Hoppa till innehållet

ATG på banan igen

ATG, med vd:n Hasse Skarplöth, har vänt en negativ trend och omsättningen stiger. En vanlig lördag omsätter spelet på V75 80 miljoner kronor.
Räkna med betydligt mer när 50 000 besöker Solvalla för årets höjdpunkt, Elitloppet.

VINNARE PÅ PLATS. Elitloppet på Solvalla är årets största händelse för ATG-chefen Hasse Skarplöth. ”Det är som vårt nyår”, säger han.
VINNARE PÅ PLATS. Elitloppet på Solvalla är årets största händelse för ATG-chefen Hasse Skarplöth. ”Det är som vårt nyår”, säger han.Foto: Foto: Joey Abrait

”Hela vår värld och verksamhet är indelad i före och efter Elitloppet. Det är som vårt nyår.”

Orden kommer från ATG:s vd sedan 2013, Hasse Skarplöth. Di träffar honom mitt under förberedelserna inför Elitloppet på Solvalla. En arena som till vardags är i största laget, blir under Elitloppshelgen för liten och det byggs extraläktare och vip-tält för fullt.

Hasse Skarplöth kom från MTG:s Viasat och har lyckats vända en negativ utveckling. Från rekordåret 2011 minskade omsättningen i Sverige med 6 procent 2012. Även 2013 sjönk omsättningen, medan 2014 och 2015 innebar försiktiga ökningar.

Under första kvartalet i år steg omsättningen på spelet på hästar med cirka 6 procent.

En förklaring till vändningen är satsningen på bättre tv-sändningar, för att förenkla för den som inte är så insatt i travsporten, säger han.

”När går hästarna i mål? Det är inte så lätt att förstå om man ser på trav första gången. Därför har vi exempelvis numera en digital mållinje och varje häst har en transponder som gör att vi kan visa var alla hästar befinner sig i förhållande till varandra.”

En annan – betydligt mer kontroversiell – ändring är att ATG har ändrat starttiden på lördagar, från det närmast heliga klockslaget 14.30 till 16.20.

”Man ska ha respekt för att många människor träffas varje lördag, och har gjort så i 20 års tid, och så kommer vi och flyttar starten. Men vi gjorde det för att vi tror att det är en bättre tid för många människor. Och det har slagit väl ut, under det första kvartalet i år har spelet på V75 ökat med 8 procent.”

ATG ägs till 90 procent av Svensk Travsport och till 10 procent av Svensk Galopp, och bolaget har monopol för spel på hästar i Sverige. Men med en globaliserad spelmarknad finns det i dag fler aktörer, ATG räknar till totalt cirka 150 spelbolag, på banan. Därför ser Hasse Skarplöth positivt på den omreglering av marknaden som är på gång.

”Vi är en privatägd monopolist som inte vill vara monopolist. Nu kan alla erbjuda spel på hästar i Sverige, men vi måste exempelvis betala 35 procent i spelskatt, vilket andra inte gör. För att få verka på samma villkor ser vi positivt på en licensreglerad marknad.”

En omreglering skulle också öppna för ATG att erbjuda andra typer av sportspel, något som avtalet med staten inte medger i dagsläget. Och att expandera internationellt.

”Det skulle ge oss möjlighet till nya fiskevatten. Vi vet att vi har en travsport i världsklass och V75 som omsätter 80 miljoner kronor varje lördag. Att komma med det erbjudandet internationellt skulle ge en otrolig möjlighet genom licenser i andra länder”, säger Hasse Skarplöth.

Bilden av travspelaren som en gubbe i keps, stämmer den?
”Den bilden finns ju där. Och det är för att vi har varit mest relevanta för dem, men det måste vi ändra på.”

Hur då?
”Män är överrepresenterade när det gäller så kallade skicklighetsspel medan det är mer jämställt när det gäller turspel. Travet är på ett sätt den ultimata formen av skicklighetsspel, man kan gå hur djupt som helst och analysera hästar, tränare, kuskar, ägare, form, banor och så vidare. Men vi har inte erbjudit tillräckligt bra turspel.”

Hasse Skarplöth talar om att förenkla en sådan rudimentär sak som att rätta sin kupong.

”Det är slående vilken dålig upplevelse vi ger turspelaren jämfört med upplevelsen för den så kallade skicklighetsspelaren. Man borde exempelvis kunna få sin Harry Boy-kupong rättad med ett sms eller liknande.”

Hockeytvillingarna Henrik och Daniel Sedin vann Elitloppet 2013 med hästen Nahar, och de är bara två av många idrottsstjärnor som har intressen i travsporten. Andra exempel från hockeyn är Mats Sundin och Peter Forsberg.

”Travet och hockeyn har en lång historia. Den hockeyintresserade är överrepresenterad som ägare, besökare och spelare”, säger Hasse Skarplöth, vars ATG också samarbetar med Svenska hockeyligan, SHL.

Hasse Skarplöth kommer själv att vara en av många som spelar på Elitloppet.

”Jag tror att Nuncio vinner. Men med det sagt, det brukar vara en dålig idé att ta rygg på mig när det gäller spel.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera