Hoppa till innehållet

Elcykeldödare för under tusenlappen

Elcyklarna vinner mark på cykelbanorna i Sverige. Men de är dyra. Nu är en budgetvariant på väg som förvandlar äldre hojar till eldrivna tvåhjulingar.

BILLIGT ALTERNATIV. Den monterbara elmotorn ska kosta under 1000 kronor.
BILLIGT ALTERNATIV. Den monterbara elmotorn ska kosta under 1000 kronor.

Tekniktrollkarlarna i Semcons innovationslabb har knåpat ihop en lösning som kan bli en elcykeldödare av stora mått: en elmotor som kan monteras på en gammal cykel.

Prototypen visade för första gången på torsdagen. Den väger bara drygt 1 kilo och ska få en prislapp på strax under tusenlappen.

”Helt vanliga cyklisters behov och önskemål var det som fick oss att börja fundera på motorn”, säger Anders Sundin, teknisk chef på Semcon.

Tanken är att motorn ska gå att flytta med några enkla handgrepp.

”Den fungerar med alla cyklar och kan enkelt delas mellan vänner eller familjemedlemmar”, säger Anders Sundin.

Motorns effekt är 150 watt. För att maximera batteritiden registrerar motorn trampornas rörelser och är bara aktiv vidhastigheter mellan 7 och 25 kilometer i timmen.

Motorn finns ännu inte tillgänglig i butik. Semcon söker efter investerare intresserade av att introducera det nya cykelmotorkonceptet på marknaden.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera