Hoppa till innehållet

»Jag känner en oro för Sverige«

Prisade författaren Johannes Anyurus nya roman är en berättelse om terrorismens förövare och offer. I boken målar han upp en dystopi om ett Sverige där människor sätts i arbetsläger.

SVARTSYNT. Terror­attackerna mot Charlie Hebdo och i Paris har påverkat Johannes Anyurus arbete med den nya romanen.
SVARTSYNT. Terror­attackerna mot Charlie Hebdo och i Paris har påverkat Johannes Anyurus arbete med den nya romanen.Foto: Foto: Jesper Frisk

Din senaste roman En storm kom från paradiset blev hyllad och mångfaldigt prisad. Hur känns det inför det här släppet?
”Bra, men nervöst. Det är ovanligt och nytt för mig att göra intervjuer innan, det brukar inte finnas intresse för det innan boken har recenserats. Det är lyxigt och ett privilegium, men känns också märkligt.”

Din nya bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar handlar om en kvinna som begått ett terrorattentat i Göteborg och sitter på en rättpsykiatrisk klinik. Till författaren och berättarjaget säger hon att hon kommit från framtiden för att hindra attentatet. Varifrån kommer science fiction-inslaget?
”Jag växte upp på 1980-talet när det var mycket prat om kärnvapenkrig, när sådant fanns vid horisonten, och jag har länge velat skriva om någon som tror att de kommer ifrån en hemsk framtid. Den gestalten finns till exempel både i filmen Terminator och serien X-Men, och har nog intresserat mig sedan barndomen. Jag började för tre, fyra år sedan med att skriva fragment kring det här.”

Under tiden som du skrev din bok inträffade flera terrorattentat i Europa. Påverkade det din historia?
”Ja. Efter attacken mot Charlie Hebdo-redaktionen började jag undersöka om det var möjligt att skriva in en sådan händelse i min berättelse. Något som var så samtida och så laddat. Det första försöket hade ett starkt element av satir, men när Bataclan i Paris attackerades insåg jag att det var etiskt omöjligt att skriva på det sättet. Jag behövde skriva en djupt allvarlig bok och att det var tvunget att falla en dom över skeendet. Därför kliver berättarjaget in i boken. Han ledsagar läsaren i tolkningen av det som inträffar.”

Är du orolig över samtiden?
”Jag känner en oro över det språk som finns runt oss. Över de röster som ser vissa liv som mer värda än andra, och hur de kan komma att konkretiseras i politik som blir våldsam. Man kan redan se det hända i USA, men samma röster finns i Sverige. Jag känner oro för vad som kan komma att ske i Sverige och hur det kan se ut här om tio år.”

Boken präglas av en dystopisk ton som målar upp ett Sverige där så kallade ”Sverigefiender” sätts i arbetsläger om de inte skriver på ett medborgarkontrakt. Vad vill du att läsaren ska känna?
”Hopp, ytterst. Ett hopp om att historien inte behöver upprepa sig och om att hämndens cykler kan brytas.”

Du konverterade till islam för tio år sedan. Vad ledde fram till det beslutet?

”Mitt liv samlades till en brännpunkt, kan man väl säga. Jag har sökt efter en mening hela mitt liv, det gör väl alla människor. Länge fann jag den i poesi, där kunde jag hitta ljuset i skuggorna och det vackra i sorgen. Men det tog slut för mig i tjugoårsåldern. Det var många av mina vänner som hade dött, och världen mörknade. Då kom religionen in i mitt liv.”

Vad betyder den för dig?

”Mycket. Det finns en plats längst inuti mig som också är en plats längst bort, längs den yttersta horisonten. Det är där tron finns. När omvälvande saker i livet händer, som när människor dör, eller när min dotter föddes, då går jag till tron. Det är i tron som jag möter det fullständigt ofattbara, det främmande.”

Vad gör du när du inte skriver?

”Jag brukar vara ute och springa. När jag slutade röka var jag tvungen att göra något med de tomma stunderna. Men största delen av min lediga tid är jag med mina barn. Spelar fotboll, bygger lego, lagar mat, är ute med barnvagnen.”

Vad läser du just nu?

”Jenny Tunedals Rosor skador och Lars Noréns dikter i Stoft. Marie Silkebergs Atlantis, som är grym. I den hittar jag det som jag brukade finna hos Göran Sonneby – en sådan akut hypernärvaro i världen. Jag lyssnar också på en ljudbok, Absolution Gap av Alastair Reynolds. Jag läser många science fiction-böcker.”

Innehåll från HörmannAnnons

”Hög kvalitet lönar sig alltid i längden”

Richard Thomsen, vd för Hörmann Sverige.
Richard Thomsen, vd för Hörmann Sverige.

Deras garageportar är en hyllad säljsuccé sedan många år.

Här avslöjar marknadsledaren hemligheten bakom framgången.

– Hög kvalitet lönar sig alltid i längden, säger Richard Thomsen, vd för Hörmann Sverige.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Hörmann och deras produktutbud här

”Ett gott rykte måste man förtjäna”. Så sa August Hörmann, grundare av Hörmann i tyska Bielefeld 1935. Citatet är fortfarande något av en paroll för tillverkningsföretaget, som numera är en koncern på flera kontinenter.

– För mig betyder det att vi som leverantör lever upp till vad man kommit överens om med kunden. Sedan kan saker alltid gå fel, då gäller det att snabbt rätta till det, säger Richard Thomsen och fortsätter:

– Vi har inte särskilt mycket reklamationer och det tror jag har att göra med varifrån företaget kommer. Tyskland har alltid haft en hög kvalitetsstämpel, det mest kända exemplet är förmodligen deras bilindustri.

Enligt honom är Hörmann inget undantag, rötterna i den tyska industritraditionen borgar för kvalitet:

– Produktens kvalitet är en sak, den är outstanding. Våra komponenter är tillverkade av högkvalitativa material för att klara av den höga belastningen och den ständiga hanteringen på arbetsplatsen. Samtidigt ser vi på kvalitet som en helhetsaspekt som sträcker sig från leveranssäkerhet, tillgänglighet och support för våra kunder och vidare till förebyggande underhåll av våra produkter. Allt för att fortsätta skapa den bästa kundupplevelsen.

Och kunderna verkar hålla med. Företagets garageportar är marknadsledande i Europa sedan många år tillbaka, trots att de kostar en slant mer än många konkurrenter.

– Vi är ett premiummärke, vi är inte billigast. Man kan köpa en billigare port, men det är inte säkert att den blir billigare i längden om saker går sönder eller behöver reklameras, säger Thomsen.

Han menar på att samma princip kan tillämpas på företagets industriprodukter, där exempelvis portar, pollare och lastbryggor ingår.

– Vår egen produktutveckling befinner sig i en konstant process av vidareutvecklingar och detaljförbättringar. Vi kompletterar sedan produktens resa med installation och vidare till förebyggande underhåll i egen regi, allt för att skapa de bästa förutsättningarna för en lång och hållbar produktlivslängd. Det är vad kvalitet betyder för oss.

Tuffa ekonomiska tider har präglat omvärlden de senaste åren och företagen vänder på varenda slant. I det läget är det bra att luta sig mot ett känt varumärke, tycker Thomsen:

– Det är mer prispressat än någonsin, alla sliter med att få in affärer. För oss blir det extra viktigt att vi kan skapa en trygghet för våra kunder och visa att vi är en tillförlitlig leverantör, som främjar verksamhetens säkerhet och effektivitet. Vi jobbar ständigt med att bibehålla våra kunders förtroende och att förbättra vår service. Ska vi vara på plats på måndag ser vi till att vara i tid.

”Vi jobbar ständigt med att bibehålla våra kunders förtroende och att förbättra vår service” säger Richard Thomsen.
”Vi jobbar ständigt med att bibehålla våra kunders förtroende och att förbättra vår service” säger Richard Thomsen.

En viktig pusselbit i Hörmanns kvalitetsarbete är företagets 40 högspecialiserade fabriker främst i Europa, men även i Nordamerika och Asien. Det gör att man hela tiden kan säkerställa att produkterna håller den nivå man vill, påpekar Thomsen:

– Det är solklart att kvalitet är en konkurrensfördel för Hörmann, jag tror inte man skulle vara där man är idag utan den noggrannheten. Är det nära till fabrikerna kan man hela tiden följa upp tillverkning och utveckling.

Han lyfter även fram andra positiva aspekter med ett utbrett fabriksnät:

– Det korta geografiska avståndet medför lägre transport mellan fabriker och våra lager, vilket minskar utsläppen och blir en miljöfördel. Från vårt huvudkontor och vårt eget lager distribueras sedan våra produkter och reservdelar.

Ända sedan starten har Hörmann ägts av familjen med samma namn, något Thomsen tror är avgörande för just kvaliteten:

– Skulle en produkt inte fungera som önskat tar familjen det personligt, man vill inte att namnet ska förknippas med något negativt. Man löser problemet så snabbt det går och gör allt för att förbättra produkten. Det är en kultur som sitter i väggarna och förs vidare i den femte generationens ledning.

EXTERN LÄNK: Vill ni veta mer om Hörmanns hållbarhetsstrategi? Läs vidare här   

 

Mer från Hörmann

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Hörmann och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera