Hoppa till innehållet

Diamantspill blev guldaffär

Efter ett avhopp från Indiska och upptäckten av ett nytt sätt att återvinna flisor från slipning av rådiamanter slog Lisa von Baumgarten och Jenny Kask sina påsar samman och startade juvelmärket Baumgarten Di Marco. Nu ställer de ut på juvelsalongen under Stockholms modevecka.

STARTADE EGET. Jenny Kask och Lisa von Baumgarten tar tillvara på rådiamanten som blir över vid diamantslipning och skapar sedan nya smycken.
STARTADE EGET. Jenny Kask och Lisa von Baumgarten tar tillvara på rådiamanten som blir över vid diamantslipning och skapar sedan nya smycken.Foto: Foto: Joey Abrait

I dag på modeveckan öppnar en juvel- och accessoarlounge på Stockholms auktionsverk där en lång rad svenska märken ställer ut sina kreationer. Bland dem märks bland andra Baumgarten Di Marco som startades för mindre än två år sedan av Jenny Kask och Lisa von Baumgarten.

”Vi lärde känna varandra på Indiska där vi båda arbetade på olika avdelningar. Men vår gemensamma resa startade egentligen med att vi lämnade Indiska för ett annat företag”, berättar Jenny Kask.

Hon arbetade som sortimentschef och Lisa von Baumgarten som designer när de, tillsammans med en annan Indiskakollega, hoppade av för att arbeta på ett nytt företag som hette Pearls for girls.

”Men när vi väl började arbeta inom ett nystartat företag märkte vi att vi verkligen var entreprenörer med samma estetiska öga och som kompletterar varandras profiler perfekt. Vi lärde oss mycket, men hade inte riktigt samma idéer som företaget om exempelvis hållbarhet utan ville starta något eget”, säger Lisa von Baumgarten.

Tekniken Baumgarten Di Marco arbetar med fann duon hos en indisk juvelerare. Man tar tillvara rådiamanten som blir över vid diamantslipning, och passar den sedan samman till nya smycken.

”Idén och tekniken kändes unik och genuin. Ska man starta ett nytt varumärke i dag ska man göra det med eftertänksamhet, vad har man för existensberättigande? Det här var både hållbart och vackert och vi kunde konceptualisera det på rätt sätt”, säger Jenny Kask som har lång erfarenhet av produktion och inköp från Indien och Kina.

2014 startade duon företaget med eget kapital. Namnet kommer från ett redan existerande väskmärke som Lisa von Baumgarten hade skapat tillsammans med formgivaren Cristina Di Marco.

”Hon är numera rektor och inte aktiv som formgivare, men är vårt största fan, det är väldigt roligt”, säger Lisa von Baumgarten.

Väskor och sjalar i kashmir finns också som del av Baumgarten Di Marco, men sannolikt kommer de få ta baksätesplats när smyckena ska marknadsföras internationellt. Hittills är omsättningen en miljon kronor, första året, men förhoppningen är att tiodubbla den siffran inom fyra år.

”Vi hade inga färdiga återförsäljare när vi drog i gång, men vi kände att det var nu eller aldrig. Vi trodde på idén och har en stark drivkraft. Vi har lång erfarenhet i ryggen, det finns en stor trygghet i det”, säger Lisa von Baumgarten.

Diamanterna som används är certifierade och företaget använder sig av en produktionsmanager i Indien som kontrollerar leverantörer och tillverkning. Smyckena görs för hand hos den juvelerare där de först upptäckte tekniken. Förutom i den egna webbshopen säljs smyckeskollektionen i ungefär 30 butiker i Sverige, bland andra Nordiska galleriet och klädesmärket Hope, samt återförsäljare i Spanien, Holland, Norge, Danmark, USA och Storbritannien.

”Vår stora utmaning nu är att nå ut bredare på en internationell marknad och hitta rätt säljkanaler”, säger Jenny Kask.

Från början räknade duon med en huvudpublik på kvinnor på mellan 30 till 50 år, men de har märkt att många utanför den kundgruppen också har köpt deras smycken. Bland annat uppträdde rapparen Michel Dida på Guldknappen i deras smycken och flera yngre modebloggkillar bär deras klackringar.

Priserna ligger på mellan 500 till 5 000 kronor och hittills har varumärket tre kollektioner bakom sig, med återkommande bästsäljare kvar i produktion, som ett halsband med två diamantströsslade medaljonger.

”För oss är det viktigt att vara unisex och nå ut brett. Då är det viktigt också att göra det hållbart, så att varumärket kan åldras på ett värdigt och modernt sätt”, säger Jenny Kask.

Innehåll från EKNAnnons

Blekingebryggeri ska erövra Asien – med trippel hjälp från exportfrämjare

Även små svenska företag har stora möjligheter att sälja utomlands.

Ett exempel: Brygghus 19, som är ett mikrobryggeri med globala ambitioner.

Med på resan har de EKN, Almi och Business Sweden – samt en helt ny möjlighet att tappa öl på burk.

Kolla om EKN kan hjälpa er få JA från banken

Året är 2011 och en gång i månaden blockeras köket hemma hos Dan-Magnus Svensson i Karlskrona. Orsaken? Det ska bryggas öl. Tillsammans med Magnus Karlsson och Mikael Lundell experimenterar han med humle, malt och den tillhörande bryggeriprocessen. Och det går vägen: två år senare lanserar det nygrundade mikrobryggeriet Brygghus 19 sin första hantverksöl.

– Det började som en hobby, men steget till att starta bryggeriet och senare satsa på heltid kändes naturligt, och när vi sedan fick se vår första produkt hos Systembolaget gav det ytterligare mersmak, säger Dan-Magnus Svensson.

Där och då kändes Sverige stort nog, och exportplanerna långt borta. Men alla exportresor börjar inte med en uttänkt strategi, ibland räcker det med sociala medier.

– En dag fick vi ett samtal från en holländsk ölfestival som läst om oss. Och sedan satte det igång. Nästa beställning kom från Italien och efter det Hongkong. De hade också upptäckt oss via sociala medier.

Beställningarna gav energi och självförtroende.

– Numera söker vi aktivt exportmöjligheter och har sålt till flera europeiska länder. I dag står exporten för knappt 10 procent av vår omsättning, och vi ser en mycket stor potential.

Öl väger och vikt kostar

En utmaning vid export av drycker är naturligtvis vikten, som gör transporter dyra. Det i sin tur påverkar marginaler och försäljningsmöjligheter.

– Det innebär att våra produkter antingen blir dyra i utlandet eller att vi tvingas kompromissa med våra marginaler. Vi rör oss i premium- och superpremiumsegmenten, men likväl är det här en utmaning som vi måste hantera om vi vill öka våra exportvolymer.

En del av lösningen ligger i valet av förpackningsmaterial. Aluminiumburkar väger som bekant mycket mindre än glasflaskor. Men för att kunna tappa på burk krävs rätt utrustning. Med en omsättning på drygt 7 miljoner kronor fanns inte kapitalet för Brygghus 19 att investera i en paketeringsmaskin för burk.

Statliga garantin blev en smörjkanna

Som tur är fanns det hjälp att få.

– Sedan starten hade vi lån hos Almi och SEB. Almi rekommenderade att vi också skulle ta kontakt med EKN, Exportkreditnämnden. Ganska snart satt vi i ett möte med både Almi, EKN och vår bank SEB och fick ihop en riktigt bra finansieringslösning, säger Dan-Magnus Svensson.

Så här ser lösningen ut:

• Ett banklån från SEB

• En garanti från EKN som innebär att EKN delar kreditrisken med banken

• Ett statligt lån från Almi

• Riskkapital från nya och befintliga delägare

– Garantin från EKN minskade bankens risk och jag upplevde att de enklare kunde säga ja. Det känns som EKN:s deltagande gjorde att alla inblandade parter blev tryggare. EKN blev en slags smörjkanna som gjorde att allt flöt på smidigt.

2,5 miljoner öppnar upp världen

Det kan låta som att den här typen av lösningar är något som bara stora företag kan få till. Men både EKN och Almi vänder sig till bolag i alla storlekar. Det totala kapitalet i Brygghus 19:s fall uppgick till 2,5 miljoner kronor. För bryggeriet i Blekinge gör det all skillnad.

– Nu har vi kunnat köpa in en paketeringsmaskin för burkar och det sänker våra rörliga kostnader och transportvikter. Kostnaden för frakten blir mer rimlig. Maskinen har gått varm. Sedan driftsättningen i slutet av november har vi tappat över 130 000 burkar.

Framåt riktar Brygghus 19 blickarna mot Norge, Holland, Island, Italien – och österut. Just nu sitter de nämligen i möten med en annan svensk exportfrämjare, Business Sweden, om att delta i deras koncept Try Swedish och export till Singapore.

– Med stödet från EKN och de andra exportfrämjarna får vi helt nya möjligheter att nå ut med våra produkter, med bra marginaler. Stöden blir uppenbara möjliggörare av långväga export som till den stora asiatiska marknaden, säger Dan-Magnus Svensson.

Vi kan försäkra upp till 80 procent av bankens risk vid exportaffärer 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera