Di Weekend NYHETER

»Äger min egen tid«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

TID ATT TÄNKA. Sedan Sophia Bendz sa upp sig från Spotify 2014 har hon lämnat USA och blivit både affärsängel och anställd i Niklas Zennströms investmentbolag Atomico.

Foto: Filip Erlind

Spotifyveteranen Sophia Bendz lämnade den svenska musikjätten och livet i New York efter föräldraledigheten.

Nu är hon tillbaka i Sverige och arbetar med investeringar i startups

För Di berättar hon om åren på Spotify, samarbetet med Niklas Zennström och sitt kanske enda misslyckade projekt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Spotify har varit en plantskola för många svenska techprofiler. Sophia Bendz började arbeta med musiktjänstens marknadsföring redan innan Spotify hade registrerats hos bolagsverket 2006.

”Jag arbetade på Prime PR då och var supernöjd med mitt jobb. Men så träffade jag Martin Lorenzon på min brors födelsedagsfest och då berättade han om det musikbolag som han och Daniel Ek skulle dra igång”.

Sophia Bendz imponerades av duons visionära förmåga att förutspå digitala konsumentbeteenden.

”Det här var min chans att få vara med och bygga någonting. Jag minns att jag tänkte att det värsta som kan hända är att de går i konkurs. I så fall skulle jag bara gå tillbaka till att vara PR-konsult med en erfarenhet rikare”.

Under sina sju år på Sveriges mest omskrivna startup gjorde hon ett rejält avtryck med sina kunskaper inom varumärkesstrategier och marknadsföring. Särskilt under bolagets första år. Och när Spotify några år senare, 2011, skulle in på den amerikanska marknaden var hon självklart på plats. Men i slutet av 2013 började hon känna sig redo för något annat.

”Det var i samband med att jag fick mitt första barn i december som tanken föddes. Eftersom Spotify har en generös föräldraledighetspolicy hade jag tid att gå runt i New York och fick för första gången tid att ta ett steg tillbaka och reflektera över den här väldigt intensiva och spännande resan”, säger hon.

FAKTA
Sophia Bendz

Ålder: 37 år.

Utbildning: Ekonomlinjen på Stockholms universitet.

Investeringar: Tictail, Digiexam, Sana labs, Joints Academy, Dogbuddy, Fika (tidigare Roger), Maple, Karma, Greta, Clue, Brighten, Shim och Prion.

Andra uppdrag: Sitter i styrelsen på Kindred och Avanza och rådgivare till Telia DivisionX samt sitter i styrelsen för stiftelsen Race For The Baltic.

VISA MER

Sophia Bendz fick en del förfrågningar om styrelseuppdrag och erbjudanden att gå in som delägare i olika bolag. Det var inte enbart för att hon vid det här laget var något av en expert på varumärkesbyggande och marknadsföringsstrategier. Hennes rykte som investerare berodde också på att hon tidigt investerat i e-handelsplattformen Tictail.

”Då jobbade jag fortfarande på Spotify och hade fullt fokus där samtidigt som investeringen i Tictail ledde till att jag fick fler förfrågningar av före detta kolleger på Spotify”, säger hon.

Laddar för volymaffär

Sophia Bendz sade upp sig från Spotify 2014 men stannade kvar i USA och gick in i ängelnätverket Beta Angels som investerare. Hon övervägde att ta ett nytt jobb som marknadschef på ett amerikanskt bolag, men att ha makten att bestämma över sin tid kändes viktigare. I stället tog hon och familjen beslutet att flytta hem till Sverige.

Sedan hennes första investering i Tictail har det blivit ytterligare tolv investeringar i startupbolag. Att Sophia Bendz haft kapital nog att investera kan hon tacka Spotifys optionsprogram för. Men hon är medveten om att långt ifrån alla startupbolag har en ljus framtid.

”Den här typen av investeringar är väldigt nischade men om man tycker att det är kul att investera i techbolag rekommenderar jag att man sätter av en pott pengar som man inte behöver. Man ska knappast belåna sitt hus för sådana investeringar”, säger hon.

Sedan 2016 är Sophia Bendz anställd i Skypegrundaren Niklas Zennströms investmentbolag Atomico.

Hennes titel på Atomico är investeringsrådgivare och ”Executive in Residence”. Förutom att hjälpa de bolag som Atomico investerar i går hennes roll även ut på att hitta nya entreprenörer i ett tidigt skede. Men hennes roll på Atomico är ingen heltidstjänst.

”Jag gillar att äga min egen tid och det passar mig väldigt bra just nu när min son Bobo fortfarande är så liten. Sen får man se hur det blir på längre sikt”, säger hon.

Miljard­rullning i fotbollens framtidsland

Som kvinna tillhör Sophia Bendz en minoritet i investerarkretsar. Men bristen på kvinnor återspeglas även i styrelser och ledningar på de allra flesta bolagen. Därför är Sophia Bendz också en av initiativtagarna till stiftelsen Allbright som hon drog igång tillsammans med finansprofilen Sven Hagströmer.

”Jag intervjuade honom för en bok jag skrev och vi var helt ense om hur skev situationen var ”, säger hon.

Att Sophia Bendz även skulle ha haft tid för att skriva en bok känns orimligt, men vissa personer verkar ha fler timmar på dygnet än andra. Med få misslyckanden bakom sig, kan bokprojektet kanske ses som ett sådant.

”Det var en bok som handlade om böcker, där spännande människor fick reflektera över böcker istället för att prata om sig själva. Jag gjorde ett 30-tal intervjuer varav den med Sven Hagströmer var en. Det är jättekul att se vad folk har för litterära förebilder. Den kommer nog aldrig att komma ut, i alla fall inte som bok”, skrattar Sophia Bendz.