nyheter

Unik samling går in i ny epok

Med donationer på totalt 63 miljoner kronor, från bland andra Birgit Rausings barn, har Skissernas museum fått ett ansiktslyft. Nu har museet öppnat på nytt och de drygt 30 000 verken i samlingen har digitaliserats.

Brunkebergs torg får nytt liv

Tre år efter Swedbank flyttade från Brunkebergstorg är det dags för Petter Stordalens nya hotell och restauranger att invigas. Därmed tas det första steget i den omvandling som är tänkt att återskapa folklivet på denna ödsliga plats.

Taxipionjären stack

De senaste dagarna har 150 000 besökare vallfärdat till Austin, Texas, för att delta i tech-festivalen South by Southwest. Men här har delningsekonomins pionjärer i taxibranschen, Uber och Lyft, lämnat staden över en natt.

Kai Wärn har väntnedåtpekande trend

Han har lett Husqvarna ur sina ”sju svåra år”, men vill inte kallas en mirakel-vd. Det säger Kai Wärn, vd för trädgårdsutrustningsföretaget, i Di-podden Förnuft & Känsla.

»Pontus Schultz stiftelse har en stark plattform«

Sara Öhrvall är ordförande för Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv. I år är femte gången priset delas ut.

Hyenorna tillbaka i rampljuset

I morgon ställs verket Hyenorna på Stureplan ut för första gången sedan det beslagstog av Stockholms stad för fem år sedan. Utställningen Kvadrart rymmer också verk från ett hundratal andra gatukonstnärer.

Från skolbänk till vd-stol

Från skolbänken och rakt ut i näringslivet. Ung Företagsamhet är mycket mer än bara ett skolämne. I nästa vecka börjar UF-mässan i Stockholm. Di har träffat morgondagens entreprenörer.

Duo ska ge pizzan ny position

Pizzan ska gå från bakismat till finrätt. Det är planen när Vapiano Sveriges förre vd lanserar en ny restaurangkedja. Han tror nämligen att snabb finmat är en växande trend i Restaurangsverige.

Svensken som styr Beverly Hills

Den sittande borgmästaren i Beverly Hills är svensk medborgare, talar flytande svenska och älskar ”Allsång på Skansen”. I förra veckan återvaldes John Mirisch till the City Council för ytterligare fyra år. Di Weekend var med på valvakan.

Naturturismen på frammarsch

Svenskarna ger sig ut i naturen som aldrig förr enligt en färsk undersökning från Svenska Turistföreningen. Både turistnäring och friluftslivet är på uppgång och intresset är stort inför Vildmarksmässan som drar i gång i helgen.

Science fiction för miljoner

I en tid då bokförsäljningen i butik stadigt minskar sticker Science Fiction-bokhandeln ut ur mängden. Tack vare en ökad försäljning av tryckt litteratur omsatte kedjan i fjol nära 100 miljoner kronor.

Slår ett högt slag för racketsporten

Stockholm är på väg få ett nytt nav för tennis- och padelspelare. Fastighetsutvecklaren Index Residence har långt framskridna planer på exploatering av ett område i Kista för bostäder, hotell, restauranger och långtidsboende ovanpå ett sportcentrum med plats för ett idrottsgymnasium.

»Det är 90 procent män som skriver Wikipedia-artiklar«

Sex frågor till Linnéa Karlberg Lundin, digital samordnare på Livrustkammaren, som i dag anordnar en Wikipediaskrivarstuga för att skriva in fler kvinnor i historien.

Esperanto kvar i toppskiktet

När den svenska krogguiden White Guide flyttar sin prisgala från Stockholm till Göteborg tar Malmökrogarna plats. Men Sveriges bästa restaurang finns i Stockholm. Etta på White Guides topplista är återigen Esperanto.

Piraterna har stark medvind

Framgångarna för streamingtjänster som HBO har gett gyllene svallvågor för svenska specialeffektbolag. Svenska Important Looking Pirates har de senaste åren skapat både synliga och osynliga effekter i serier som ”Black Sails” och ”Westworld”.

Boom för svenska effekter

Animations- och specialeffektindustrin är glödhet. En koncern som växer rekordsnabbt är stockholmsbaserade Goodbye Kansas. På två år har antalet anställda dubblats och två filialer startats utomlands.

Semlorna drar in degen

Fettisdagen innebär julafton för Sveriges bagare. För branschen är högtiden enormt viktig, över 1 miljard av de totala intäkterna beräknas komma från bullen. ”Semlan är branschens livboj”, säger Martin Lundell, vd för Bageriförbundet.

Växande trend med delat kontor

Nu öppnar coworking-kontoret GT30 i Stockholms innerstad. Etableringen är en del av en global trend där ensamföretagare och småföretag delar lokaler.

Kända kvinnor ger råd till sina tonårs-jag

I den nya antologin ”Saker jag hade velat veta när jag var 15” ger 17 kända kvinnor råd till sina yngre jag. Författarna diskuterar ämnen som prestationsångest, utseende och könsroller.

Oscarsgalan kan bli svensk succé

Natten mellan söndag och måndag äger Oscarsgalan rum i Los Angeles. Sverige har med fyra nomineringar fler vinstchanser än på över 30 år. Vad skulle en vinst innebära ekonomiskt för vinnaren – och i förlängningen hela den svenska filmindustrin?

»Försöker inte vara vackra«

Di Weekend ställer sex frågor till Astrid Sylwan, konstnär, känd för sina abstrakta målningar, som är aktuell med en ny soloutställning på Galleri Andersson/Sandström i Stockholm med premiär i morgon.

Stjärnklart på Malmökrogar

Malmö är årets vinnare i Michelinguiden. Som första restaurang i Skåne belönas Vollmers med två stjärnor i den franska krogguiden. Dessutom får klassiska Sture, som nyligen tagits över av Karim Khouani, en stjärna.

”Sverige har mycket kvar att lära”

Svensk musikexport har prisats för 20:e året och branschen kunde för andra året glädjas åt att exporten växer. Di har träffat hederspristagaren och världssopranen Nina Stemme som ser flera möjligheter för svensk musik att stärka sin position utomlands.

Barnpassare tar nya vägar

Barnpassningsföretagen söker nu nya vägar för att fånga upp förlorade intäkter sedan rutavdraget halverats. Samtidigt spår branschen ett växande behov och konkurrensen ökar.

»I fel händer kan konstverken dö«

Som samlare har man ett ansvar inte bara över verket, utan även över konstnärens historieskrivning, skriver Di:s Karin Grundberg Wolodarski i en krönika.

Inga fler artiklar tillgängliga