Hoppa till innehållet

»Det är 90 procent män som skriver Wikipedia-artiklar«

Sex frågor till Linnéa Karlberg Lundin, digital samordnare på Livrustkammaren, som i dag anordnar en Wikipediaskrivarstuga för att skriva in fler kvinnor i historien.

Linnéa Karlberg Lundin.
Linnéa Karlberg Lundin.

Vad är Art + Feminism?
”Det är en skrivarstuga på Livrustkammaren, som ska förbättra representationen bland skribenterna på Wikipedia och skriva in fler kvinnor i historien. Det finns fyra gånger så många artiklar om män som om kvinnor på Wikipedia. Sedan 2014 har det hållits ungefär 300 skrivarstugor globalt. Förra året skapades över 2 000 nya artiklar, och många fler redigerades och rättades.”

Hur många män respektive kvinnor är det som skriver på Wikipedia?
”Wikimedia Foundation har kommit fram till att det är ungefär 90 procent män som redigerar Wikipedia-artiklar. Eftersom det är en stor majoritet män, blir det också en snedfördelning av ämnen. Grejen med Wikipedia är att det är ett uppslagsverk som alla kan bidra till. Det är en demokratisk och bra idé. Om alla hjälper till blir det också information som berör alla.”

Vad har det för betydelse att kända kvinnor inte finns med på Wikipedia?
”Det har stor betydelse för historieskrivningen. Samma sak gäller historieböckerna, där en stor majoritet är män. Allt börjar med våra skolungdomar. Om de googlar på någon intressant kvinna som inte står med är det klart att det får konsekvenser.”

Skriver du själv på Wikipedia?
”Absolut, det ingår i våra arbetsuppgifter på museerna. Om vi ska ha en utställning räknar vi med att folk googlar på det temat. Några av de första träffarna brukar vara Wikipedia, därför är det viktigt att det är bra information där.”

Hur pass pålitligt är egentligen det som står på Wikipedia, med tanke på att vem som helst kan gå in och redigera?
”Meningen är att man källhänvisar i sin artikel, annars tas den bort från sidan. Det är ju också ett community med folk som ser till att felaktiga saker korrigeras. Så det är absolut en trovärdig källa. Tittar man på källorna i Wikipedia-artikeln kan man gå vidare till grundkällan.”

Till sist – vilken Wikpedia-artikel vill du tipsa om på internationella kvinnodagen?
”Det är jättesvårt att plocka ut en av alla tusentals artiklar, men det finns en del artiklar om historiska kvinnor som blivit utsedda till ”Utmärkt artikel” på Wikipedia. Författaren Anna Maria Rückerschöld är intressant. Hon var inflytelserik inom det kulinariska fältet i Sverige, ungefär samtidigt som Cajsa Warg.”

Innehåll från MendiAnnons

Träna upp hjärnan – öka effektiviteten och skapa optimala arbetsplatsen

Mendi är en portabel hjärnträningsprodukt. Med den kan företag båda mäta och träna upp de anställdas hjärnaktivitet – och därmed öka effektiviteten.

Hjärnhälsa är sällan något det pratas om och att det går att träna upp hjärnan är det inte alla som har koll på – men det går i allra högsta grad.

– De flesta är medvetna om att man får positiva effekter av att träna kroppen och hjärnan fungerar på exakt samma sätt, säger Eva Engelbert, vd på Mendi.

Portabel hjärnträningsprodukt 

Neurofeedback-träning har funnits sedan 1960-talet och är ett vetenskapligt validerat sätt att lära hjärnan att fungera bättre. Det används exempelvis av professionella atleter amerikanska elitstyrkor och av dem som vill hantera vardagen bättre.

– Våra kunder vittnar om att de sover bättre, känner mindre ångest, kan kontrollera sin PTSD och har starkare impulskontroller som är en del av ADHD- och ADD-problematiken, säger Dr Mustafa Hamada, produkt- och forskningsansvarig på Mendi.

Detta eftersom neurofeedback exempelvis kan ge förbättrat fokus, kortare reaktionstider och snabbare skiftningar mellan olika tillstånd. 

Mendi har tagit fram en portabel hjärnträningsprodukt. Med hjälp av ett headband och en app får användaren information om sin hjärnaktivitet och kan på så sätt träna upp sin mentala förmåga. Det här innovativa systemet gör det möjligt att mäta och förbättra hjärnfunktionen i realtid. 

– Neural information från hjärnan omvandlas till spelliknande övningar, vilket gör neurofeedback till en rolig och engagerande upplevelse, säger Dr Mustafa Hamada.

Plattform som ger helhetsbild av hälsan på arbetsplatsen

Mendi Innovations AB, som i dag har drygt 35 000 användare, samarbetar med det globala IT-konsultbolaget Accenture för att bygga en plattform för hjärnhälsa som riktar sig mot ‘Corporate Wellness’ och elitidrottare. Plattformen ska ge en helhetsbild av hälsa och välmående på arbetsplatsen, med skräddarsydda träningsprogram som förbättrar kognitiv funktion, stresshantering och generell produktivitet hos anställda. I förlängningen möjliggör detta förutom en bättre allmänhälsa även effektivare och säkrare arbetsplatser.

– För exempelvis piloter och kirurger kan tappat fokus vara skillnaden mellan liv eller död, säger Eva.

Enligt en studie av IT Governance Institute kostar mänskliga fel företag i Storbritannien uppskattningsvis 98,6 miljarder pund per år.

– Tappar man fokus kommer misstag att ske. Vi vill använda Mendi för att under längre perioder kunna se, och varna, om en person är nära en nivå där misstag kan begås, säger Dr Mustafa Hamada.

– Att bygga en ekonomi baserad på psykologiskt och kognitivt välbefinnande gör det möjligt att skapa en starkare och mer motståndskraftig framtid.

 

Läs mer på https://www.mendi.io/

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mendi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera