Hoppa till innehållet

Sushishow i raketfart

Maten är god, stämningen är trevlig, servicen personlig men tyvärr varar en måltid inte längre än en långlunch

Onsen Tamago, ägg 64 grader, med sakemarinerad laxrom och rostat bovete.
Onsen Tamago, ägg 64 grader, med sakemarinerad laxrom och rostat bovete.Foto: Jack Mikrut
Stockholms färskaste stjärnkock, Calle Ishizaki.
Stockholms färskaste stjärnkock, Calle Ishizaki.Foto: Jack Mikrut
Den färska wasabin kommer från Dorset i England.Foto: Jack Mikrut
Pilgrimsmusslan penslas och halstras lätt.Foto: Jack Mikrut
Sill från Skillinge.Foto: Jack Mikrut
På menyn: Hälleflundra med plom-monvinäger är en av många utsökta serveringar.
På menyn: Hälleflundra med plom-monvinäger är en av många utsökta serveringar.Foto: Jack Mikrut

Det är dagen efter lilla Sushi Sho överraskande belönats med en stjärna i den franska krogguiden Guide Michelin. I lokalen står blombuketterna med gratulationskort tätt och snackisen bland gästerna är förstås den lika oväntade som prestigefyllda utmärkelsen.

Vi har turen att slinka förbi just som krogen fått en avbokning och bänkar oss i vad som kan beskrivas som baksätet, de fyra fönsterplatserna. Övriga matgäster sitter runt den L-formade bardisken. Där är underhållningsvärdet högre eftersom man kan följa kockarnas arbete från första parkett.

Vi anländer till den andra av kvällen tre sittningar. Det är lätt kaosartat när första sittningens gäster köar till kassaapparaten för att betala samtidigt som lika många tränger sig in. Det tar en stund innan trängseln lättar och vi kan slå oss ned.

16 gäster per sittning

Nästa besök dröjer. Det är inte så förvånande att det är svårt att boka bord, eller rättare sagt två platser, max 16 gäster ryms i den lilla lokalen och sushibaren var mycket populär redan innan stjärnutmärkelsen.

Det första vi noterar när vi återvänder är att priset höjts med några tior till 515 kronor för cirka 15 serveringar. Det är ingen stor sak, men värt att notera mot bakgrund av Michelinstjärnan.

Vid bardisken serveras sushibitarna en och en. De som sitter i skyltfönstret får dem två och två, för att servitören inte ska behöva springa fram och tillbaka så många gånger.

Sushi på den här nivån kan knappast kallas snabbmat, men jisses vad det går undan. Någon tid till avkopplande fördrink finns inte, så snart gästerna är på plats börjar serveringen. Efter en timme och tio minuter är måltiden över. Det känns onekligen snopet. Precis när vi börjat tycka att det är riktigt, riktigt bra är det dags att lämna plats för nya gäster. Det håller nere servicebetyget.

Signaturrätt sätter ribban

Sushibitarna serveras med wasabi under fiskbiten och sojan penslad på. Det är inget man som gäst ska hålla på och dutta med själv. Gari (inlagd ingefära) äts mellan bitarna.

Den soja- och misogravade äggulan som rörs ihop med tärnad tonfisk är något av en signaturrätt, som sätter ribban (högt) för det som komma ska.

All fisk är inte rå, bakom disken kommer brännaren fram mot slutet av måltiden och servitören redogör i detalj för vilka temperaturer och metoder som tillämpats. Hälleflundran, till exempel, har kombumarinerats, vilket innebär att alger (kombu) torkats, därefter blötlagts för att sedan lindas kring fisken som saltats.

Röding en av flera höjdpunkter

Sushi sho serverar inte enbart fisk från skandinaviska vatten, vi äter till exempel bläckfisk från Galicien. Havsaborren, som seabass ofta får heta i brist på ett bättre svenskt namn, kommer från Medelhavet medan fjällrödingen odlats i Storsjön i Jämtand. Rödingen är för övrigt en av måltidens många höjdpunkter.

Den galiciska bläckfisken och abalonen, tillagad på låg temperatur under lång tid, är annat som fastnat i smakminnet. Det kan vara svårt att hålla reda på allt, man får ingen meny, varken före eller efter måltiden. Därtill lämnar det höga tempot i serveringen inte utrymme för eftertanke.

Det japanska köket är estetiskt tilltalande och vi äter så att säga med ögonen också. Den sötaste rätten, bildligt talat alltså, är den pyttelilla pilgrimsmusslan från Galicien som serveras med romsäcken kvar och lite brynt smör, på ett lite näpet musselskal. Själva musslan är dock lite tam i smaken, men kombinationen med brynt smör är lyckad.

Dessert kostar extra

När vi är framme vid äggrätten är slutet nära, det vet vi efter våra besök. Ägget har tillagats i en timme till 64 grader, serveras med långbakad purjolök och laxrom på toppen. Här gräver vi glupskt i den lilla skålen med en liten sked för att få med alla smaker med en gång. Avslutningen är en norirulle med ris som blandats med rödvinsvinäger, inlagd rättika, vårlök och med stenbitsrom.

Någon dessert ingår inte, men för en femtiolapp får man en liten mochiglass med hölje av risstärkelse.

Trots det är risken att en och annan gäst kommer att känna sig lite lurad på konfekten. Med en Michelinstjärna kommer höga förväntningar och trots att här serveras sushi i toppklass räknar kanske inte alla med att efter avslutad måltid behöva fråga sig: vad gör vi resten av kvällen?

Innehåll från Switzerland Tourism & SWISSAnnons

Möt våren i charmiga, gemytliga Genève

Genève – med energi som en storstad och lugnet från en småstad.
Genève – med energi som en storstad och lugnet från en småstad.

Genève är mer än bara en genomfartsstad för vintersportentusiaster på väg till de schweiziska alperna.

Staden mellan bergen erbjuder en unik charm, särskilt när våren anländer och dess skönhet blomstrar i full prakt. Med SWISS flyger du direkt från Stockholm och Köpenhamn dagligen.

Extern länk: Hitta vårens erbjudande hos SWISS. 

Genève, Schweiz västligaste stad, erbjuder en fängslande blandning av naturlig skönhet och kulturell rikedom.

Omfamnat av de imponerande Alperna och Jurabergen breder Genevé ut sig på bägge sidor av Europas största sjö – Genèvesjön. Området har en pittoresk bakgrund med böljande vingårdar, blommande trädgårdar och charmiga byar.

I fjol utsågs Genève till den sjunde mest levande staden i Europa och rankas i år på fjärde plats bland Europas bästa resmål. Staden lockar besökare med sina charmiga hotell, gourmetrestauranger och sin livliga kulturscen.

Festivaler och evenemang med fokus på mat, musik och konst pågår året runt och kompletteras av ett stort utbud av museer och sightseeingmöjligheter.

Klockor och choklad

Sommartid stoltserar staden även med en av världens högsta fontäner, mitt i Genèvesjön finns nämligen Jet d’eau, som skickar upp sjövatten mer än 100 meter upp i luften.

Genèves lysande historia inom klocktillverkning och chokladhantverk bidrar till stadens dragningskraft, med ikoniska monument, kända klockbutiker och museer, och hantverksmässiga chokladtillverkare.

Oavsett om man ägnar sig åt lyxshopping, njuter av sig ut på utomhusäventyr erbjuder Genève en oförglömlig upplevelse under alla årstider och överträffar förväntningarna i varje ögonblick. 

EXTERN LÄNK: Klockor, choklad och blommor – möt våren i Genève.  

Flyg till Genèvesjöregionen

Att ta sig till den magiskt vackra regionen runt Genèvesjön från Sverige går både snabbt och smidigt. SWISS har upp till sju direktflyg varje vecka från Stockholm och Köpenhamn med start i april och med bekväma och pålitliga tågförbindelser från Genèves flygplats kan du maximera din tid på plats.

Upp till sju direktflyg i veckan tar dig snabbt till Genève.
Upp till sju direktflyg i veckan tar dig snabbt till Genève.

Njut av schweizisk kvalitet från det ögonblick du kliver ombord, SWISS erbjuder personlig service som återspeglar Schweiz värderingar och som garanterar en minnesvärd reseupplevelse.

Extern länk: Sju direktflyg från Stockholm och Köpenhamn varje vecka.  

Parker och stränder 

Genève har ett milt och nästan medelhavsinspirerat klimat på våren, med palmer runt sjön och många blommor som slår ut runt stränderna.

Med sin utsikt över Genèvesjön är Parc des Eaux-Vives förmodligen en av de vackraste och äldsta parkerna i staden Genève. Naturälskare kommer att uppskatta de många hundraåriga träden och de vidsträckta gräsmattorna. 

Plage des Eaux-Vives, den allmänna stranden, ligger också bara ett stenkast bort. Herrgården som dominerar parken är ett välrenommerat hotell och en restaurang, och en perfekt plats för att stärka sig tillsammans med fängslande utsikt över sjön och Jurabergen. Bara en bit därifrån ligger Eaux-Vives Beach, en offentlig anläggning med en 400 meter lång sandstrand som också är värd ett besök.

Blomprakt ovanför Montreux

Blommorna var en viktig attraktion under Belle Epoque-perioden och beundras helst under promenader utan sällskap eller genom guidade turer längs markerade stigar. Vilda narcisser blommar i april och maj och förvandlar ängarna ovanför Montreux och Vevey till makalöst vita, parfymerade landskap, ett fenomen som också beskrevs av författaren Ernest Hemingway.

Omkring 50 000 blommor

Vullierens slott, tillsammans med dess magnifika trädgårdar och skulpturpark, utgör en av Schweiz mest anmärkningsvärda kulturarvsplatser med en fantastisk 180°-utsikt över Alperna, Mont Blanc och Genèvesjön. Förutom en av de modernaste iris-samlingarna i Europa med mer än 400 olika sorter och 13 500 dagliljor, kan besökarna beundra olika utrymmen som ständigt omformas i den 30 hektar stora parken. Från maj till juli skapar omkring 50 000 blommor en magnifik mosaik av färger med över 14 000 sent blommande tulpaner, en samling pioner och rhododendron och en imponerande rosenträdgård. Trädgårdarna och temavandringarna är en extra attraktion, medan ridvägen kantad av gamla sequoias (mammutträd), ekar och vad som säkert är det äldsta tulpanträdet i Schweiz gör blomsterutbudet komplett.

Tulpanfestival i Morges

Varje år på våren klär sig staden Morges i sina vackraste färger för tulpanfestivalen, med mer än 140 000 blommor och cirka 350 sorters tulpaner. Denna magnifika festival anordnas av föreningen Morges Fleur du Léman, som också anordnar Dahliafestivalen varje år, från juli till oktober.

EXTERN LÄNK: Upptäck fler aktiviteter i Geneve här.  

 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Switzerland Tourism & SWISS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera