Hoppa till innehållet

Aldrig mer en joint venture

Svårigheten att bygga en ärlig organisation, och hur man leder med två ex-vd:ar kvar i bolaget. Det berättar Christian Fredrikson, nytillträdd vd för Fingerprint Cards, om i lördagens avsnitt av Di-podden Förnuft & Känsla.

I PODDEN. Di:s Caroline Åkerlund i samtal med Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson.
I PODDEN. Di:s Caroline Åkerlund i samtal med Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson.Foto: Foto: Malin Strandvall

Han har bara varit vd i två månader, men har redan en tydlig bild av hur han vill leda företaget. När finländske Christian Fredrikson fick frågan om han ville bli vd för biometribolaget Fingerprint Cards, som vid årsskiftet gick upp på börsens storbolagslista efter en extrem kursuppgång på över 1 000 procent, reagerade han så här:

”Otroligt intressant och en pirrande känsla”, säger han i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla.

Den första tiden i bolaget har han koncentrerat sig på att lyssna in och lära sig mer om bolaget.

”Jag tycker inte att man ska rusa till att fatta beslut de första veckorna, för då bygger de på det bagage man hade från det gamla jobbet, så det blir för mycket gissande. Men nu känner jag att jag har koll och kan fatta beslut.”

Som vd är han i den speciella situationen att ha två tidigare vd:ar kvar i bolaget. Hans företrädare, Jörgen Lantto, som hastigt fick lämna sin post, trots att han hyllats, är kvar november ut i en överlämningsprocess. Dessutom är den förrförre vd:n och storägaren Johan Carlström, som fick sluta efter anklagelser om insiderhandel, också kvar som affärsutvecklare.

”Jag har inga problem med det. Man är ansvarig vd till den dagen en annan är vd. Nu är det jag som ansvarar, det finns ingen tvekan om det. Och Jörgen och Johan har ingen tvekan om det.”

Den förestående rättegången mot Johan Carlström som ska hållas i tingsrätten kommenterar Christian Fredrikson så här:

”Det är bra att den hålls, efter det vet man om någon är skyldig eller inte.”

Hans reaktion kan tolkas som en naturlig konsekvens av att han gärna vill ha upp sanningen om bolaget på bordet. Därför har Christian Fredrikson redan uppmuntrat de anställda att presentera negativa besked på första sidan av Powerpoint-presentationerna.

”Det som skrämmer mig mest är att jag inte skulle få den dåliga informationen om vad som händer i bolaget. För kommer inte sanningen upp till ledningen blir man snabbt irrelevant som ledare.”

Det är en lärdom han har med sig från den tid då han var Asien- och Stillahavschef, med ansvar för 24 länder och 14 000 anställda, och satt i ledningen för den joint venture Nokia Siemens bildade 2006.

”Strax efter det kom Siemens korruptionsskandal upp. Det var som kinesisk vattentortyr när det kom små, dåliga nyheter hela tiden. Hade vi då satt allt på bordet direkt, hade vi kunnat agera snabbare.”

Du har inte uteslutit att förvärv kan bli aktuellt för Fingerprint Cards i framtiden. Vad från Nokia Siemens-tiden kommer du inte att göra om då?

”Jag kommer aldrig att gå med på en joint venture igen, det är i alla fall klart. Det blir för mycket politik, och gör alla beslut långsammare. Det måste finnas någon som är mer ansvarig och driver bolaget.”

Onsdagen den 27 oktober presenterar Christian Fredrikson sin första kvartalsrapport, Fingerprint Cards tredje för i år.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera