Hoppa till innehållet

Risk professorns stora talang

Det dröjde till 2016 men nu har Handelshögskolan fått sin första kvinna som professor i nationalekonomi. Anna Dreber Almenberg läser gärna science fiction och brädar de flesta i Risk.

NY PROFESSOR. Anna Dreber Almenberg.
NY PROFESSOR. Anna Dreber Almenberg.Foto: Foto: Oskar Omne

I och med din utnämning har Handels för första gången en kvinna som professor i nationalekonomi. Varför har det dröjt till 2016?
”Bra fråga. Det har varit ett mansdominerat ämne. Jag minns när jag berättade för en äldre kvinnlig släkting att jag ska skulle doktorera i nationalekonomi. Gud så torrt, svarade hon. Men det håller på att ändras. Delvis för att ämnet utvecklas, modern nationalekonomi är både smartare och roligare. På mastersprogrammet i nationalekonomi som jag ansvarar för är det 50/50 fördelning mellan kvinnor och män.”

Inom beteendeekonomin undersöker du hur beslut fattas. Hur väl stämmer bilden av människan som en rationell beslutsfattare?
”De flesta nationalekonomer har en nyanserad bild av mänskligt beteende, sedan kan man ibland behöva göra förenklande antaganden. För egen del är jag främst intresserad av att förstå vilka slags ekonomiska preferenser vi har, var de kommer ifrån och vad de påverkas av.”

Hur är du själv som beslutsfattare?
”Jag strävar efter att vara rationell och tycker att effektivitet är viktigt. Exempelvis behöver inte båda gå upp om ett av våra barn vaknar på natten utan vi turas om.”

Hur har synen på ditt fält förändrats sedan du var student?
”Beteendeekonomi har blivit mainstream. Men intresset för sådana frågor har alltid funnits inom nationalekonomi.”

Vem i hela världen skulle du helst vilja jobba med, och varför?
”Andrew Gelman, professor i statistik och statsvetenskap vid Columbia University. Med sin samhällsvetenskap- och statistikblogg Andrewgelman.com har han påverkat mig och många andra i hur vi tänker om statistik och forskning.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?
”Sigourney Weaver som hjältinnan Ripley från Alien-filmerna.”

Du får 10 miljoner kronor i näven och måste placera dem direkt, vad gör du?
”En indexfond med nollavgift – höga fondavgifter är att kasta pengar i sjön.”

Vilken har varit din djupaste kris?
”Jag har varit förskonad från kriser. Men en mycket chockartad upplevelse var när min pappa dog hastigt i cancer när jag var gravid med mitt första barn.”

Vilken är din största extravagans?
”Gångavstånd mellan hem, jobb och förskola.”

När var du riktigt lycklig senast, och varför?
”I somras när vi var på Nordkoster och barnen lekte tillsammans på stranden.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du tittar på?
”Jag har sett massor av tv utan att skämmas. Men en del populärvetenskap är lite pinsam. Till exempel finns det ett TED-talk om så kallad ’power posing’. 36 miljoner har sett det. Men slutsatserna bygger på en pytteliten studie och håller inte i en ordentlig replikation.”

När tycker du att folk är riktigt pinsamma?
”När forskare inte är tillräckligt självkritiska. Att vara skeptisk är en naturlig del av att vara forskare och man ska vara skeptisk till sina egna resultat.”

Vad är du riktigt bra på, utöver jobbet?
”Brädspelet Risk. Och på att komma ihåg ansikten.”

Vilka uttryck använder du för mycket?
”’För guds skull’, jag är ateist. Och ’korrelation är inte kausalitet’.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?
”Min mans samling färgglada konservburkar från avlägsna länder.”

Vilket är ditt sämsta köp?
”Det måste vara något klädköp som jag har förträngt.”

När grät du senast?
”Jag gråter ibland av skratt eller lycka när vår treåriga son Tim hittar på historier på bussen så alla runtomkring skrattar. Han har en fantastisk fantasi.”

Vilken är din favoritpryl?
”Barnens Lego.”

Vilket var ditt favoritämne i skolan?
”Matematik.”

Finns det någon talang du skulle vilja ha?
”Spela trumpet.”

Om du måste tatuera dig, vilket motiv väljer du?
”En nyzeeländsk fågel som heter fantail.”

Innehåll från ÅlandsbankenAnnons

Undvik fallgroparna – så lämnar du över familjeföretaget till nästa generation

De senaste åren har regelverket för att överlåta företag inom familjen blivit mer gynnsamt. 

Men en generationsväxling kommer sällan utan utmaningar. Genom att planera och börja i tid kan du ändå undvika de största fallgroparna, förklarar Ålandsbankens expert.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

Plötsligt är den här – dagen då du känner att det är läge att ta ett steg åt sidan. Kanske har insikten kommit smygande: En dag måste ju företaget överlåtas till någon annan. Antingen till familjens yngre förmågor, eller via ett externt ägarskifte.

Genom att planera och göra rätt saker vid rätt tidpunkt har du möjlighet att stärka ditt företags förutsättningar och bygga en stabil grund för både kontinuitet och tillväxt – och inte minst att skapa så bra förutsättningar som möjligt för nästa generations ledarskap – konstaterar Fredrik Benson som är finansiell planerare på Ålandsbanken.

– Ett generationsskifte i ett familjeföretag väcker en rad olika juridiska frågeställningar, men det är också mjuka värden och känslor involverat i ett sådant beslut. Därför är det viktigt att ta ett helhetsgrepp som innefattar de ekonomiska, juridiska och de familjemässiga aspekterna, säger han.

Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.
Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.

Generationsskiftet tar 1-3 år

Fredrik Benson berättar att det viktigaste råd han kan ge är att börja planera i tid. 

– Ett lyckat generationsskifte tar oftast mellan ett och tre år, kanske till och med längre. Men många tror att det räcker med att prata igenom det över en söndagsmiddag. Vid ett ägarskifte måste du ta hänsyn till allas viljor, behov och kunskap – och det tar betydligt längre tid än så.

Gemensamt för många av de mest framgångsrika generationsskiftena ser han i att den tilltänkta efterträdaren har kommit in i verksamheten tidigt och fått lära sig hur det fungerar inifrån. På så sätt förbereds de för uppgiften och får praktisk erfarenhet samtidigt som deras kunskap och ledarförmåga kan sättas på prov. Detta är speciellt viktigt om företaget är centrerat runt den nuvarande ägaren. 

– Vissa företag är uppbyggda kring en enda person och om nästa generation inte har någon erfarenhet från verksamheten kan det snabbt gå utför efter ett ägarskifte. Om det inte finns någon naturlig efterträdare kan det vara bättre att sälja företaget till en extern part, och att göra det när företaget fortfarande har ett högt värde, säger Fredrik Benson.

Bortse inte från mjuka värden

Ingen familj är den andra lik och därför är också varje generationsskifte unikt. En vanlig situation är att det finns flera syskon i familjen, men att enbart ett av dem är intresserat av att ta över familjeföretaget efter föräldrarna. Ska de övriga syskonen kompenseras för det på något sätt? Och i så fall hur? 

Det behöver inte röra sig om företag i hundramiljonersklassen för att en sådan fråga ska skapa irritation och konflikt i en familj, framhåller Fredrik Benson. Därför betonar han att mjuka värden som dessa är viktiga att fundera över, och att det är angeläget att processen fram till skiftet är tydlig och formaliserad så att det inte kvarstår några frågetecken.

– Det finns ingen universallösning utan varje företagarfamilj måste hitta den lösning som passar just deras situation och förutsättningar. Det är också därför vi verkligen betonar vikten av att börja i tid, säger Fredrik Benson.

EXTERN LÄNK: Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad 

Nya fördelaktigare regler

Ekonomiskt har det blivit mer fördelaktigt med generationsskifte inom familjen de senaste åren. Fram till 2019 beskattades, något förenklat, överlåtelser inom familjen nämligen högre än försäljningar till en extern part. Därefter ändrades lagstiftningen och nu gäller samma skatteregler i båda fallen. Överlåtelsen behöver dock uppfylla en rad kriterier för att få beskattas på det här sättet.

– De nya reglerna gjorde systemet betydligt mer rättvist, men reglerna är stenhårda med en rad kriterier som måste vara uppfyllda. Det är således fortsatt viktigt att planera ordentligt. Det här kräver specialistkunskap. Uppfyller du inte alla kriterier går det inte att göra ägarskiftet med de mer gynnsamma skattereglerna och det påverkar hur mycket pengar du får kvar att leva på efteråt, säger Fredrik Benson. 

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi 

 

Mer från Ålandsbanken

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera