Hoppa till innehållet

Tronskifte i halloumiland

Han kom till Sverige som flykting, startade livsmedelsföretaget Fontana och introducerade halloumin på den svenska marknaden. 40 år senare har Frixos Papadopoulos lämnat över framgångsföretaget till barnen – men vägrar flytta tillbaka till soliga Cypern.

STORKONSUMENT. "Jag ringlar olivolja över rostat bröd, på grönsaker och sallader. Här i Sverige konsumerar vi ungefär en liter per person och år, På Kreta är det 35 liter. Så vi har mycket kvar att göra här", säger Frixos Papadopoulos.
STORKONSUMENT. "Jag ringlar olivolja över rostat bröd, på grönsaker och sallader. Här i Sverige konsumerar vi ungefär en liter per person och år, På Kreta är det 35 liter. Så vi har mycket kvar att göra här", säger Frixos Papadopoulos.Foto: Foto: Amanda Lindgren
STORKONSUMENT. "Jag ringlar olivolja över rostat bröd, på grönsaker och sallader. Här i Sverige konsumerar vi ungefär en liter per person och år, På Kreta är det 35 liter. Så vi har mycket kvar att göra här", säger Frixos Papadopoulos.Foto: Amanda Lindgren
MEDELHAVSKOST. Sveriges inträde i EU 1995 banade väg för import av medelhavsvaror som olivoljor, fetaostar, tsatsiki och dadlar. Fast efter 42 år i Sverige har Frixos Papadopoulos blivit vän med ärtsoppa, köttbullar och potatis. "I dag älskar jag sill", säger han.Foto: Amanda Lindgren
ACKLIMATISERING. ”Det var så jäkla kallt och så mycket snö så vi tänkte ’vad är det här för land, ska vi bo här?’”, minns Frixos Papadopoulos från det första mötet med Sverige 1975.Foto: Amanda Lindgren
MOBILT KONTOR. Import av juicer gjorda på aprikos, persika och vindruvor – då exotiska smaker i Sverige – lade grunden till Fontana. En folkabuss tjänade som lastbil, lager och kontor.
MOBILT KONTOR. Import av juicer gjorda på aprikos, persika och vindruvor – då exotiska smaker i Sverige – lade grunden till Fontana. En folkabuss tjänade som lastbil, lager och kontor.Foto: Amanda Lindgren

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera