Hoppa till innehållet

»Don't sweat the small stuff«

Han hade aldrig tänk att bli chef, men har varit ledare i över 30 år. I Di-podden Förnuft & Känsla delar Riksbankschefen Stefan Ingves med sig av sina bästa tips från karriären.

BESLUTSFATTARE. Stefan Ingves berättar om sitt ledarskap i Di:s podcast Förnuft & Känsla.
BESLUTSFATTARE. Stefan Ingves berättar om sitt ledarskap i Di:s podcast Förnuft & Känsla.Foto: Foto: Jack Mikrut

1. Prioritera rätt
"När det gäller beslutsfattande i en organisation finns det alltid en risk att man ramlar in i det jag kallar 'cykelställsfrågor', men då får man ta ett steg tillbaka och säga att vi klarar oss nog bra om någon annan står för de här besluten."

Lyssna på avsnittet här.

2. Våga sätta ner foten i beslut
"Ibland måste man sätta ner foten och säga att det får vara nogpratat om en viss fråga,  för det fungerar inte om det bara är prat och inte någon verkstad i slutändan."

3. Våga göra avkall på din expertis
"I en organisation som vår finns det alltid en utmaning när det finns många, väldigt duktiga experter, men samtidigt måste någon leda alla dessa experter. Det innebär att när någon stiger i graderna har den med sig expertrollen i ryggsäcken, och det kan bli en vattendelare eftersom man som expert är tränad i att göra allting själv. Som ledare är dock din huvuduppgift att se till att andra gör saker och ting. Därför är det viktigt att dem som blir ledare kan göra avkall på det som tedde sig naturligt under tiden man var expert."

4. Delegera mera
”Det gör man genom att helt enkelt lita på andra och ser vad som kommer tillbaka. Det finns i grunden ingen annan väg för man kan inte arbeta på nätterna också."

5. Välj dina strider
"Som man säger i USA, don't sweat the small stuff. Det innebär att om man önskar kan man ha synpunkter på det mesta, men det behöver man inte ha.”

6. Välj rätt medarbetare
”I vår typ av organisation brukar jag titta på att den man anställer har egenskapen att ’ta ett rum i anspråk’, som jag kallar det, det vill säga kunna redogöra för sin sak på ett sådant sätt att man övertygar de man talar till, för kan man inte det är sannolikheten ganska liten att de beslutsfattare man har över sig kommer att välja de förslag du föreslår.”

Lyssna på Di-podden Förnuft & Känsla här.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera