Hoppa till innehållet

»Jag är vansinnigt höjdrädd«

Ulrika Holmgaard, som snart tillträder som ny chef för Folkets hus och parkers avdelning film och live på bio, skulle vilja lära sig att flyga – men det lär aldrig hända.

Ulrika Holmgaard skulle vilja kunna flyga.
Ulrika Holmgaard skulle vilja kunna flyga.

Vad gjorde du när du fick beskedet om nya jobbet?

”Gick till Erik Axl Sunds vernissage på Folkungagatan och skålade med vänner.”

Vem inom filmbranschen skulle du ta med dig till en öde ö?

”Sofia Coppola som har gått från klarhet till klarhet som regissör. Jag såg nyligen om hennes Marie Antoinette, en intressant betraktelse av en mytomspunnen kvinna, men även Lost in translation gjorde intryck.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?

”John Turturro, för att han förmår uttrycka en människas komplexa själsliv. Därtill är vi hyfsat nära i ålder, så han förstår det samhälle jag föddes till. Men framför allt för att han är en lysande skådespelare.”

Vilken är din största fiktiva hjälte?

”Pippi och Bamse har mycket gemensamt. De är båda mycket starka och mycket snälla. Snäll är inget modeord – snällhet är avgörande för att folk ska må bra på sina arbetsplatser.”

Vilken är den bästa film du kan minnas att du sett?

”Jag gillar dokumentärer och en av de första dokumentärfilmer som verkligen gjorde intryck var Dom kallar oss mods av Stefan Jarl. Men vissa spelfilmer ser jag om och om igen, som Gudfadern I och II eller Der Untergang.”

Vilken bok har betytt mest för dig?

”Nobelpristagaren Elias Canettis självbiografiska trilogi som handlade mer om en tidsepok och ett samhälle än om honom själv. Framför allt Facklan i örat, men också den första delen, Den räddade tungan.”

Vad är du riktigt bra på?

”Jag är bra på verb. Jag är riktig bra på att planera, effektuera, inkludera och entusiasmera.”

Om du skulle tvingas välja ett nytt yrke, vilket skulle det vara?

”Månskensbonde. Jag har en fot i staden och en i sörmlandsnaturen.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?

”Realiserar min mans och min dröm om att renovera det gamla huset på landet, bygger ett stall till min häst Zelda, investerar i viktiga scenkonst-projekt och om det blir något över, köper lya i Aten.”

Vilken är din största extravagans?

”Att ha Zelda på Swartlings Ridskola på Djurgården. Det kan ses som extravagant, men det är också en nödvändig avkoppling och ro.”

Vilket är ditt sämsta köp?

”Alla kläder jag köpt, inte använt men samtidigt inte kunnat slänga.”

Vilken är din favoritpryl?

”Just nu hovkrats med gängtapp.”

Ditt hem står i ljusan låga. Vad lämnar du helst kvar?

”Alla kläder jag köpt, inte använt men inte kunnat slänga.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?

”För att travestera Karlsson på taket med ett extra ord: Lagom kvinna i sina bästa år.”

När var du riktigt lycklig senast, och varför?

”Jag är oftast glad. Särskilt lycklig är jag när jag ser mina barn pröva sig fram på egen hand i livet och känna att det bär.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?

”Jag ser inte särskilt ofta på tv, och det jag ser på skäms jag aldrig för.”

Om du fick ändra en sak om dig själv, vad skulle det bli?

”Jag skulle vilja kunna flyga. Jag skulle ju kunna ta flyglektioner men det kommer aldrig att hända, för jag är vansinnigt höjdrädd.”

Vilken är den finaste komplimang du fått?

”Du är alltid på språng, på väg, men så fort vi sätter oss ned tillsammans så är du hundraprocentigt närvarande.”

Vilken talang skulle du vilja ha?

”Läsa noter riktigt bra och spela piano flyhänt.”

Om du fick resa tillbaks i tiden, vilken historisk händelse skulle du vilja vara med om?

”Jag var i Berlin dagarna efter murens fall och det var en kraftfull upplevelse. Jag hade gärna upplevt fredsdagen den 7 maj 1945.

Till sist: Vad gör du i helgen?

”Lunchar med en snart före detta kollega från Arbetsgivaralliansen, ser premiärföreställningen av Stefan Larssons Fanny & Alexander på Dramaten och avslutar helgen med att umgås med grekiska vänner på något hak runt stadsdelen Psirri i Aten söndag kväll.”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Nu kan AI hjälpa din BRF att spara tid och kapa kostnader

Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.
Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Debatten går het om huruvida AI kommer att ta våra jobb. Men de flesta av Sveriges BRF-styrelser skulle nog uppskatta lite avlastning. Genom en ny tjänst från Riksbyggen kan du med bara några knapptryck skapa en skräddarsydd underhållsplan för din fastighet – komplett med uppskattade kostnader för de kommande 50 åren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om Replano från Riksbyggen

En välskött underhållsplanering är många bostadsrättsföreningars dåliga samvete. Stammar, rörledningar, fönster, fasad, tvättstugan: att hålla koll på fastighetens alla delar tar mycket tid i anspråk. Samtidigt förstår de flesta fördelarna med att planera i förväg, snarare än att behöva släcka bränder.

– En bra underhållsplanering ger styrelsen större möjligheter att konkurrensutsätta och upphandla leverantörer. Dessutom kan föreningen samordna insatser, vilket både sparar pengar och minskar störningarna för alla som bor och verkar i fastigheten. Men framför allt handlar underhållsplaneringen om att kunna lägga en långsiktigt hållbar budget, säger Anna Rosén som är affärsutvecklare på Riksbyggen.

Underlättar för mindre föreningar

Större bostadsrättsföreningar tar ofta in hjälp med underhållsplaneringen, medan mindre föreningar hanterar den själv för att spara tid och pengar. Men risken då är att planen blir för kortsiktig och för oprecis, konstaterar Anna Rosén.

För att hjälpa mindre föreningar har Riksbyggen därför lanserat en ny digital prenumerationstjänst, Replano, som gör det möjligt att ta fram en skräddarsydd underhållsplanering på bara några minuter.

Replano – som främst är utvecklad för föreningar med upp till 50 lägenheter – bygger på AI-teknik, automatiserad datainhämtning från tredje part och Riksbyggens samlade data och kunskap från de 3 000 BRF:er som de hjälper med teknisk och ekonomisk förvaltning.

Det som också är speciellt är att användarna får tillgång till tjänsten månadsvis, där första månaden är kostnadsfri och möjligheten finns att säga upp när som helst.

Snabbt och enkelt att göra sin egen plan

Underhållsplanen skapas i tre steg, förklarar Anna Rosén. Det första är att Replano samlar in den externa data som behövs.

– Tjänsten hämtar in data från bland annat Lantmäteriet och föreningens årsredovisning, och under de få minuter som detta tar så får ni också svara på några frågor om det underhåll som skett hittills. Kan ni inte svaret på de frågorna så gör tjänsten i stället en uppskattning baserat på byggår och en rad andra faktorer.

I nästa steg tar Replano hjälp av karttjänster och AI för att göra så kallad mängdmätning.

– Vi har lärt AI:n att med hjälp av publika karttjänster mäta storleken på bland annat tak och fasader, vilket är väldigt viktigt för att kunna uppskatta kostnaderna som är förknippade med olika åtgärder, säger Anna Rosén.

Det sista steget är att göra en kostnadsberäkning. Replano beräknar underhållsbehovet utefter modern branschstandard – ett stambyte ska till exempel göras var 45 år. Sedan presenteras en underhållsbudget.

– Replano bevakar priser på material och entreprenadtjänster, och kan baserat på det uppskatta föreningens underhållskostnader, både per år och per kvadratmeter. Dessutom ger tjänsten en rekommendation på hur stort årligt sparande som krävs för att ligga i fas, förklarar Anna Rosén.

Rådgivning ger extra stöd

Genom verktyget uppdateras underhållsplan och kostnader löpande. Men ibland behöver man mer hjälp och rådgivning och då erbjuder Replano tillgång till Riksbyggens fulla tjänsteutbud, framhåller Anna Rosén:

– Vi har stor kompetens och erfarenhet inom teknik, juridik och ekonomi – och jag vet att rådgivningen ger ett viktigt extra stöd till våra föreningar. I Replano kan man boka ett videosamtal med en expert direkt i tjänsten och få hjälp, säger hon.

EXTERN LÄNK: Passar Replano er BRF? Gör ett quiz

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera