Hoppa till innehållet

Ridsport: Balansträning inför Tokyo-OS

26-åriga Jonna Ekberg från Linköping är ridskoletjejen som arbetat sig upp. Nu tillhör hon framtidshoppen inom svensk ridsport. Och siktar på OS. I Tokyo.

PÅ BUSIG KUSE. Jonna Ekberg och hästen Freestyler.
PÅ BUSIG KUSE. Jonna Ekberg och hästen Freestyler.Foto: Foto: TT

På Sweden International Horse Show vann du finalklassen i ”Last man standing” och under Gothenburg Horse Show vann du internationell hoppning. Vid båda tillfällena visade elvaåriga hästen Freestyler sitt temperament genom att sparka bakut och stegra sig under prisutdelning och ärevarvet. Hur lyckades du sitta kvar?
”Det är bra balansträning. Freestyler är naturligt snabb och lite busig. Han tycker verkligen om att komma ut på banan och är alltid taggad.”

Händer det att du är rädd?
”Nej, aldrig på hästryggen.”

Hur vet du att det är en bra häst i hoppsammanhang?
”Det märks snabbt. Om hästen har teknik och tryck i språnget. Sedan krävs också mycket vilja, bra mentalitet och kämparglöd. Jag och hästen är ett team. Hästen kan inte hoppa utan ryttare och en ryttare är aldrig bättre än sin bästa häst. Hästar på den här nivån gör mycket för sin ryttare.”

Hur började ditt hästintresse?
”Jag fastnade för hästar redan som treåring. Som sexåring började jag på ridskola.”

Med vilka fem ord skulle du beskriva dig själv med i en kontaktannons?
”Målmedveten, envis, ambitiös, arbetsnarkoman”, svarar Jonna snabbt och skrattar sedan när hon inser att hon raddat upp ett antal egenskaper som inte klingar så positivt för de flesta.
”Men jag är ödmjuk också,” lägger hon till.

Kommer du från en hästfamilj?
”Nej, det skulle jag inte säga. Min mamma har hållit på med hästar, men inte hoppat på hög nivå. Hon har alltid stöttat mig enormt mycket.”

Efter gymnasiet flyttade du till England för att jobba för tävlingsstallet Davenport Stables. Hur är rangordningen i ett tävlingsstall?
”Man får börja från scratch, i nivå med golvet. Men man lär sig mycket och så får man jobba sig upp. Det var hårt arbete –mocka, köra lastbil, rida.”

Sedan jobbade du ett par år på AS Sporthorses i Antwerpen innan du fick erbjudande om att börja på Stephex Stables som tävlingsryttare. Hur är det att vara anställd och tävla?
”Jag har 16 hästar som jag tävlar med. Det är fantastiskt att jobba för stallet, men i framtiden vill jag driva egen verksamhet och ha egna hästar.”

Hur viktigt är pengar inom hästsporten?
”Det är inte bara en sport, utan också en stor business. Hästarna är värda stora summor. ”

Om du fick 10 miljoner kronor, hur skulle du investera dem?
”Jag skulle köpa hästar så klart. Men inte en häst som redan är färdig, utan en häst som kan utvecklas. Det är en bättre investering.”

Om du inte hade jobbat med hästar, vad hade du gjort då?
”Förmodligen läst vidare, kanske till mäklare.”

Finns det någon stallsyssla du inte gillar?
”Jag tycker inte om att putsa benskydden”.

Du är sambo med Lorenzo de Luca. Hur är det att vara ihop med en annan tävlingsryttare?
”Jag ska försöka jaga ifatt honom”, säger Jonna Ekberg med ett skratt innan hon fortsätter:

”Vi träffades i hästsammanhang och det underlättar enormt att vi har samma intressen. Jag ägnar mig åt hästar 365 dagar om året och det är svårt att träffa någon som inte är involverad.”

Du är uttagen till landslagets utmanartrupp. Hur känns det?
”Som ett erkännande. Att landslagsledningen tror på mig. Mitt mål i år är att bli mer stabil i nationshoppningen. Högsta drömmen är så klart att vara med i OS. Jag siktar på OS i Tokyo 2020.”

Vilka är dina styrkor?
”Jag är väldigt noggrann med mina hästar. Har talang för att handskas med hästar.”

När grät du senast?
”Jag gråter lätt när jag ser sorgliga filmer. Senast när jag såg en film där hunden dör.”

Vilket motiv skulle du välja att tatuera?
”Jag skulle aldrig tatuera mig.”

Vem skulle spela dig i en film om ditt liv?
”Då säger jag min favoritskådespelerska Jennifer Aniston. Hon har en så fantastiskt karisma”.

Vilka är dina förebilder inom hästsporten?
”Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson, Henrik von Eckermann och min stallkollega Daniel Deusser. Sverige är ett bra hästland, det finns många bra förebilder. Tävlingarna blir bättre och bättre.”

Vilken talang skulle du vilja ha?
”Jag skulle vilja kunna sjunga.”

Har du någon hobby?
”Mitt liv består av hästar, hästar, hästar.”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera