Hoppa till innehållet

Blåser på Österlen

Trombonisten Nils Landgren har världen som sitt arbetsfält. Men på somrarna ser han till att vara hemma på Österlen.
Åtminstone på onsdagar, för då håller han i musikkvällarna som i sommar bjuder på artister som Loa Falkman, Lisa Nilsson, Louise Hoffsten och Jojje Wadenius.

HJÄRTAT I JAZZEN. Nils Landgren med sitt kännetecken, den röda trombonen, på en av sina många arbetsplatser, Kulturhuset i Stockholm. Där har han sitt återkommande evenemang Nisse Landgrens hörna.
HJÄRTAT I JAZZEN. Nils Landgren med sitt kännetecken, den röda trombonen, på en av sina många arbetsplatser, Kulturhuset i Stockholm. Där har han sitt återkommande evenemang Nisse Landgrens hörna.Foto: Foto: Jesper Frisk

I mer än tio år har Nils Landgren och hans fru Beatrice Järås varit artistansvariga och konferencierer för ”Jazz under stjärnorna”, som hålls fem onsdagar i rad under juli och början av augusti i det lilla fiskeläget Brantevik, söder om Simrishamn.

”I år har vi gjort det lilla extra, för jag har bjudit in en soulsångerska från Sydafrika som heter Lira. Hon är Sydafrikas största soulstjärna och en god vän till oss i bandet”, säger Nils Landgren och syftar på sitt band Funk Unit, som traditionsenligt avslutar sommarens musikprogram med Lira som gästartist.

”Sedan åker vi på Europaturné tillsammans med henne.”

”I Sverige är Lira inte alls känd, inte det minsta, men vi är tillräckligt kända för att folk ska komma”, säger Nils Landgren.

Nils Landgren jobbar ideellt med ”Jazz under stjärnorna”, som arrangerats av Branteviks IF i mer än 25 år. Syftet med musikkvällarna är att spela in pengar till den lokala idrottsföreningen. Ett osäkert affärsupplägg kan tyckas, många festivaler brottas ju med ekonomiska problem.

”Det är förstås extremt väderberoende. Vi har ingen plan B, vi spelar även om det regnar och blåser och är kallt. Och vi har ingen säkerhet i botten. Vi får ett litet bidrag från Musik i Syd. Och i år får vi för första gången även ett bidrag från Simrishamns kommun. Det är ett stort framsteg. Det uppskattar vi jättemycket.”

Konserterna hålls på fotbollsplanen i Brantevik.

”Det är väldigt primitivt. Vi spelar på ett lastbilsflak som är ombyggt till scen och använder fotbollsspelarnas omklädningsrum som loger”, säger Nils Landgren, som själv bor permanent i Skillinge några kilometer söder om Brantevik.

Publiksiffrorna varierar förstås med väderlek och artistutbud, och ligger på mellan 500 och 2 000 personer per kväll.

”Brantevik är ju en liten ort, det är ganska tomt där på vintern. Men på sommaren är det fullt av det de kallar 08:or – som tur är, för det är väldigt många av dem som kommer och lyssnar.”

Under sin långa karriär har Nils Landgren skaffat sig ett stort kontaktnät. Det underlättar förstås när han ska locka artister till spelningarna.

”Vi försöker hitta artister som kan gå under namnet ’Jazz under stjärnorna’. Om det sedan är jazz eller inte, det är en väldigt bred definition i dag, men det ska helst finnas något inslag av improvisation. Loa Falkman har aldrig gjort sig känd som jazzsångare precis, men han är en jäkel på att sjunga och tillsammans med dragspelaren Bengan Jansson blir det ett program med inslag av improvisation.”

De med tydligast jazzprofil är sommarens kvinnliga artister.

”Lisa Nilsson är jazzmusiker från födseln, hennes pappa Gösta är jazzpianist. Hans band Ibis var det första band jag spelade med när jag flyttade till Stockholm på 1970-talet”, säger Nils Landgren.

”Louise Hoffsten är i bred bemärkelse jazz- och bluesmusiker och tillsammans med just Claes Crona, pianisten, är hon definitivt det eftersom han är jazzmusiker.”

Själv är Nils Landgren en jazztrombonist som känner sig lika hemma i funk och soul – och på scener runt om i världen, framför allt i Tyskland.

”Tyskland är mindre än Sverige till ytan men har 80 miljoner invånare, så marknaden är ju lite större.”

Nils Landgrens skivbolag Act är tyskt, liksom hans agentur. Han är chef för en jazzfestival i Tyskland, Jazz Baltica, och är professor på Musikhögskolan i Hamburg.

”Jag spelar med mitt band Funk Unit, ibland i Sverige, men de flesta av mina arbetsplatser ligger utanför Sverige. Vi har byggt upp en jättebra publik i Tyskland, Schweiz, Österrike, lite grann i Frankrike och Italien och ibland gör man en avstickare till Japan eller Kina eller något annat land.”

Nils Landgren är även professor på Musikkonservatoriet i Shanghai. Med 24 miljoner invånare är Shanghai en skaplig kontrast till Brantevik.

”Det är himla kul att de tycker jag är värd en sådan titel, men det finns inga förpliktelser att jag måste vara där regelbundet och undervisa.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera