Hoppa till innehållet

»Plötsligt såg jag ren ondska«

Janine Di Giovanni har rapporterat från krigshärdar i hela världen i nära 30 år. Nu kommer hennes nya reportagebok från Syrien – det värsta krig hon någonsin har skrivit om.

AKTUELL MED NY BOK. Janine Di Giovanni har skrivit Morgonen de kom för att hämta oss.
AKTUELL MED NY BOK. Janine Di Giovanni har skrivit Morgonen de kom för att hämta oss.Foto: Foto: Patrik Olsson (Di)

Du har rapporterat från krigszoner som forna Jugoslavien, Tjetjenien, Rwanda, Libanon, Sierra Leone, Nigeria, Burkina Faso, Afghanistan, Iran, Irak, Somalia och nu Syrien. Finns det likheter?
”På vissa sätt, men Syrien är det mest cyniska krig som jag någonsin har rapporterat ifrån. Ett land där regeringar är beredda att offra hur många medborgare som helst för sin egen vinning. Situationen är fruktansvärd. Kriget har pågått i fem år och sex miljoner barn är traumatiserade och på flykt. Detta kommer att påverka hela världen under lång tid fram-över.”

Hur började du som krigskorrespondent?
”23 år gammal reste jag till Västbanken tillsammans med min dåvarande fästman som var fotograf. Hela mitt liv förändrades av allt jag såg där. Under många år var jag personen som redaktionen kunde ringa mitt i natten och inom två timmar skicka till ett nytt krig. Men när jag närmade mig 40 år insåg jag att jag inte hade något liv. Många av mina kolleger blev alkoholister, skadades eller begick självmord. När jag och min dåvarande man skulle få barn flyttade vi till Paris. Att försöka leva normalt var mycket svårt, men jag är mycket stolt över det liv jag har skapat. Numera reser jag inte bort i månader, jag gör två kortare resor i månaden i stället.”

Du har tidigare berättat att när du fick barn började du lagra vatten och förnödenheter i din Parislägenhet. Nu är du lugnare, men har du en plan om något skulle hända?
”Min son som bara tittar på Pewdiepie på sin mobil tycker att jag är otroligt jobbig som alltid talar om terrorattacker, men vi har en plan i flera steg hur vi ska nå varandra om något händer. Jag kan packa klart på några minuter och har alltid kontanter tillgängligt.”

Vad tar du alltid med dig på dina resor?
”Mediciner som antibiotika och första hjälpen mot skottskador, foto på min son och något som påminner om mitt hem. Den första frågan jag alltid ställer är vad flyktingar tog med sig hemifrån. Alla säger id-papper, foton och, om de har något, guld. Guld är valutan som kan användas överallt för att sälja eller muta folk. Jag har själv köpt en stor guldring för samma ändamål.”

Är du någonsin orolig för hur du ska ta dig hem från en krigszon?
”Det där är det normala sättet att tänka. Jag har alltid bara jobbat för att ta mig in! Efter att jag har ringt eller mejlat in min historia är jag helt lugn. Skulle jag dö gjorde jag det för något jag är stolt över. Jag blev kidnappad i Bosnien och förd ut i skogen för att avrättas, men klarade mig. Men det är farligare i dag. Blir du kidnappad av IS blir du torterad och halshuggen.”

I din bok finns fruktansvärda berättelser om tortyr och våldtäkter. Hur är det möjligt att så många människor är kapabla till utstuderat våld?
”Genom en primitiv avhumanisering, även av barn. Hatet börjar hos politiker och eldas på ner genom leden. Jag intervjuade en tonårig kvinna som kallades ’Queen cut hands’ i Sierra Leone som befann sig hos jesuitmunkar för rehabilitering. När hon berättade hur hon hade stympat människor, huggit av armar och händer på sex månader gamla bebisar så blev hon upphetsad av spänning. Det kändes som om jag plötsligt såg ansiktet av ren ondska. Men för att stoppa ondskan måste man förstå den.”

Vad ger du för råd till nya journalister?
”Ge en röst åt en människa som inte har en. Du behöver inte åka till ett krig – uppsök en kvinnojour eller ett flyktingboende. Överdriv aldrig, deras upplevelser räcker. Vår enda makt är att obevekligt fortsätta att berätta.”

Vad tycker du att alla medborgare borde göra?
”Skaffa sig kunskap om vad som händer i världen. Det är 2016 och människor slaktas varje dag några hundra mil bort. De svälter, har ingen medicin eller skydd. Min far som var djupt religiös katolik brukade säga att man ska se Jesus ansikte hos dem som behöver hjälp. Välkomna de drabbade. Visa medlidande.”

Innehåll från QuickbitAnnons

Snabba betallösningar får kryptobolaget att växa snabbt

Svenska fintechbolaget Quickbit växer just nu snabbt tack vare sina lösningar för e-handlare som vill ta betalt i kryptovaluta eller endast nyttja fördelarna med blockkedjan i sina betalningar.

– Vi har en stark produktportfölj som är mycket konkurrenskraftig även internationellt, säger Daniel Sonesson, vd för Quickbit.

Läs mer på Quickbit.com 

Globaliseringen och den ökande e-handeln har skapat en växande efterfrågan på betalningar och överföringar som dels är säkra, men också snabba och smidiga. För att möta framtidens efterfrågan grundades Quickbit 2016 och man har nu byggt upp ett ekosystem av lösningar som underlättar för människor och företag att använda kryptovaluta i sin vardag.

– Vi är duktiga på att utnyttja fördelarna med blockkedjan som ger trygga och hackningsfria betalsätt. Blockkedjan möjliggör omedelbara internationella överföringar mellan människor till låga kostnader, och växling mellan olika valutor till minimala avgifter. Det är även möjligt att följa hur kryptovalutan har bytt ägare, säger Daniel Sonesson.

Snabba överföringar

Quickbits produkter hjälper handlare att kunna få pengarna på kontot i samma ögonblick som de säljer sin vara, understryker Daniel Sonesson.

– Våra lösningar innebär att handlarna inte ens behöver hålla på med kryptovalutan själva. Vi kan sköta det ”jobbiga” som kryptovaluta kan innebära och sköta växlingen till deras nationella valuta.

Hela sex procent av svenskarna har investerat i kryptotillgångar, enligt Finansinspektionens rapport ”Hushållens ekonomi” (2023). Globalt växer antalet kryptoägare kraftigt. För Quickbit märks det ökande intresset tydligt - bolaget befinner sig just nu i en stark tillväxtperiod. 

– Vi har genomgått ett intressant år där vi har fortsatt att utveckla vårt erbjudande. Vi ser att en allt större bredd av företag blir mer och mer nyfikna på att jobba med oss eftersom de ser att våra produkter fungerar.

Daniel Sonesson, VD för Quickbit
Daniel Sonesson, VD för Quickbit

Många marknader ger tillväxt

– Vi satsar på en fortsatt stark, global tillväxt. Vi rör oss i en riktning nu där vi ser att intresset för vår produktportfölj bara ökar. Inom några år kommer Quickbit att vara en av de stora dominanterna internationellt som hjälper allt fler branscher och stora globala kunder att förse sina slutkunder med ännu smidigare och säkrare betalningssystem.

En viktig nyckel till framgången är att bolaget jobbar mot många olika marknader, framhåller Daniel Sonesson:

– Våra lösningar begränsas inte av landsgränser vilket gör att vi kan expandera geografiskt i hög takt till alla marknader där kryptovaluta är tillåtet.

– Vi har unika produkter som hjälper handlarna att kunna nå en alltmer växande kundgrupp av människor som förfogar över digitala tillgångar, som till exempel kryptovaluta. Det gör att de plötsligt kan nå en marknad som de inte tidigare har nått.

Förutom att erbjuda en produktportfölj riktad mot handlare i alla branscher som vill ta betalt i kryptovaluta har Quickbit även utvecklat lösningar riktade mot konsumenter.

Skalbar affärsmodell

– För oss innebär det ökade möjligheter för tillväxt när allt fler människor och handlare på fler marknader använder våra lösningar.

Daniel Sonesson säger att tillväxt visserligen kan vara utmanande, men att han känner en trygghet även under det höga tempot framåt tack vare Quickbits affärsmodell. 

– Den är skalbar och lönsam i grunden. Det innebär att vi kan växa i hög takt utan att göra större investeringar, vilket gör att vi kan fortsätta vara lönsamma trots stark tillväxt.

Läs mer på Quickbit.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Quickbit och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera