Hoppa till innehållet

Cilla Benkö vinner på jämställdhet

Årets vinnare av Pontus Schultz pris för ett mänskligare näringsliv är Sveriges Radios vd Cilla Benkö. Hon får priset för sitt jämställdhetsarbete som lett till en organisation med
50 procent kvinnor och män bland samtliga chefer.

I juryns motivering går det att läsa att Cilla Benkö, när andra snackar, ”jobbat i det tysta”, men Cilla Benkö själv är allt annat än tyst.
”Jag tror inte på de gamla Wallenberg­arnas devis om att verka men inte synas, jag tror att jag både syns och hörs. Min ambition är att Sveriges Radio ska ta plats i den publicistiska debatten.”
”Det är ganska många som pratar om jämställdhet och det är lovvärt, men vi söker efter de som faktiskt genomför. Cilla har lite i det tysta byggt upp en långsiktigt hållbar jämställd organisation. Vi är övertygade om att hon nu kommer att vara en inspirerande förebild i ett inkluderande ledarskap”, säger Sara Öhrvall, ordförande för Pontus Schultz stiftelse, och juryns ordförande.
Sedan Cilla Benkö tillträdde som chef för Sveriges­ äldsta public-servicebolag 2012 har hon jobbat ihärdigt med att öka både mångfalden och jämställd­heten inom bolaget, för att det ska återspegla hur Sverige ser ut. Förutom den ökade jämlikheten­ i företagets ledningsskikt finns det även andra bevis på att före­taget tar frågan på allvar.
”Vi var det första mediebolaget som hade en kvinnlig referent för öppningsmatchen i herrarnas fotbolls-VM i Rio. Då kände jag mig väldigt stolt och lycklig­ för det visade att det här inte är något som bara jag tror på utan något som hela företaget bär på sina axlar”, säger hon.
Att Cilla Benkö gärna pratar om sportjournalistik är inte märkligt då hon började­ sin karriär på Svenska Dag­bladets sportredaktion i mitten av 1980-talet, det var en tid då antalet svenska kvinnliga sportjournalister kunde räknas på ena handens fingrar.
”Det var ett otroligt mansdominerat yrke med en viss jargong och särskilda attityder och allt vad det innebär”, säger hon om den första tiden.
Det var också en tid då hon kunde få hätska­ brev som kritiserade henne för att hon var en kvinna på ”fel” plats. Samtidigt­ ser hon tillbaka på den perioden som oerhört lärorik och på frågan om hon har några jämställdhetsföre­bilder svarar hon direkt hennes första chef, Janne Larsson, som den där dagen för mer än 30 år sedan vågade ge ett sommarjobb till en oprövad 21-åring.
”Jag brukar ofta tänka på honom när jag är ute och föreläser. Han lärde mig att man måste kunna se bortom de formella­ meriterna, de är såklart bra men inte det enda man ska titta på för då kan man missa en del duktiga personer. Hade jag inte fått det där sommarjobbet är det inte säkert att jag hade varit här i dag.”
Jämställdhetsarbetet på SR handlar inte bara om de anställda utan även om vad företaget producerar, och enligt Cilla Benkö är det ett högst konkret arbete.
”Vi har professionella lyssnarteam som lyssnar igenom allt vi gör, kanal för kanal, under en vecka och sedan återkopplar vi för att kunna göra förbättringar. Har man satt klara och tydliga mål går det inte att snacka bort det”, det  säger Cilla Benkö.
Hon är övertygad om att mer jämställda­ företag i slutändan får bättre resultat, men hon tror inte att kvotering är rätt metod för att nå de resultaten.
”Jag tycker inte om kvotering och jag tror att det kan bero på min bakgrund som barn till invandrade föräldrar. Jag har aldrig velat känna att jag fått ett jobb på annat än mina kunskaper och min erfarenhet.”
Enligt Cilla Benkö har fokus hamnat fel i debatten om hur och varför det behövs fler kvinnor i företagsstyrelserna.
”Det viktigaste är inte att få in fler kvinnor i styrelserummen utan att få in kvinnor i ledande roller. Får man det så kommer man få fler kvinnor i styrelsen. Det är inte bara att segla in och sätta sig i en styrelse, det förminskar styrelserollen. Man gör kvinnor en otjänst om man plockar in de som inte har den operativa erfarenheten och stoppar in dem i styrelserummen”.
Hur ska du fira det här?
”Jag tänker ta med mig en flaska champagne­ till min företagsledning som turligt­ nog har möten på tisdagsmorgnar. Utan dem vore jag ingenting. Jag är otroligt hedrad men det är inte personen Cilla Benkö som åstadkommit allt det här, det är jag tillsammans med ett antal extremt duktiga och lojala medarbetare”.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera