Hoppa till innehållet

Betalar 24 miljoner – för en fjärdedels buffel

Det är inte bara fullblodshästar som världens rika betalar dyrt för. Nu har en finansman betalat dyra pengar för att bli delägare i en buffel, en buffel som är värd 95 miljoner kronor.

VÄRDEFULL. För delägarskap i en buffel som den på bilden, om än något större, betalar finansmannen Peter Bellingham 24 miljoner kronor.
VÄRDEFULL. För delägarskap i en buffel som den på bilden, om än något större, betalar finansmannen Peter Bellingham 24 miljoner kronor.Foto: Colourbox

Det är den sydafrikanske affärsmannen Peter Bellingham som i helgen köpte in sig i en buffel för 24 miljoner kronor. Djuret, som Bloomberg kallar för världens mest eftertraktade buffel, har fått namnet Horizon för sitt extra breda spann mellan hornen.

För köpesumman får Bellingham rätten att förse Horizon med tio buffelkor varje år och behålla all eventuell avkomma för egen del. Det är alltså själva aveln som investerarna betalar för.

Det kan tyckas som en unik företeelse, men det är långt ifrån första gången som bufflar går dyrt. För tre år sedan betalade diamantmiljardären Johann Rupert och hans kompanjer drygt 21 miljoner kronor för en buffel vid namn Mystery.

Horizons horn är 140 centimeter breda, jämfört med Mystery bara är 135 cm. Det är fem centimeter som höjer värdet med cirka 74 miljoner kronor. Horizon är dessutom fullt frisk och lider inte av tuberkulos, en sjukdom som drabbar många vilda bufflar i Sydafrika.

"Det var en unik möjlighet att äga de bästa generna i världen", säger Hendrik de Kock på auktionsförrättaren Wildswinkel till Bloomberg.

Buffelmarknaden för uppfödare är störst i Sydafrika. De riktiga entusiasterna kan betala stora summor för bra gener på bufflarna och extra bredden mellan hornen. Industrin har lockat många förmögna investerare. Sydafrikas vicepresident Cyril Ramaphosa har också gjort investeringar i djuren.

Genomsnittliga buffelpriser, inklusive honor, har dock sjunkit med 30 procent till 180.000 kronor under 2015, enligt uppgifter från Sydafrika North West University. Samtidigt har priserna på sabelantilop och hästantilop fallit ännu mer.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera