtjänsten och tvångsomhändertog hans då ettåriga lillasyster.

”Då gick mitt liv under. Min lillasyster var mitt allt. Det kändes som om alla hade svikit mig. Jag kunder inte lita på någon och jag slutade gå till skolan.”

Men tvångsplaceringen blev en vändning. Jone Sølvik gick till skolkuratorn och bad om hjälp. Han fick komma och hälsa på sin lillasyster i fosterfamiljen och bad till slut om att få flytta in där.

”Men de hade tre egna barn och två fosterbarn så det fanns ingenstans jag kunde bo där. Det fanns ett litet rum, men där stod centraldammsugaren placerad. Jag frågade om den inte gick att flytta ut så att jag kunde bo där”, berättar Jone Sølvik.

»Jag hade en dröm om att tillhöra Sverige«

Till slut gick det att ordna så att dammsugaren flyttades och in flyttade en tonåring som då hade bestämt sig för att bli världens bästa människa.

”Jag fick de förutsättningar som behövdes för att göra något bra med mitt liv. Där och då bestämde jag mig för att bli duktig i skolan och att ingen skulle hindra mig från att bli det jag ville bli.”

Efter att ha jobbat extra på H&M i något år blev han anställd på heltid och fick senare i uppdrag att öppna en av klädkedjans stora butiksatsningar i London. Efter något år flyttade han tillbaka till Helsingborg igen och arbetade bland annat med Stenströms skjortor. I dag är Jone Sølvik vd för säkerhetsföretaget Inyett, som enkelt uttryckt kontrollerar sina kunders fakturor helt automatiskt genom en digital tjänst så att inga felaktiga eller tveksamma betalningar görs.

När han själv fick barn bestämde han sig för att göra något för att hjälpa utsatta barn. Valet föll på att starta stiftelsen Jonsters Charity.

”Jag har haft det rätt tufft, men jag har haft människor runt omkring mig som har trott på mig och som har gett mig möjligheter. Jag tycker inte att det är mer än rätt att jag ger tillbaka till det samhälle som en gång hjälpte mig”, säger han.

Sedan stiftelsen startades 2010 har man samlat in närmare 5 miljoner kronor, bland annat genom återkommande golftävlingar men också genom donationer från det skånska näringslivet. Bland stiftelsens ambassadörer finns golfproffset Henrik Stenson, fotbollsprofilen Henrik Larsson och kocken och programledaren Tina Nordström.

Hittills i år har Jonsters Charity samlat in mer än 1 miljon kronor och enligt stiftelsens stadgar ska man dela ut minst 99,7 procent av intäkterna. Bland annat har Jonster Charity låtit sina ambassadörer skapa speciella rum på barnsjukhuset i Helsingborg.

Företag i Afrika får stöd av Ikea

Stiftelsen skapar också speciella drömdagar för sjuka barn och förra året delade man ut 1 800 julklappar till 1 300 barn som socialtjänst och skolor bedömde hade det svårt.

”Eftersom jag fick höra under hela min uppväxt att jag inte är något och aldrig kommer att bli något så får jag en enorm boost av att göra skillnad. Och om vi kan hjälpa barn som har det svårt så kan det också bli långsiktig skillnad.”

Ramlösa, Ica och Öresundskraft är stiftelsens huvudsponsorer, men många företag i det skånska näringslivet arbetar pro bono för att hjälpa stiftelsen.

Du samlar in pengar genom golftävlingar och ni får in donationer från det skånska näringslivet, vad är nästa steg för insamlingen?
”Jag har cyklat från polcirkeln till Helsingborg för att samla in pengar och har en dröm om att åka inlines till Amsterdam”, säger Jone Sølvik.