Di Weekend INTERVJUER

»Jag får bisarra erbjudanden«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"Jag tyckte om att leka för mig själv, det är lite detsamma som att skriva böcker”, säger författaren Emma Donoghue om sin barndom.

Foto: Amanda Lindgren

Den Oscarsnominerade irländska bästsäljarförfattaren Emma Donoghue är på blixtvisit i Sverige. Di Weekend haffar henne på Arlanda för en frukost.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Din roman Miraklet kommer nu på svenska. Den handlar om en hur en sjuksköterska i mitten av 1800-talet får uppdraget att bevaka en 11-årig flicka som uppges överleva utan föda. Hur fick du idén?
”Genom historien har det rapporterats om många mirakelflickor som ska ha överlevt utan mat. Jag tycker att det är fascinerande och tragiskt. När dessa mirakel kontrollerades så innebar de att barnen dödades. Det är ett överraskande historiskt fenomen som återkommer över hela världen och inom flera religioner, fortfarande i dag.”

Finns det fall med pojkar som inte äter också?
”Några få vuxna män, men i stort är det enbart tonåriga flickor. Pojkar och unga män har genom historien alltid haft flera sätt att få uppmärksamhet och göra avtryck. Flickor har varit mer begränsade och alltid mer fokuserade på kroppen. Flickor ska vara rena och kyska – inte lystna och syndiga. Att svälta sig själv var ett sätt att visa att man följde reglerna, men ändå få uppmärksamhet. Inte bara under modern tid är folk besatta över kändisskap, även förr i tiden sökte många berömmelse.”

När du skriver en historisk berättelse, hur gör du för att få detaljer och tänkesätt rätt?
”Miljö, kläder och händelser är lättare att få rätt, men just tänkesättet är svårt. Vi har ett modernt filter för vad vi anser vara rätt och fel. Men jag läser extremt mycket. Jag tycker det är roligt att få läsaren att identifiera sig med en karaktär och sedan plötsligt slänga in någon alienerande detalj, som att tron att sjukdomar kommer från fuktig luft, eller någon social snobbism eller rasistisk kommentar.”

Du skrev filmmanus baserat på din bok Room, som handlar om en kidnappad kvinna som lever inlåst med sin 5-årige son som hon har fött i fångenskap och sedan flyr, för att sedan utsättas för ett enormt medieintresse. Det var ditt första långfilmsmanus – och det blev Oscarsnominerat förra året.
Room blev på många sätt ett större genombrott för mig. Boken var en bästsäljare och när filmbolag vill köpa rättigheterna är det vanliga att en författare tar emot pengarna och överlämnar sitt verk. Men jag har skrivit teaterpjäser och radiomanus och valde att skriva själv.”

Fängslad av leken med läsaren

Har Oscarsnomineringen påverkat din karriär?
”Absolut som manusförfattare. Nu får jag många erbjudanden att skriva för andra. En del erbjudanden är faktiskt helt bisarra, men många är jättespännande och jag har sagt ja till flera. Det är otroligt roligt.”

Du har skrivit många böcker om lesbiska kvinnor genom historien. Vad tycker du saknas i representationen av lesbiska inom litteraturen?
”Läsare är faktiskt generellt mer öppna för att läsa om lesbiska kvinnor i historiska miljöer än samtida. Då anses det mer exotiskt och spännande. Samtida lesbiska historier finns det färre av.”

FAKTA
Emma Donoghue

Ålder: 47 år.

Familj: Partnern Christine Roulston, en son och en dotter.

Bor: Londoni Ontario, Kanada.

Gör: Författare och manusförfattare, har doktorerat i litteraturhistoria. Nominerad till en Oscar för manuset till filmen Room, samma bok var också finalist till Man Booker-priset.

Aktuell: Med boken Miraklet (Louise Bäckelin förlag).

Frukost: Juice och en macka på Sky city på Arlanda, innan flyget till Gotland där hon deltog på författarfestivalen Crimetime.

VISA MER

Ett återkommande tema i dina böcker är barn som utsätts för hemska situationer. Hur kommer det sig?
”När jag själv blev mamma för första gången för tio år sedan tyckte jag att moderskapet var skräckinjagande. Plötsligt var jag ansvarig för ett litet barn som i mina tankar hela tiden var utsatt för olika faror. För mig har det varit terapi att skriva om lidande barn. Men jag tar sällan livet av dem, vill jag tillägga.”

Raggnings­experten skriver om kärlek

Vad skriver du på nu?
”Alltid flera projekt samtidigt. Just nu skriver jag filmmanus baserade på två av mina egna böcker, Miraklet och Frog music. Jag skriver på min andra barnbok, ett romanprojekt och en annan persons bok till en tv-serie. Jag har konstruerat ett bord med ett löpband, så jag kan promenera samtidigt som jag skriver.

Hur var du själv som barn?
”Jag var det yngsta av åtta syskon i en irländsk katolsk familj i Dublin. Där jag växte upp var det helt normalt, många hade 12–13 syskon också. Jag tyckte om att leka för mig själv, det är lite detsamma som att skriva böcker.”