Hoppa till innehållet

Drömhotellet i sikte

Målgruppen är välbeställda lössnöfantaster.
Nästa år slår en brokig samling entreprenörer upp dörrarna till ett exklusivt hotell i Riksgränsen – där helikopterskidåkningen ligger runt knuten.

PÅ DJUP SNÖ. Hotell Niekko ska byggas alldeles intill gränsen till Norge, i skuggan av Riksgränsens bergssidor. (Bilden är en konceptbild).
PÅ DJUP SNÖ. Hotell Niekko ska byggas alldeles intill gränsen till Norge, i skuggan av Riksgränsens bergssidor. (Bilden är en konceptbild).

”Våra drömgäster är äventyrslystna, passionerade skidåkare som uppskattar god mat och dryck”, säger Patrik Strömsten.

Han är tvåfaldig vinnare av utmärkelsen Årets sommelier och driver redan i dag Meteorologen ski lodge i Riksgränsen samt har vinimportfirman Vininor.

Utöver det yrkesmässiga intresset för exklusiva viner – i synnerhet bourgogne och champagne – är han även en frenetisk skidåkare och loggade i fjol 120 skiddagar.

Det är mer än vad kompanjonen Johan Lindblom fick ihop. Detta trots att han är bergsguide, har gjort otaliga resor till 8 000 meter höga berg genom åren och är stamgäst i Chamonix.

”En morot för mig i det här projektet är att kunna visa upp en okänd sida av Sverige, både för internationella gäster och svenskar som vill uppleva skidåkning av högsta klass”, säger Johan Lindblom.

Med helikopter öppnar sig onekligen oanade vidder även på hemmaplan. Triangeln Riksgränsen–Abisko–Kebnekaise har ett sextiotal åkbara toppar med fallhöjder på mellan 700 och 1 400 meter.

”I midnattssol går det att åka dygnet runt. I Nepal kan man som jämförelse bara åka skidor fram till lunch, därefter blir det för farligt.”

Johan Lindblom och Patrik Strömsten är affischnamnen i den nya hotellsatsningen som fått namnet Niekko – dröm på samiska.

Ursprungsidén kommer dock från passionerade skidåkare från Göteborg: byggmästaren Clas Darvik och fastighetsrådgivaren Karl Persson som båda varit kunder hos Johan Lindblom. Projektledare är Axel Darvik och Erik Staxtäng som till vardags driver konsultfirman Trendie. Ytterligare en handfull privatpersoner har investerat i projektet,

Startsträckan har varit lång, bolaget Polarexpressen bildades redan 2012. Men trots att man bygger i vildmark och att lokala historiker har protesterat mot bygget har processen gått oväntat smidigt, enligt de inblandade.

”Hemligheten är att vi har respekt för och har haft en bra dialog med alla parter. Vi har inte stött på ett enda överklagande i ansöknings- och projekteringsfasen”, säger Axel Darvik.

Men de kunde ha gjort det enklare för sig. Vid byggstarten för det nya hotellet i somras ägnades de första spadtagen till att anlägga en 700 meter lång väg. En sådan saknades nämligen fram till lokstallsruinen från Malmbanans ånglokstid vid förra sekelskiftet. Den halvmåneformade ruinen ska bli en del av hotellbyggnaden.

Budgeten för hotellbygget ligger i dag på 66 miljoner kronor, varav en tredjedel hittills finansierats med privata insatser.

”Det gäller konstant att hitta smarta lösningar. Vi hoppas få med oss Tillväxtverket som medfinansiär”, säger projektledaren Axel Darvik som till vardags driver konsultbolaget Trendie tillsammans med Erik Staxäng.

Vilka är de största farorna för det här projektet?
”En ny finanskris som gör att ingen har råd att komma, eller om växthuseffekten smälter bort snön.”
Hotellentreprenörerna tror att det kan ta tre år att nå nollresultat. I affärsplanen ingår att skaffa fler intäktskällor än enbart offpiståkare med tjocka plånböcker. Äventyraren Renata Chlumska är redan involverad och har som uppdrag att utveckla aktiviteter och upplevelser för sommar- och höstsäsongen, till exempel paddling, klättring och vandringar.

I kalkylen för vintersäsongen, det vill säga tio veckor, ingår att locka över 200 gäster. Prislappen för en vistelse beror förstås på hur många helikopterlyft som görs. Liknande resmål i till exempel Kanada kan kosta 70 000 till 80 000 kronor för en vecka.

”Vi kommer att ligga i samma prisklass, men man sparar ju ett antal resdagar jämfört med att åka till Nordamerika eller Asien”, säger Johan Lindblom.

Tidsschemat är dock pressat. Fönstret för utomhusarbete är öppet från det att tjälen släpper i början av juli till dess vintermörkret sänker sig i början av oktober.

”Det finns inget utrymme för några förseningar. Vi hoppas kunna få upp väggar och tak i sommar så att man kan arbeta vidare invändigt under vintern”, säger Axel Darvik.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera