Hoppa till innehållet

Färgglad trend fyller ett tomrum

Trenden med målarböcker för vuxna har exploderat och blivit en jätteaffär för bokförlagen, som ger ut den ena titeln efter den andra.
Victoria Lindh, vd för Hotell Dorotea, är en av alla som kopplar av med färgläggning.

DETALJER. De målarböcker som finns på den svenska marknaden kostar oftast omkring hundralappen, några det dubbla.
DETALJER. De målarböcker som finns på den svenska marknaden kostar oftast omkring hundralappen, några det dubbla.Foto: Rebecca Granberg

Medan andra motverkar stress med yoga, meditation eller ultralöpning, ägnar sig Victoria Lindh åt att fylla i färdigritade fält med färger. Tecknandet på kvällarna har blivit hennes eget rum. I mönstrens värld kan inte stressen komma åt henne.

Målarböckerna och färgpennorna kan också åka fram under dagen då det passar, exempelvis under telefonsamtal eller lunchen.

Det var förra våren som hon hittade till tecknandet. Hon var utbränd men kunde ändå inte varva ned.

”Jämt hade jag 20 bollar i luften. Rastlösheten var obeskrivlig”, säger hon.

En vän tipsade om målarböcker, något som Victoria Lindh först kände sig skeptisk till.

”Men nu är jag fast. Jag njuter av ritandet. När jag färglägger fokuserar jag bara på bilden och nuet. Efteråt känns det som om tankarna har börjat om på nytt, ungefär som i meditation”, säger hon.

Vid det här laget har hon köpt åtta olika böcker som hon varvar mellan. En del med blommotiv, andra med djur och små figurer. Favoriterna är ”En magisk drömvärld” av Rachel Silverlight, ”Den förtrollade skogen” av Johanna Basford och ”Doodle invasion” av Kerby Rosanes.

”Bäst gillar jag motiv med små figurer, där kan jag använda alla olika färger.”

Det nya intresset tog henne ut till Facebookgrupper inriktade på målarböcker. Till en början handlade diskussionerna om tips på bra böcker och pennor, men övergick efterhand i förtroenden medlemmarna emellan – om hur tecknandet påverkade dem, uteslutande i positiv riktning. Det visade sig att hennes historia med utbrändhet var allmängiltig.

Även på Instagram märks trenden, till exempel har hashtaggen #målarbokförvuxna 6 200 inlägg.

Även om det redan på 1970-talet gavs ut politiska ritböcker, riktade mot en mogen publik, fick genren sitt genombrott i Sverige först omkring 2014. I Storbritannien hade konstnären Johanna Basford ett par år tidigare föreslagit ett förlag att hon skulle göra en ritbok för vuxna, eftersom hennes kunder gillade att fylla i de mönster hon ritade. 2013 kom ”Secret garden” och den har sedan dess fått massor med efterföljare.

Alexandra Lidén, förläggare på Bonnier Fakta berättar att förlaget hittills har gett ut sex böcker på temat.

”Vi har sammanlagt sålt en bra bit över 300 000 böcker totalt och har landat på en flermiljonvinst. Genomslaget är överraskande. Målarböcker för vuxna verkar vara den nya folksysslan”, säger hon.

Hon tror att det finns flera orsaker till genrens framgång.

”Det är något som alla kan göra, både för sig själv och med sina barn. Inga förkunskaper behövs och man kan färglägga med allt från en färgpenna till akvarell eller krita”, säger hon.

Köparna är en brokig skara, enligt henne.

”Det är en mängd olika typer av personer. Från tonåringar till långt upp i åldrarna. Men mest kvinnor.”

Förlaget har tagit över de svenska rättigheterna till succétecknaren Johanna Basfords nya verk, men ”Hemliga trädgården” ges ut av förlaget Pagina. Enligt Bokus ska bara den ha sålts i tio miljoner exemplar över hela världen.

Som en utveckling av konceptet har Bonnier Fakta signerat egna illustratörer. Först ut är Siri Carlén med ”En dag”.

”Går det bra så fortsätter vi. Vi får se vart trenden tar vägen och hur länge den håller i sig”, säger Alexandra Lidén.

Målarböcker för vuxna är ett samtida fenomen men bottnar i den urgamla traditionen att måla som meditation. Tecknandet av så kallade mandalas – cirkelbaserade bilder bestående av upprepade symmetriska mönster – är en praktik inom hinduismen och buddhismen, där utövandet ska leda till ett djupare medvetande. En del mandalas ska utföras i sand och därefter utplånas, en påminnelse om livets förgänglighet.

Uråldriga riter och marknadskrafter i all ära. Ingetdera har drivit Magnus Frederiksen, illustratör och grafisk designer. Han har skapat sin egen väg i genren med målarböcker för vuxna.

”En av mina klasskompisar på Grafisk design och reklam på Forsbergs skola klarade inte av att rita av modellerna på krokilektionerna, hon bara tittade bort. Jag ville hjälpa henne och tecknade av nakna människor som hon kunde färglägga”, säger Magnus Frederiksen.

Några dagar senare hade han med sig ett häfte med bilder till sin klasskompis, som inte tordes titta på dem. Men från övriga klassen fick han positiv respons. Till skolans julmarknad utvecklade han projektet till en folder i en begränsad upplaga. Succé.

När han sedan kontaktade förläggaren Carl-Michael Edenborg på Vertigo förlag övergick skämtet i allvar och han fick skriva på sitt första bokkontrakt. Påhejad av Edenborg lämnade han mainstream-erotikan för motiv delvis baserade på fetischer.

”Ritbok för vuxna” gavs ut på Vertigo 2011. Hälften av motiven består av män, hälften kvinnor. Det är allt från fräkniga unga kvinnor gravitationen inte har lämnat några större spår och äldre kvinnor på hundratals kilo till en halvt avklädd Carl-Michael Edenborg med en motorsåg i handen.

I dag har Magnus Frederiksen skapat totalt fem böcker. Några av titlarna är ”Fetisch coloring book” och ”Skateboard coloring book”. Nu arbetar han på en med skräckmotiv.

Smala ämnen, alltså, så långt ifrån Johanna Basfords slingrande blommönster det går att komma.

”Det var någon som sa att det finns 9 000 målarböcker för vuxna på Amazon. Jag tror att det har blivit en framgång för att man kan vara kreativ utan motprestation. Det är lite som med word-programmet på datorer som har hjälpt många dyslektiker. Samma sak är det med målarböckerna, de hjälper folk att hitta former utan att behöva teckna dem själva. Men jag tror att trenden kommer att plana ut”, säger han.

Pusha CV:t på flera jobbsidor med KarriärPush (Extern tjänst)

Innehåll från Energibyrån Nord ABAnnons

Din VVS- och energikonsult som skapar långsiktig hållbarhet

Energibyrån Nord AB vänder sig till långsiktiga fastighetsägare som vill nå låga driftskostnader i sina byggnader. Företaget hjälper samtidigt kunderna att säkerställa att byggnaderna följer lagkrav och myndighetskrav med avseende på energiprestanda och inomhusklimat.

Affärsidén är enkel. ”Med expertis inom energi och VVS hjälper Energibyrån fastighetsägare att säkerställa en energioptimerad drift och ett bra inomhusklimat.”

Energibyrån startade sin verksamhet år 2004 med inriktningen projektledning inom fjärrvärme. Sedan år 2012 har bolaget bytt inriktning och valt att fokusera på konventionella VVS- och energieffektiviseringsprojekt. Idag, med imponerande meriter på CV:t, kan de erbjuda högkvalitativa tjänster inom sin teknikdel i byggbranschen. Företaget har valt att sikta långsiktigt och ett bevis på det är satsningen på ledningssystemet som är certifierat enligt ISO 9001, 14001 och 45001. Det vill säga kvalité, Miljö och Arbetsmiljö. Bolaget står idag stadigt med tanke på sin ekonomiska stabilitet och leveranskapacitet.

Idag vill Energibyrån hjälpa sina kunder att bli mer hållbara och cirkulära. Vi är en möjliggörare för våra kunder att bli mer cirkulära. Vi tar fram beslutsunderlag och bygghandlingar som hjälper dem att spara energi – allt från gröna utredningar och vilken teknik som är mest lämplig med tanke på användning och återvinning av energi och hur byggnaden ska användas, säger Ola Rubertsson, vd på Energibyrån Nord.

Energibyrån kan idag erbjuda sina kunder energitjänster, miljöcertifieringar, projektering och utredning, projektstöd samt utbildning. Den största delen av bolagets arbete handlar dock om VVS-tekniken i byggnaderna. 

Att välja anpassade produkter är en viktig aspekt för byråns kunder som i regel är stora statliga och kommunala bolag. Inte bara eftersom regelverken på om- och nybyggnation av fastigheter skärps kontinuerligt, utan också ur ett hållbarhetsperspektiv. 

Men för att få ut den maximala nyttan av energitjänsterna och därmed få den medföljande positiva miljöpåverkan belyser Ola Rubertsson vikten av att låta konsultfirman involveras tidigt i byggprocessen.

 – Vi strävar efter att komma in i tidigare skeden i projekten, inte minst när det handlar om fastigheter där kunden har ett tydligt miljöfokus. Det är gynnsamt om vi kan ge feedback tidigt som energisamordnare. Som energisamordnare tar vi hänsyn till byggnadens placering och beaktar formfaktor, planlösning, klimatskal och utrymmen för teknik för att optimera energianvändning och inomhusklimat. Vi vill helt enkelt hjälpa till tidigt så att förutsättningarna för gestaltningen (arkitekturen) blir tydliga tidigt i projektet. På så sätt minskar risken för omtag och merkostnader i projekteringsskedet.

Om Energibyrån:

Energibyrån tror på långsiktiga samarbeten. Företagets syfte är att skapa hållbara och hälsosamma byggnader för framtiden. Det vill säga vi är en möjliggörare för kunderna att bli mer hållbara genom vårt teknikkunnande och hjälpa dem med den gröna omställningen. 

 

Läs mer om Energibyrån Nord här! 

 

Mer från Energibyrån Nord AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energibyrån Nord AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera