Hoppa till innehållet

Favorit utsedd till Årets kock

Det blev favoritseger i Årets kock 2017. Johan Backeus från matstudion Aveqia i Stockholm vann efter att två gånger tidigare ha tagit silver.
”Hade det blivit en silvermedalj till hade jag ramlat ihop”, sa en överlycklig vinnare.

Kocken Johan Backeus, Aveqia, jublar efter segern i finalen i Årets kock-tävlingen i Malmö Arena på torsdagen.
Kocken Johan Backeus, Aveqia, jublar efter segern i finalen i Årets kock-tävlingen i Malmö Arena på torsdagen.Foto: Emil Langvad / TT

Det lönar sig att vara idog. Daniel Räms på restaurang Lilla Ego vann i sin fjärde final. Nu var han en av de tidigare vinnare av Årets kock som hissade och gratulerade Johan Backeus, som också vann i sin fjärde final.

Första gången han skickade in ett tävlingsbidrag var 2012. Då nådde Johan Backeus semifinal. 2015 gick han inte ens vidare till semi, men förra året blev det silver och i år blev det äntligen guld.

”Jag skulle ha ställt upp igen om jag inte hade vunnit. Man kan ju inte ge upp”, säger en lätt omtulad vinnare.

Varför just han vann kunde inte Johan Backeus svara på i tumultet efter prisceremonin.

”Jag hade en bra dag. Det var vad som behövdes.”

”Jämfört med tidigare finaler har jag förenklat maträtterna en del. Det gjorde att jag hade mer tid.”

Johan Backeus är en riktig tävlingskock och på frågan om han kommer att ställa upp i fler kocktävlingar blev svaret:
”Det finns väl bara en tävling.”

Den nykorade svenska mästaren i professfionell matlagning syftade förstås på Bocuse d’Or, som populärt kallas kock- VM. När det kan bli aktuellt kunde han dock inte säga. För Årets kock väntar ett intesivt år med många uppdrag och stor exponering i media.

Juryns motivering lyder:
”Vinnaren har lyckats exceptionellt bra att skapa väl utvecklade rätter med balanserade smaker, god finnish och prov på tekniskt kunnande. Rätterna ger en god eftersmak som dröjer sig kvar länge i munnen.”

Det var första gången som finalen i Årets Kock avgjordes i Malmö. Tidigare har finalen hållits i Stockholm och, inte lika ofta, i Göteborg.

Tävlingen hölls i Malmö Arena där de åtta finalisterna gjorde upp inför välfyllda läktare.

Årets kock är Sveriges största och viktigaste evenemang för restaurangbranschen. Alla välkända kockar ställer upp mangrant i juryn, även sådana som annars inte syns så ofta i publika sammanhang.

”De ser hur viktigt det här är för branschen. I dag har vi till exempel tre ministrar på plats”, säger Hanna Halpern vd för Årets kock och Restaurangakademien.

En av dem var näringsminister Mikael Damberg som delade ut silvermedaljen till Sebastian Thureson på Lilla Ego i Stockholm. Bronset vanns av Magnus Persson på Restaurang Hillenberg i Stockholm.
I hedersjuryn ingick Prins Carl Philip som också delade ut guldmedaljen till Johan Backeus.

Innehåll från HebaAnnons

Hos Heba gäller hållbara hyreskontrakt

Genom Hebas hållbara hyreskontrakt förbinder sig våra hyresgäster att teckna ett grönt elavtal och att källsortera i våra miljörum. För dig som bor hos oss ska det vara enkelt och självklart att kunna göra klimatvänliga val.

Genom Hebas hållbara hyreskontrakt förbinder sig våra hyresgäster att teckna ett grönt elavtal och att källsortera i våra miljörum. För dig som bor hos oss ska det vara enkelt och självklart att kunna göra klimatvänliga val.

– Det är viktigt att vi alla gör allt vi kan för att minska belastningen på klimatet. Vi tror att våra hyresgäster delar den uppfattningen. Vem vill inte bidra, bara det är enkelt? Ibland behöver vi komma över en tröskel, för att skaffa oss en ny vana eller tänka nytt inför ett beslut. Genom hållbara hyreskontrakt kan vi få fler att ta steget, säger Ulrika Thorildsson fastighetschef på Heba.

De hållbara hyreskontrakten gäller alla nytecknade kontrakt. Rökfri fastighet ingår också i de nytecknade kontrakten. För allas hälsa och trivsel håller vi det rökfritt inne i husen och 25 meter ut från husen. I takt med omflyttningar och nytecknade kontrakt, ökar andelen hållbara hyreskontrakt i husen allteftersom.

Vad tycker hyresgästerna?

– Hyresgästerna uppskattar att det är rökfritt. Och ingen protesterar när vi hänvisar till grönt elavtal och källsortering, vilket är positivt. Medvetenhet och utveckling har kommit så långt att klimatval ses som självklara och tas emot väl, säger Ulrika Thorildsson.

Vill uppmuntra till bra klimatval

Genom de hållbara hyreskontrakten tar Heba ansvar för verksamhetens indirekta klimatpåverkan. Det vill säga klimatpåverkan som relaterar till Hebas verksamhet, men som ligger bortom våra egna beslut. Vi har en dialog med våra intressenter för att inspirera och dela med oss av våra erfarenheter. Hyresgäster, entreprenörer och samarbetspartners – tillsammans kan vi göra skillnad.

Om Heba

Heba Fastighets AB är en långsiktig och erfaren fastighetsägare som utvecklar, äger och förvaltar bostäder och samhällsfastigheter i Stockholmsregionen och Mälardalen. Heba grundades 1952 och är sedan 1994 noterade på Nasdaq Stockholm AB Nordic Mid Cap.

Läs mer här! 

 

Mer från Heba

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Heba och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera