Hoppa till innehållet

6 ledarskapstips från Johan Dennelind

Från mutskandaler till nya mobilvanor. Johan Dennelind avslöjar att han litar på magkänslan när han som vd ska förändra och förnya Telia Sonera. Men det är inte det enda ledarskapsknep han bjuder på i Di-podden Förnuft & Känsla.

1. Vid beslutsfattande: kill your darlings
”En viktig princip jag har är att ett beslut är ett beslut. Jag uppmuntrar utmaningar och jag tycker att man ska kämpa för sina förslag, men det får inte bli en kultur av att man blir kär i sin egen idé. Utan när ett beslut är taget då ska man släppa prestigen och gå vidare med någon annans idé.”

Här kan du lyssna på hela podden.

2. Våga söka svar utanför organisationen
”En av de viktigaste insikterna en ledare kan ha är att alla svar inte finns i din närhet. De finns ute i verkligheten, och där måste man hitta sätt att vara närvarande. Jag browsar och läser till exempel otroligt mycket, men tillfällen som World Economic Forum i Davos kan också vara otroligt värdefullt att närvara vid för att få nya idéer.”

3. Använd ny teknologi för att kommunicera
”Jag använder vår teknologi för att hålla mig uppdaterad och kommunicera och informera våra anställda i världen. Jag skriver mycket, men använder också videobloggar och intranätet för att med viss regelbundenhet nå ut på rätt sätt när det har hänt något.”

4. Våga ta tag i jobbiga frågor
”Skapa plats och tvinga upp jobbiga frågor på agendan. Jag har varit tydlig med att vi har löpande möten, där vi kommer att granska, vi kommer att utmana och inte släppa taget. Det trycket måste finnas där för att alla ska ha en tydlig bild av vad som är rätt och fel.” 

5. Tro och håll fast vid dina visioner
”När det gäller riktningen jag har stakat ut kommer jag att vara envis. Om man inte vågar hålla i sina uppsatta mål, är de nämligen lätta att ändra på.  Men håller vi fast vid dem, kan jag lättare vara flexibel med takten och ordningen vi gör saker i.”

6. Lita på magkänslan
”När man prioriterar vad man ska satsa på kokar det till syvende och sist ner till en magkänsla som bygger på erfarenhet. Det går inte att business case:a sig till allt i branschen, utan ibland måste man våga satsa med magen. För i den stora förändring digitaliseringen för med sig tror vi att vår gissning är lika bra som någon annans, Avgörande blir i stället kraft, genomförande och mod att våga satsa framåt.”

{FreeTextDynamicContent}

Här kan du lyssna på hela podden.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera