Hoppa till innehållet

Dukar upp för rymdäventyr

Regissören Daniel Espinosa levererade en av de mest sedda biofilmerna i Sverige någonsin med Snabba cash, men missade storpubliken med senaste filmen, thrillern Child 44. Nu är han tillbaka med det stora rymddramat Life.

Foto: Foto: Jack Mikrut

När du porträtterades i Di Weekend för två år sedan var Life inte ens påtänkt. Hur kom den till?
”Jag jobbade med ett manus kring ’Operation Entebbe’, en flygplanskapning 1976, men det var svårt att få ihop projektet. Jag fick manuset till Life i november 2015, slogs av drivet i historien och flög till Los Angeles nästa dag. Fyra dagar efter det var jag kontrakterad och ytterligare en vecka senare hade jag en lägenhet i London och inledde förproduktion.”

Hur gick castingen till?
”Jag ringde Ryan Reynolds som jag jobbade med i filmen Safe house och som är en god vän till mig. Jag ville gärna arbeta med Jake Gyllenhaal, hans allvar är en perfekt kontrast mot Ryans lättsamhet. Rebecca Ferguson påminner mycket om äldre tiders skådespelerskor, med sin mörka röst och styrka. Hon slog inte igenom stort förrän hon var 30 år och mamma, det ger henne en särskild kraft.”

Hur gick ni tillväga för att bestämma hur utomjordingen skulle se ut?
”Vi förde samman en brittisk genetiker, Adam Rutherford, som bland annat var ’science advisor’ till filmen Ex Machina, med min gamla vän, graffitikonstnären Ziggy. Som forskare och konstnär fick de sedan komma överens om hur varelsen, ’Calvin’, skulle kunna utveckla sig. Sedan fick jag ta fajten med dem om hur man skulle kunna lösa det.”

Life utspelar sig nära enbart ombord på rymdfärja – hur arbetade ni tekniskt med intrycket av viktlöshet?
”Skådespelarna har vajrar i ryggen och fick arbeta med en kroppscoach. I en film som Gravity med Sandra Bullock animerade de stora delar av hennes kropp i efterhand, men de hade nästan dubbelt så stor budget som vi – 120 miljoner dollar mot våra 65 miljoner. Jag tycker att vårt sätt är bättre.”

Rymdfilmer är en väletablerad genre. Vilka är dina favoriter?
”Allt från Andrej Tarkovkijs Solaris och Stanley Kubricks 2001, till Alfonso Cuaróns Gravity, Christopher Nolans Interstellar och givetvis Ridley Scotts Alien. Men vad som skiljer Life från dessa filmer är att situationen i vår film i stort sett skulle kunna hända i morgon. Vi har hittat vatten på Mars och skickat dit en satellit, när den återvänder kommer den till den internationella rymdstationen, så förutsättningarna är verkliga.”

I filmen finns flera oväntade händelser, bland annat slutet. Hur stor kamp var det med filmstudion att få behålla de här scenerna?
”Det var en förutsättning för att jag skulle göra filmen. Jag krävde att det stod i mitt kontrakt.”

Du har blivit pappa – hur kombinerar du småbarnsliv och arbete som regissör?
”Min flickvän är musikproducent och har kunnat ta med sig sitt jobb, så hon och min dotter har följt med mig överallt. Men det är en enorm resa att bli förälder. För mig handlar Life mycket om uppfostran.”

Hur menar du då?
”Den utomjordiska varelsen agerar efter hur han blir bemött. Är man snäll mot honom är han snäll tillbaka, men börjar man dra på gränserna och experimentera måste han försvara sig. För mig handlar filmen mindre om hotet från det okända, och mer om rädslan vi har inför det okända. Historiskt sett har ju inte människan alltid bemött främlingar på bästa sätt.”

Hur är du själv som pappa? Är du rädd för att vara en dålig far?
”Det är svårt att vara pappa, men väldigt kul. Jag har nio syskon så jag trodde att jag visste allt, men det visade sig att jag inte alls var så förberedd. Jag säger som en vän till mig ’föräldraskap är som att springa rätt ut i mörkret och hoppas att det går bra’.”

Du ska nu regissera en ny version av Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Vad händer?
”Det har varit mycket jobb med manuset, som Peter Skavlan skriver. Idén är att ha Kristina som huvudperson, inte Karl-Oskar. Jag har arbetat med det projektet parallellt med Life och kommer börja casta skådespelare nu i vår.”

Innehåll från ÅlandsbankenAnnons

Undvik fallgroparna – så lämnar du över familjeföretaget till nästa generation

De senaste åren har regelverket för att överlåta företag inom familjen blivit mer gynnsamt. 

Men en generationsväxling kommer sällan utan utmaningar. Genom att planera och börja i tid kan du ändå undvika de största fallgroparna, förklarar Ålandsbankens expert.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

Plötsligt är den här – dagen då du känner att det är läge att ta ett steg åt sidan. Kanske har insikten kommit smygande: En dag måste ju företaget överlåtas till någon annan. Antingen till familjens yngre förmågor, eller via ett externt ägarskifte.

Genom att planera och göra rätt saker vid rätt tidpunkt har du möjlighet att stärka ditt företags förutsättningar och bygga en stabil grund för både kontinuitet och tillväxt – och inte minst att skapa så bra förutsättningar som möjligt för nästa generations ledarskap – konstaterar Fredrik Benson som är finansiell planerare på Ålandsbanken.

– Ett generationsskifte i ett familjeföretag väcker en rad olika juridiska frågeställningar, men det är också mjuka värden och känslor involverat i ett sådant beslut. Därför är det viktigt att ta ett helhetsgrepp som innefattar de ekonomiska, juridiska och de familjemässiga aspekterna, säger han.

Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.
Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.

Generationsskiftet tar 1-3 år

Fredrik Benson berättar att det viktigaste råd han kan ge är att börja planera i tid. 

– Ett lyckat generationsskifte tar oftast mellan ett och tre år, kanske till och med längre. Men många tror att det räcker med att prata igenom det över en söndagsmiddag. Vid ett ägarskifte måste du ta hänsyn till allas viljor, behov och kunskap – och det tar betydligt längre tid än så.

Gemensamt för många av de mest framgångsrika generationsskiftena ser han i att den tilltänkta efterträdaren har kommit in i verksamheten tidigt och fått lära sig hur det fungerar inifrån. På så sätt förbereds de för uppgiften och får praktisk erfarenhet samtidigt som deras kunskap och ledarförmåga kan sättas på prov. Detta är speciellt viktigt om företaget är centrerat runt den nuvarande ägaren. 

– Vissa företag är uppbyggda kring en enda person och om nästa generation inte har någon erfarenhet från verksamheten kan det snabbt gå utför efter ett ägarskifte. Om det inte finns någon naturlig efterträdare kan det vara bättre att sälja företaget till en extern part, och att göra det när företaget fortfarande har ett högt värde, säger Fredrik Benson.

Bortse inte från mjuka värden

Ingen familj är den andra lik och därför är också varje generationsskifte unikt. En vanlig situation är att det finns flera syskon i familjen, men att enbart ett av dem är intresserat av att ta över familjeföretaget efter föräldrarna. Ska de övriga syskonen kompenseras för det på något sätt? Och i så fall hur? 

Det behöver inte röra sig om företag i hundramiljonersklassen för att en sådan fråga ska skapa irritation och konflikt i en familj, framhåller Fredrik Benson. Därför betonar han att mjuka värden som dessa är viktiga att fundera över, och att det är angeläget att processen fram till skiftet är tydlig och formaliserad så att det inte kvarstår några frågetecken.

– Det finns ingen universallösning utan varje företagarfamilj måste hitta den lösning som passar just deras situation och förutsättningar. Det är också därför vi verkligen betonar vikten av att börja i tid, säger Fredrik Benson.

EXTERN LÄNK: Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad 

Nya fördelaktigare regler

Ekonomiskt har det blivit mer fördelaktigt med generationsskifte inom familjen de senaste åren. Fram till 2019 beskattades, något förenklat, överlåtelser inom familjen nämligen högre än försäljningar till en extern part. Därefter ändrades lagstiftningen och nu gäller samma skatteregler i båda fallen. Överlåtelsen behöver dock uppfylla en rad kriterier för att få beskattas på det här sättet.

– De nya reglerna gjorde systemet betydligt mer rättvist, men reglerna är stenhårda med en rad kriterier som måste vara uppfyllda. Det är således fortsatt viktigt att planera ordentligt. Det här kräver specialistkunskap. Uppfyller du inte alla kriterier går det inte att göra ägarskiftet med de mer gynnsamma skattereglerna och det påverkar hur mycket pengar du får kvar att leva på efteråt, säger Fredrik Benson. 

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi 

 

Mer från Ålandsbanken

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera