Hoppa till innehållet

Dramaten storsatsar på liv och död

Liv, död, ensamhet, asylsökande och hiphop samsas med nya former som community- och virtual reality-teater när Dramaten presenterar höstens program.

Dramatenchefen Eirik Stubø presenterar höstens pjäser.
Dramatenchefen Eirik Stubø presenterar höstens pjäser.Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Dramaten rivstartar höstens teatersäsong med en räcka premiärer redan till den årliga Bergmanfestivalen, som pågår 25 augusti till 4 september.

Först ut är Huset vid nattens ände av Sebastian Hartmann, fritt efter Ingmar Bergman och med urpremiär den 25 augusti. Publiken får i denna nyskrivna pjäs möta mästerregissören själv i hela nio gestalter.

Dagen därpå är det premiär för Den goda viljan i regi av Dramatenchefen Eirik Stubø.

”Den goda viljan handlar om Bergmans föräldrar och honom själv, och är det finaste som Bergman skrev”, tillade Eirik Stubø under tisdagens möte med pressen.

Dramatiken Martina Montelius bidrar med ett nyskrivet verk, Ensam och Esmeralda, om ofrivillig ensamhet, en pappas abnorma intresse för kastruller med vidhängande slevar och en mormor som jobbat i fiskaffär och spelat fotboll.

Osynliga Teatern tar Dramatenpubliken rätt in i VR-världen, virtual reality, i ett försök att göra det svårbegripliga mer verkligt. I verket Det levda baklänges av Tomas Rajnai och Jens Nielsen får publiken uppleva hur det kan vara att vara asylsökande genom VR-glasögon och hörlurar med 3D-ljud.

Communityteatern Svenska hijabis tar ett nytt grepp för att synliggöra människors okunskap och fördomar mot muslimska kvinnor genom att ställa fem unga, helt vanliga kvinnor med helt vanliga intressen såsom bakning och boxning på scenen med den gemensamma nämnaren att de är sjalbärande muslimer.

”Kvinnorna har hela tiden en blick på sig, som att omgivningen minsann vet vem var och en av dem är, och möts av ofta av besinningslöst hat eller att folk ska rädda dem”, sade dramatikern America Vera-Zavala, som med Svenska hijabis debuterar som regissör.

Communityteater bygger på människornas egna berättelser och kvinnorna i pjäsen är inga skådespelare utan just vanliga människor, betonade hon. Urpremiär 14 oktober.

En vecka senare intar Stina Ekblad, Lena Endre och Ingela Olsson Lilla scenen i Presidentskorna av 1990-talsikonen Werner Schwab.

Genomgången av höstens repertoar hickade till ett ögonblick när det var Suzanne Ostens tur att berätta om sin tolkning av den israeliske författaren David Grossmans hyllade roman Fallen ur tiden om sorgen efter att ha förlorat sin 21-årige son i krig:

”Det finns bara en sak som vi alla måste göra: vi måste dö”, konstaterade Suzanne Osten och läste några rader ur Grossmans roman.

Falla ur tiden har Sverigepremiär under Bergmanfestivalen den 27 augusti på Elverket.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera