Di Weekend INTERVJUER

Sveriges glassigaste direktör

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sia-direktören Per Stenström har sin glassfavorit klar för sig: Vanligglass med färska jordgubbar, en ljummen sommarkväll på altanen.

Foto: Marie Ullnert/Bilduppdraget

Som ägare och ordförande för Sia glass har Per Stenström – enligt många barn i alla fall – ett drömjobb. Och det tänker han njuta av ända till sin sista måltid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Under sommaren äter vi i Sverige i genomsnitt 360 ton glass i veckan. Vilken är din favorit?
”Nu på sommaren är en självklar favorit vår Bourbón vanilla och färska jordgubbar, gärna på altanen en ljum sommarkväll.”

Vilken är den vanligaste frågan du får om ditt jobb?
”Det är nog: ’Vilken glass är godast?’ Svaret blir alltid någon av våra 56 smaker, men att ätsituationen avgör valet.”

Glassmarknaden har hårdnat rejält de senaste åren, vad gör ni för att fortsätta växa?
”Konkurrensen har alltid varit hård, men det är bara hälsosamt och ’tvingar’ oss att utvecklas. Vi växer gärna så länge våra konsumenter upp-skattar att vi gör den godaste glassen på de bästa råvarorna.”

Och vilken är, enligt dig, den främsta trenden inom glass just nu?
”Äkthet och ingrediensernas ursprung och då är svenskt bäst i Sverige.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Ärlig, enkel, okonstlad, svensk, och med svensk menar jag att jag även är internationalist. Ungefär som Carl Bildt formulerat det: ’Hallänning, Svensk, Europé’.”

FAKTA
Per Stenström

Ålder: 67 år.
Bor:
Vid havet i Ugglarp, Falkenbergs kommun.
Familj:
Hustrun GunMarie, fem vuxna barn, morfar åt fem barnbarn och snart farfar.
Bakgrund:
Uppvuxen på Berte Qvarn och gård med föräldrar och fem syskon. Efter utbildningen började han i familjeföretaget Bertegruppen, där han främst arbetat med Sia glass, men ansvarar nu även för övriga bolag i gruppen. Ordförande i föreningen Svenska glasstillverkare.

VISA MER

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig och varför?
”Michael Nyqvist är en fantastisk skådespelare som gestaltar vanliga människor på ett fantastiskt vis.”

Ditt hem står i ljusan låga, vad lämnar du kvar?
”Allt jag inte hinner få ut!”

I vilken situation ljuger du?
”Jag kan ’justera’ sanningen en aning för att inte onödigt skada en annan person.”

Du måste tatuera dig. Vilket motiv väljer du och varför?
”Det skulle jag inte göra men om jag måste så blir det en Sia-ängel på höger överarm!”

Vad är du rädd för?
”Att förlora min hälsa eller att se personer, familj och vänner göra det.”

Vad gör dig lycklig?
”Att få njuta av min familjs och våra vänners närhet och glädje, gärna tillsammans och över en god måltid.”

Vem i livsmedelsbranschen tar du med dig till en öde ö?
”Arlas koncernchef Peder Tuborgh, för att jag vill förstå företagets strategi och fråga honom vem som bryr sig om svensk mejeriproduktion. Och hur den svenske mjölkbonden ska överleva som företagare.”

Vilket tv-program skäms du över att du tittar på?
”Jag skäms inte för något tv-program jag tittar på, men min fru tycker att jag är något nyhetsfixerad.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?
”När någon är uppriktigt oärlig för att själv framstå i en bättre dager eller, ännu värre, för att förnedra någon annan.”

När grät du senast?
”Glädjetårar när vår son gifte sig med sin Linda för några månader sedan. Jag är rätt sentimental.”

Vilken är din djupaste kris?
”När vårt femte barn dog i plötslig spädbarnsdöd bara sex veckor gammal.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt. Vad gör du?
”5 miljoner ger jag till Lettlandshjälpen i Slöinge, de gör en fantastiskt ideell insats för människor i nöd. Mina barn får dela på resten.”

Vilket är ditt sämsta köp?
”Alla sprit- och likörflaskor jag köpt på spännande platser runt om i värden, de smakar fantastiskt i sin miljö men är ofta odrickbara hemma.”

Vilken är din största extravagans?
”Vi har förmånen att få bo i ett fint nybyggt hus vid havet i Ugglarp, ett åretruntboende i ett semesterparadis.”

Du har en måltid kvar i livet – vad väljer du?
”Förrätt: Pilgrimsmusslor och sparris med en god sås. Mellanrätt: en Grapesorbet i ett litet glas där man hällt på 1 cl iskall vodka, toppat med ett litet melissblad. Huvudrätt: Hel grillad entrecote med pepparsås, färsk nypotatis och grönsaker från Micke i Ugglarp. Dessert: På sommaren blir det en härlig gräddglass med färska jordgubbar. På vintern en god chokladglass med mörk tryffel.”

Till sist, vad gör du i sommar?
”Arbetar så mycket som jag måste, resten av tiden hoppas jag få njuta av sol och bad på Hallandskusten och däremellan göra några kortare utflykter.”