nyheter

Lockande laxfiske i norra Sverige

Att fånga en stor lax i en fors är en dröm för många sportfiskare. Men det är inte säkert att fisken hamnar på tallriken. Allt oftare släpps bytet tillbaka i vattnet. ”De ekologiska och etiska aspekterna blir allt viktigare inom sportfisket”, säger Lasse Hallberg, chefredaktör på Flugfiske i Norden.

Ljusning för Bukowskis

Auktionshuset Bukowskis redovisar katastrofsiffror för fjolåret. Det framgår av årsredovisningen som Di tagit del av. Men förlusttrenden kan vara på väg att vända.

Striden om Stureplan trappas upp

Nu har motståndarna tagit fram ett eget förslag som visar att det är möjligt att bygga om gallerian utan att riva så mycket som fastighetsägaren vill. ”Det går att uppnå alla fördelar utan att riva några andra hus än parkeringsgaraget”, säger krögaren PG Nilsson.

Operans historia blir digital skatt

Kungliga Operan lanserar ett digitalt arkiv, med stöd av Riksbankens Jubileumsfond. Den nya databasen är avsedd för både forskare och allmänhet. ”Här finns ett av Europas bäst bevarade teaterarkiv”, säger Helena Iggander, arkivarie på Operan.

”Oerhört lustfyllt att skriva fiktion”

Större delen av sitt yrkesliv har Per Schlingmann arbetat med politisk kommunikation. Men nu är den före detta moderatchefen i stället aktuell som romanförfattare. I boken ”I maktens öga” vill han avslöja tjuvknepen och maktstriderna i rikspolitiken.

»Vi måste lära oss av tidigare misstag«

De närmaste 50 åren kommer att bli de viktigaste i historien och avgöra planetens framtid. Det var professor Johan Rockströms huvudbudskap när Eat Stockholm Food Forum öppnade på måndagen.

Skräp i hav blir kläder

I dagarna arrangerar Sverige FN:s havskonferens i New York. På plats i den svenska delegationen finns tre ministrar. Men också flera svenska innovationer som ska bidra till att rädda världshaven.

Lokal mjölk flödar åt alla håll

Tuffa villkor för mjölkbönderna har öppnat upp en myllrande marknad i Jämtland. Mejerijätten Arla har tappat leverantörer till konkurrenter och flera småskaliga mejerier med lokal prägel har sett dagens ljus. Arlas motdrag är en egen lokal mjölk.

»Stor chans att nästa Spotify byggs i Malmö«

Sex frågor till Joel Larsson, verksamhetsansvarig för acceleratorn Fast Track Malmö, som tillsammans med startuphuset Minc, Malmö Startups och Invest in Skåne lockar 100 internationella investerare till Malmö på onsdag nästa vecka

Vinprofil för arvet vidare

Piero Antinori är inte bara något så unikt som en familjeföretagare i 25:e generationen, som nu lämnar över till den 26:e. Han är också en av Systembolagets allra äldsta leverantörer.

Framtidens ärtsoppa är grön

Vad finns på våra tallrikar år 2040? I en stor rapport som tagits fram för matjätten Ica spås både hållbar produktion och rymdinspirerad mat ta större plats när vi ska äta mer klimatsmart.

Rekordår för Stim

När rättighetsförvaltaren Stim sammanfattar 2016 är det med rekordsiffror. Totalt betalade man ut 1,7 miljarder kronor till musik-skapare och förlag under fjolåret, en ökning med 11,9 procent.

Djurgården blir konstpark

Galleri Andersson/Sandström har lyckats få till stånd ett treårigt avtal med kungen. I sommar ställer skulptören Eva Hild ut på Djurgården och nästa år tar den spanske konstnären Jaume Plensa vid.

Så ska småkryp bli vardagsmat

Insekter kallas ofta framtidens mat. Men i Sverige är de fortfarande olagliga att sälja och servera. Trots det har flera företag redan satsat på denna bransch. Nu har de gått ihop för att få Livsmedelsverket att svänga.

Konstnärer får dela på 2,5 miljoner

Under måndagskvällen delade Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål ut fem stipendier à 500 000 kronor till fem olika konstnärer inom bild, form, teater, musik, dans och film, för deras konstnärliga livsgärningar.

Svensk drive har gått i lås

Efter tio år som Sveriges turismbas i Tyskland packar Helene Berg resväskorna och flyttar vidare. Vart är ännu osäkert. ”Man ska sluta på toppen”, säger Helene Berg, som i fjol lockade över tre miljoner tyskar till Sverige, nytt rekord.

Sverige och Kenya lika tufft för företag

Catherine Wangari Maina och Elsa Bernadotte utvecklar sina innovationer på två vitt skilda platser i världen, med helt olika förutsättningar. Men när de möts i Stockholm är de eniga – de ska få tunga spelare inom finans- och restaurangbranschen att rucka på sig.

Hästjobb att välja bilder

Fotografiskas stora sommarutställning ”Like a horse” öppnar på fredag, med hästfotografier av nära 50 fotografer. Bakom utställningen står hästfantasten, galleristen och fotografen Sophie Mörner.

Här är din sommarkrog

Det är något alldeles speciellt med den svenska sommarkrogen. Men sommaren är kort och öppettiderna ofta begränsade. Här är ett svep längs Sveriges kuster med några av de mest omtalade sommarkrogarna.

Festival tar strid för fakta

Vetenskapsfestivalen i Göteborg är en uthållig succé som får allmänheten att vallfärda för att träffa forskareliten. Årets upplaga väntas locka uppemot 80 000 besökare som bland annat kan se fram emot allt om huvudtemat tillit och hur världen påverkas av alternativa fakta och falska nyheter.

Mäktigaste märket satsar på damkläder

De rankas som svenskt herrmodes mäktigaste, men har aldrig gjort en visning på hemmaplan. Efter tolv år i branschen ska Our Legacy göra sin första damkollektion.

101-åringen är tillbaka

Enligt lokala rykten kommer ett gäng trogna fans att övernatta i sovsäck i Norberg natten till den 7 maj. Men nej, det är ingen rockartist som kommer på besök. Det är anrika Elsa Andersons konditori som öppnar igen, efter en ödesdiger brand för snart två år sedan.

Kreativiteten ligger i kortleken

Ett slags uppfinningsmaskin för uppfinningar. Så ser innovatörerna i Gotofuture på Makanatsu. Ett kortspel som värmer upp hjärnan för att skapa banbrytande idéer.

Företag i Afrika får stöd av Ikea

Ikea Foundation investerar 3,3 miljoner euro, drygt 31,5 miljoner kronor, i välgörenhetsstiftelsen Reach for Changes största satsning utanför Sverige. Pengarna ska gå till att stötta sociala entreprenörer i Etiopien under de kommande tre åren.

Silver i skattkistan

Svenska Eva-Lotta Sjöstedt är vd:n som ska ta den anrika designklenoden Georg Jensen in i framtiden och samtidigt behålla en fot i det danska arvet. Efter flera år kantade av förlust ska hon vända utvecklingen genom att göra bolaget mer globalt.

Inga fler artiklar tillgängliga