Di Weekend KROG

Omtest: Kvartersfavorit går mot klassikerstatus

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

INTIMT. Det är trångt i den gamla fiskbutiken. Det rödrutiga golvet är kvar sedan krogen som låg här tidigare.

Foto: Hampus Andersson

Där systerkrogen Babette är avslappnad och stojig är Café Nizza mer lågmäld och trygg, som ett mognare storasyskon. Restaurangen har alla förutsättningar att bli en riktig Söderklassiker.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det smärtar alltid när den stabila kvarterskrogen på hörnet bommar igen, inte minst om man sommartid tillbringat åtskilliga timmar på den soliga uteserveringen.

Men när Söderklassikern Hjördis för ett halvår sedan ersattes med nya Café Nizza kändes det ändå lovande. Ambitionsnivån höjdes ett par snäpp. De kala svarta borden täcktes över med manglade linnedukar, den habila husmanskosten ersattes med vällagade franska rätter och de väl nyttjade pilsnerkranarna mot en välfylld vinlista.

Kvarterskrogskänslan i den öppna hörnlokalen med de stora fönstren är dock inte borta. Personalen småpratar ideligen med gästerna, rätterna presenteras kort och ledigt och till alla vinvalen serveras samtidigt en liten bakgrundshistoria. Det kan vara något som ägarna har tagit med sig från sin andra restaurang Babette (se text här intill). Men där Babette är avslappnat och stojigt är Café Nizza mer lågmält och tryggt, som ett mognare storasyskon. Dessutom håller maten högre klass.

Om man inte föredrar att sitta i baren så får man finna sig i att köket bestämmer vad som serveras. Men det finns inget skäl till oro. För 500 kronor får man en fyrarättersmeny av hög klass, samt en liten munsbit innan och något sött efter till kaffet. Prisvärt är bara förnamnet.

Menyn skiftar från dag till dag och portionerna, till skillnad från våra tidigare besök, är dessutom väl tilltagna. Hummern, som vi inleder med, visar sig vara ett par rejäla bitar, serverade med ett berg med vit sparris, generöst med toppmurklor och ett löjligt gott curryskum.

FAKTA
Café Nizza

Priser: Fast meny: 500 kronor. Antal platser: 30 samt 20 i baren.
Öppettider:
Lunch/brunch: måndag-fredag: 12-16. Middag: måndag-söndag: 17.30-24.
Köksmästare:
Jacob Ker Lamb.
Adress:
Åsögatan 171, 116 32 Stockholm.
Telefon:
08- 640 99 50.
Webbplats:
cafenizza.se.
Tidigare testad:
18 poäng (10 februari 2017).

Totalt betyg: 20 poäng (tidigare testad 10 februari 2017, 18 poäng)

Mat: 8 (av möjliga 10)
Miljö:
4 (av möjliga 5)
Service:
4 (av möjliga 5)
Prisvärt:
4 (av möjliga 5)

VISA MER

Raviolin i färglös vätska ser sannerligen inte mycket ut för världen. Vi rynkar på näsan, men den allt annat än iögonfallande pastan visar sig smaka fantastiskt. Fyllningen med den oväntade, men lyckade kombinationen mynta och spritärtor, och den helt klara och synnerligen smakrika tomatbuljongen resulterar i en oväntad fullträff.

Lyxig retro i kvarteret

Vaniljmussla som bonus

Huvudrätten, om man kan hitta en sådan bland alla dessa rätter, känns tagen direkt från ett franskt lantkök: några stora saftiga bitar pärlhöna med nässlor, kronärtskocka och vin jaune, det sherryliknande vinet från Jura.

Avslutningen blir fjäderlätt: en bra témaräng med lagom söt kärnmjölksglass och rabarber. Och just som vi trodde att vi var klara ställs det in varsin vaniljmussla, toppad med en klick grädde, till kaffet.

Stökigt, stimmigt & charmigt

Hjördis är saknad, men inte sörjd. Café Nizza fyller väl ut sin föregångares kostym och lite till och har alla förutsättningar att bli en ny Söderklassiker i många år framöver. Uteserveringen ska dessutom snart öppna igen.

Att det blir en ny kvartersfavorit råder det ingen tvekan om.