Hoppa till innehållet

Krogtest: Paradis för hipsters

Maten är säsongsriktigt nordisk med en frankofil tendens på kvarterskrogen Paradiso.

ÖPPET KÖK. På restaurang Paradiso satsas det stort på trendiga vegetabilier, men kolhydrater finns det inte mycket av på tallrikarna.
ÖPPET KÖK. På restaurang Paradiso satsas det stort på trendiga vegetabilier, men kolhydrater finns det inte mycket av på tallrikarna.Foto: Amanda Lindgren
Innehåll från CodeSceneAnnons

Svensk AI-tjänst skapar automatiskt bättre kod med färre fel – blixtsnabbt

Från vänster: Hamdija Jusufagic, vd. Adam Tornhill, grundare.
Från vänster: Hamdija Jusufagic, vd. Adam Tornhill, grundare.

Svenska CodeScene har utvecklat en AI-baserad tjänst som kan korrigera dålig och felaktig programmeringskod. Resultatet är effektivare processer och minskad teknisk skuld – men också att det blir lättare att behålla och rekrytera talang.
– Vi har lyckats utveckla en tjänst där IT-jättarna gått bet, säger Hamdija Jusufagic, vd på företaget.

https://codescene.com/campaigns/aiDet finns en utmaning i att skapa bra programmeringskod. Studier visar att utvecklare spenderar 70 procent av sin tid på att faktiskt förstå och hantera befintlig kod, inte skriva ny kod. Ska man öka produktiviteten inom mjukvaruutveckling finns här alltså en enorm potential.*

AI-stödd kodning har funnits en tid, men har ofta varit behäftad med utmaningar då den fortsatt att producera bristfällig kod om än i snabbare takt.

CodeScene har utvecklat lösningen ACE som kan visualisera kvalitetsproblem i kod. Med hjälp av AI och med stöd från en uppbyggd så kallad data-lake med hundratusentals exempel på bra och dålig kod, kan ACE identifiera och rangordna den bristfälliga koden, och därefter korrigera den.

– Det är väldigt svårt att lyckas med mjukvaruutveckling. De flesta projekt blir försenade, för dyra och har för dålig kvalitet. Med CodeScene ACE kan man hitta kvalitetsproblem med kod helt automatiskt, korrigera dem och dessutom prioritera dem så att både utvecklare och beslutsfattare förstår dem. Det här gör att man kan leverera bra kod snabbare och som dessutom har högre kvalitet, förklarar Hamdija Jusufagic.

CodeScene har flera patent

Enligt företagets egna studier leder deras lösning till att mjukvaruutveckling kan ske dubbelt så snabbt med en fjärdedel så många defekter. 

– Det tar dessutom bort leveransrisken med en faktor på tio. Det innebär att risken för förseningar minskar, vilket gör mjukvaruutvecklingen mer förutsägbar, säger Adam Tornhill, grundare av företaget.

Med bristfällig kod bygger man också upp en så kallad teknisk skuld, där man i framtiden kan få ägna stora resurser och mycket tid åt felsökning och korrigering. Att kunna minska teknisk skuld har en oväntad bieffekt.

– Med mer hälsosam kod får man nöjdare personal. Färre slutar samtidigt som det blir lättare att nyanställa. Dessutom får man färre säkerhetsbrister, säger Hamdija Jusufagic.

Han berättar att CodeScenes lösning med en data-lake, som man byggt upp under nio år, gjort att företaget ligger långt före de stora IT-jättarna inom området. Dessutom har de skyddat sin verksamhet med olika patent.

– Vi är väl positionerade inför framtiden, avslutar Hamdija Jusufagic.

Om CodeScene 

CodeScene grundades i Malmö 2015 och har nu verksamhet på fler än 100 marknader inom branscher som finans, spel, sjukvård och IT. 

CodeScene tog in en serie A-runda 2023 och kommer att lansera sitt AI-assisterade  refactoring-verktyg ACE för allmänheten senare i år. 

Läs mer och registrera dig på www.codescene.com/ai

Referens: 

*https://www.researchgate.net/publication/293813040_I_Know_What_You_Did_Last_Summer_--_An_Investigation_of_How_Developers_Spend_Their_Time

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CodeScene och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera