Hoppa till innehållet

»Det är riktiga drömobjekt«

Sex frågor till Lena Rydén, specialist på modern konst på Bukowskis, som fått in fyra verk av internationellt erkända konstnärer till auktionen för modern konst och design, som visas från och med torsdag.

KONSTSPECIALIST. Lena Rydén på Bukowskis.
KONSTSPECIALIST. Lena Rydén på Bukowskis.Foto: Foto: Bukowskis
KONSTSPECIALIST. Lena Rydén på Bukowskis.
KONSTSPECIALIST. Lena Rydén på Bukowskis.Foto: Bukowskis
SALVADOR DALÍ. Studie till Hymen från Shakespeares ”As you like it” från 1948. Akvarell och tusch. Utropspris: 1,2–1,5 Mkr.Foto: Bukowskis
JULIO GONZÁLEZ. ”Tête aiguë (Masque aigu)”. Bronsskulptur. Utropspris: 1–1,2 Mkr.Foto: Bukowskis
ALEXANDER CALDER. ”Equilibri” från 1972. Gouache och tusch. Utropspris: 500 000–600 000 kronor.
ALEXANDER CALDER. ”Equilibri” från 1972. Gouache och tusch. Utropspris: 500 000–600 000 kronor.Foto: Bukowskis

Vad var din reaktion när du först såg dem?
”Som auktionist går pulsen alltid upp när man får in den här typen av verk. Det är riktiga drömobjekt, och det är roligt att se att den här typen av objekt, till exempel målningen av Dalí som är en av våra största internationella konstnärer, finns hos privatpersoner i Sverige. Det har vi en lång tradition av duktiga gallerister och engagerade mecenater och samlare med djupt intresse för konst att tacka för.”

Vad gör verken speciella?
”Att verken är ocirkulerade, alltså inte har varit ute på auktionsmarknaden tidigare, är unikt. De har också tydlig proveniens, flera av verken är köpta hos gallerister när de visats under 1960- och 1970-talen och har sedan varit i familjens ägo fram till nu. Flera av verken finns också med i konstlitteraturen och har varit med på viktiga utställningar på erkända gallerier som Malborugh fine art i London, vilket ger dem ytterligare en dimension.”

Varför dyker verken upp nu?
”Verken har funnits i samlarnas ägo under lång tid, men nu finns det olika naturliga anledningar till att de lämnats in. Det kan handla om ett generationsskifte där någon har ärvt verket eller att man anser att det är ett bra läge att sälja.”

Vilka är de tänkbara köparna för sådana här verk?
”Både internationella och svenska köpare kan vara intresserade, det vet vi för att vi redan har fått in en hel del förfrågningar. De kan hamna hos en samlare men också hos någon konstinstitution eftersom de håller museiklass och nystartade museer kan se en chans att få tag på så här fina objekt via auktionen, när det finns få liknande verk på marknaden.”

Vad kan de tänkas gå för?
”Vi vet att internationell konst brukar gå bra i Sverige så jag tror och hoppas att de går för en bit över utropspriset.”

Det pratas i bland om en konstbubbla – hur ser du att trenderna i auktionsvärlden blåser just nu?
”Precis som bostadsbubblan många pratar om så är det ingenting vi hittills har märkt av. I New York har auktionsmarknaden backat något, men globalt går den framåt och som jag bedömer det är läget stabilt. Ser man till vad som säljs är modern konst det hetaste på marknaden just nu, där verk av etablerade konstnärer generellt klubbas till höga priser.”

Innehåll från Grant ThorntonAnnons

Regelberg på väg – så förbereder ni er

– Med rätt förberedelser och inställning kan företag vända utmaningen med CSRD till en strategisk fördel, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.
– Med rätt förberedelser och inställning kan företag vända utmaningen med CSRD till en strategisk fördel, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.

Redovisning har länge varit en strikt ekonomisk fråga, och handlat om röda och svarta siffror.

Nu adderas en grön dimension – och det är hög tid att förbereda er.

Så här kommer ert företag igång med CSRD.

Har du koll på EU:s nya direktiv?

Den nya EU-förordningen Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) syftar till att förbättra och standardisera företags hållbarhetsrapportering. För många företag innebär detta en omställning, men också en chans att visa upp sitt hållbarhetsarbete och att därigenom få affärsmässiga fördelar.

– Att börja med hållbarhetsrapportering enligt CSRD kan kännas som en hög tröskel att ta sig över, men det är en process som öppnar för affärsmöjligheter och stärker företagets position på marknaden, säger Annika Nygren, hållbarhetsrevisor på Grant Thornton.

Den inrapporterade datan kommer att samlas i en sökbar databas där det då går att jämföra olika företag och deras nivå av hållbarhetsarbete.

– Att satsa på CSRD blir ett sätt att visa marknaden att man ligger i fas med nutiden.

För att komma igång med CSRD-rapporteringen är det första steget att analysera företagets nuläge, enligt Annika Nygren. Det innebär att se över befintliga processer, rutiner och strategier och hur dessa kan kopplas till de nya kraven.

– Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Många företag har redan identifierat risker och möjligheter som är kopplade till hållbarhet i sin affärsplan, men är inte alltid medvetna om det. Alla företag har ju dessutom redan en affärsidé om hur man ska driva företaget, och i dagens tider går det inte att undvika att tänka på miljön, det sociala arbetet och styrningen som är just vad CSRD handlar om.

– Att ha ett bra CSRD-arbete innebär att man kan ha möjlighet att fånga upp många av riskerna innan de blir verklighet.

Nästa steg är att sätta samman en projektgrupp.

– Den ska representeras av alla dimensioner inom företaget, till exempel miljö, inköp, försäljning, HR och ekonomi.

Annika Nygren understryker att det är en komplex process som kräver tid och att projektgruppen har mandat och resurser.

– Det är därför det är viktigt att börja nu. En tydlig projektplan måste tas fram, och man behöver också ställa sig frågan om man behöver ta in extern hjälp för delar av eller hela projektet.

– I projektplanen kommer det att finnas delmoment som kommer att slutföras, men det kommer också finnas delar som kommer att pågå under flera år framåt.

Annika Nygren betonar hur viktigt det är att all dokumentation finns på plats eftersom den ligger till grund för förståelse och samsyn inom företaget, och tillägger:

– Vi revisorer ska ju granska hållbarhetsrapporten och om vi är involverade redan från start  så har vi möjlighet att säkerställa att rapporteringen blir i linje med regelverket redan från början, säger Annika Nygren på Grant Thornton.

Har du koll på EU:s nya direktiv?

 

Mer från Grant Thornton

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Grant Thornton och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera