Di Weekend KROG

Vansinnigt gott – till fyndpris

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den magnifika örtdesserten med alger och frysta ljusgröna pärlor av sorbet på ogräset ängsyra.

Foto: Bo Håkansson

Göteborgskrogen får nästan full pott i matbetyg. Och prismässigt är denna toppkrog rena fyndet.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Sedan klassikern Kock & Vin stöptes om till Koka är inget sig likt, åtminstone inte till det yttre. 

Kontrasterna mot den tidigare krogen, som byggdes om 2014, är stora. Bara bitar av det vitrutiga innertaket har sparats och ramas nu in av röda tyger, en av få färgstarka detaljer i den sparsmakade inredningen. Allt annat är nytt.

Genom en skuggad dörr en halv trappa upp på Viktoriagatan ser vi rakt in i den välfyllda vinkällaren och ur högtalarna turas Håkan Hellström, José Gonzalez, Jens Lekman och andra göteborgsartister om att underhålla oss. 

Förut var lokalen vitmålad, nu dominerar i stället ljust trä helt. Väggar och bord är i exakt samma nyans medan stolarna är något mörkare. Det ger ett klassiskt skandinaviskt och mycket sobert intryck, men känns även lite opersonligt och sterilt. 

Tur att den unga personalen sprider värme och hittar precis rätt ton. Servicen är uppmärksam utan att vara påträngande, kunnig utan ett uns av snobbighet. Varken vatten- eller vinglas hinner tömmas helt någon gång under kvällen innan flinka händer är där och fyller på. 

Hemkärnat smör

FAKTA
Koka, Göteborg

Totalbetyg: 22

Mat: 9 poäng

Miljö: 3 poäng

Service: 5 poäng

Prisvärdhet: 5 poäng

Priser: Trerättersmeny 480 kronor (vinpaket 400 kronor), femrättersmeny 680 kronor (vinpaket 600 kronor), sjurättersmeny 880 kronor (vinpaket 800 kronor).

Antal platser: 42.

Öppettider: Måndag–fredag 18.00–24.00, lördag 17.00-24.00.

Köksmästare: Johan Björkman/Jonas Larsson.

Adress: Viktoriagatan 12, Göteborg.

Telefon: 031-701 79 79.

Webbplats: Restaurangkoka.se.

Tidigare testad: 4 juli 2014 (22 poäng).

VISA MER

Med en stjärna i Guide Michelin sedan 2015 är givetvis förväntningarna på maten höga och visst övertygar köket stort.  Sjurättersmenyn, där varje rätt beskrivs kärnfullt med tre ingredienser, innehåller inte en enda besvikelse, däremot flera riktiga höjdpunkter. 

Vi hinner nästan inte beställa in ett glas champagne var innan de inledande amuserna ställs fram på bordet: bakad lök med ramslök samt umamistinn champinjonbuljong.

Krogtest: Natur bör renodla

Samtidigt dukas det fram varsin sten med hemkärnat smör och en välfylld brödkorg, kanske lite väl full med tanke på antalet rätter på menyn. 

Bara en kötträtt

Genuina svenska smaker tas fram på ett föredömligt och fantasifullt sätt rakt igenom hela måltiden. Allt är välkomponerat och noga genomtänkt. Makrillen samsas med krusbär och krasse, en av desserterna kombinerar valnötter och vinbär medan pilgrimsmusslan toppas av den något mer moderna smaken citronverbena. 

Fokus ligger, som på många trendiga krogar i Sverige i dag, på det gröna. Örter och grönsaker får i regel spela huvudrollerna. Som sig bör i Göteborg är även smaker från havet en stor del i rätterna. Däremot återfinns bara en kötträtt på menyn, en nog så god fläskskuldra som täcks med regnbågsrom och några blomblad från tagetes. När en av oss inte visar sig äta gris byts fläsket direkt ut mot en bit perfekt tillagad röding. 

Ren och skär perfektion

Mest imponeras vi dock av den rätt på menyn som på förhand känns mest slätstruken. Men bakom orden ägg, zucchini och granskott döljs en himmelsk skapelse av spänstiga zucchiniremsor i äggskum och under ligger en smakrik svensk pestovariant där huvudingrediensen hämtats rakt från skogen. Det är vansinnigt gott!

Svensk stjärna i London

Örtdesserten med alger och frysta ljusgröna pärlor av sorbet på ogräset ängsyra är ren och skär perfektion: friskt, gott och unikt. Vår enda invändning är att det tar emot att förstöra en så vacker rätt genom att äta upp den. Med denna gastronomiska fullträff som kronan på verket är Koka en hårsmån från full pott på matbetyget.

Ett fynd i toppklassen

Och billigt är det. Att prisläget på Göteborgs topprestauranger är ett helt annat än på Sveriges baksida är inget nytt. Vi häpnar ändå över de låga priserna på de fasta menyerna. 125 kronor per rätt i sjurättersmenyn är mycket prisvärt och väljer man till vinpaketen får man generöst med vin för pengarna från fyra länder. Att välja någon av de mindre, tre- eller femrättersmenyerna, känns bara onödigt. 

Att kalla Koka för något annat än ett fynd, om än kanske knappast ett okänt sådant, är nästan omöjligt.