nyheter

Företag i Afrika får stöd av Ikea

Ikea Foundation investerar 3,3 miljoner euro, drygt 31,5 miljoner kronor, i välgörenhetsstiftelsen Reach for Changes största satsning utanför Sverige. Pengarna ska gå till att stötta sociala entreprenörer i Etiopien under de kommande tre åren.

Silver i skattkistan

Svenska Eva-Lotta Sjöstedt är vd:n som ska ta den anrika designklenoden Georg Jensen in i framtiden och samtidigt behålla en fot i det danska arvet. Efter flera år kantade av förlust ska hon vända utvecklingen genom att göra bolaget mer globalt.

Studie: Yngre syskon oftare egenföretagare

Äldre syskon blir ofta höga chefer. Bland de yngre finns många egenföretagare. ”Skillnaden var större än vi trodde”, säger Erik Grönqvist, en av forskarna bakom studien ”Född till chef?”

Den äldste tar rodret

Syskonen Eklund gick mot strömmen. När de tog över golvföretaget Bolon blev lillasyster Annica högsta chef.

Budmat ändrar vanor

Att äta restaurangmat har aldrig varit lättare. Cykelbuden i städerna förändrar svenskarnas matvanor, och trenden går enligt en expert mot ännu mindre hemlagad mat.

Spelet går vidare

Avhoppen från de stora svenska spelutvecklarna fortsätter. Senaste exemplet är en fyrklöver veteraner med Dice som gemensam nämnare. Nu satsar de allt på ett kort i egna studion Fall Damage.

Kunglig medalj till revoltören

I dag, tisdag delar kronprinsessan Victoria och anrika Kungliga patriotiska sällskapet ut sju näringslivsmedaljer till lika många svenska framstående entreprenörer. Bland dem finns i år Klarnas Sebastian Siematkowski, Rangsells Erik Sellberg och Piratförlagets Ann-Marie Skarp.

Bankettdrottning styr i kulisserna

Hon vägrade gå i faderns restaurangspår och pluggade i stället ekonomi, men efter några år i finansvärlden vann restaurangrötterna. ”Att driva restaurangverksamhet i större format är som att kombinera passionen i en liten krog med struktur och planering. Inget får ta över för då spricker det”, säger Maria Stridh, Sveriges okrönta bankettdrottning.

Skivbutiker lever upp

I morgon, lördag, är det julafton för landets återstående skivbutiker. Record store day är årets bästa försäljningsdag. Det tioårsjubilerande evenemanget är ett lyckat marknadsföringsgrepp, som lyft tack vare ett ökat intresse för vinylskivor.

Högsäsong för heta fritidshus

Säsongen för fritidshus är nu i full gång men utbudet är än så länge relativ lågt. Flest fritidshus säljs det i Norrtälje kommun där priserna stigit med 29 procent de senaste fem åren.

Hotellet växer på alla ledder

Den hånade idén med en saluhall i bruksorten Höganäs blev en succé. Nu rymmer en nedlagd brandstation nästa företagsidé. Samtidigt planerar Eva Dahlberg, ägare av Grand Hôtel i Mölle, för expansion av det anrika hotellet på höjden.

»Det är riktiga drömobjekt«

Sex frågor till Lena Rydén, specialist på modern konst på Bukowskis, som fått in fyra verk av internationellt erkända konstnärer till auktionen för modern konst och design, som visas från och med torsdag.

Det våras för skärmjägare

När jägarna går i sommaride startar jaktsäsongen för dataspelsutvecklaren Avalanche Studios. Bolagets nya pc-spel ”The Hunter – Call of the wild” är en trofé i kassaflödet – och överraskande nog lockar det kinesiska skärmjägare.

H&M:s historia inifrån

I höst ges en släktkrönika om familjen Persson och klädjätten H&M ut, skriven av den förre chefredaktören för Expressen, Staffan Thorsell. Men det blir ingen granskning av nuläget i H&M. ”Det blir en berättelse om ett unikt familjeföretags framväxt”, säger han.

Ökad försäljning av musik

Musikförsäljningen i Sverige fortsätter öka, enligt statistik från branschorganisationen Ifpi. Förra året såldes musik för drygt 1,1 miljarder kronor, en ökning med 6,2 procent jämfört med 2015.

Maximal minimalism vände trenden

Att sälja inredning och förvaring i 50 nyanser av grått har blivit Granits nisch i en bransch där trender i färger och mönster kommer och går. Efter flera förlustår och ett stålbad växer Granit snabbare än branschen och de röda siffrorna är ett minne blott.

Här ska Italien flytta in

Snart öppnar ännu en jätterestaurang i centrala Stockholm. Det är krögaren Pelle Lydmar och cykelkungen Salvatore Grimaldi som tar det italienska matkonceptet Eataly till Sverige.

Vikingatiden inspirerar till affär

Ett nytt museum är på väg att öppna i Stockholm. För startkapitalet på 110 miljoner kronor står ett hundratal privatpersoner. Största ägare är finansnestorn Olof Stenhammar. Di har fått en exklusiv förhandstitt på ”Vikingaliv”.

Nu blir han affärsängel

Jens Lapidus slutar som advokat och blir heltidsförfattare. Samtidigt ger han sig in i Stockholms startupvärld som affärsängel.

Modets mest hållbara idéer utsedda

För andra året i rad har idéer som ska göra textilindustrin mer hållbar prisats. På onsdagen delade stiftelsen H&M Conscious Foundation ut nära 10 miljoner kronor, när innovationstävlingen Global Change Award avgjordes.

Popikonen ska fylla Liseberg

Tre gånger har Göteborgssonen lyckats fylla Ullevi. Nu är det dags för Håkan Hellström att dra massorna till Liseberg. Snart invigs ”Klubbland” – en utställning om Håkan Hellströms liv som artist.

Proffs på fotboll och affärer

Fotbollsproffs, app-entreprenör och heltidsstudent på Handelshögskolan. Christopher Brandeborn har många roller att dribbla mellan. Di har träffat honom mellan matcherna, jobbet och plugget.

Umeå laddar upp för festival

På torsdagen drar Umeå Open, en av Sveriges största musikfestivaler inomhus, igång för 20:e året i rad. Det är en av de sista större ideella popfestivalerna som mot alla odds också vuxit de senaste åren med allt fler scener och band.

Visionärernas egen kväll

Under våren bjuder it-entreprenören Johan Staël von Holstein in till samtal om framtidsvisioner på Ulriksdals Wärdshus. ”Soaré de Staël” ska samla näringslivsprofiler, forskare, kreatörer och entreprenörer.

Unik samling går in i ny epok

Med donationer på totalt 63 miljoner kronor, från bland andra Birgit Rausings barn, har Skissernas museum fått ett ansiktslyft. Nu har museet öppnat på nytt och de drygt 30 000 verken i samlingen har digitaliserats.

Inga fler artiklar tillgängliga