Hoppa till innehållet

Claes-Göran har rekord i fågelskådning

Läkaren Claes-Göran Cederlund är ohotad etta i Sverige på den så kallade världslistan. Han har sett 9 235 av de drygt 10 600 fågelarter som finns på planeten. 

I VÄRLDSTOPPEN. Claes-Göran Cederlund har sett över 9 200 olika fågelarter.
I VÄRLDSTOPPEN. Claes-Göran Cederlund har sett över 9 200 olika fågelarter.Foto: Foto: Angela Cederlund

Claes-Göran Cederlund har bara ett par britter före sig på listan över de som har sett flest fågelarter i världen.

”Ingen av oss kommer att hinna eller klara av att se alla med nuvarande takt. De sista 500 arterna är nästan omöjliga, dels för att de inte setts på länge, dels för att de finns i områden som är för farliga att besöka, som Södra Sudan eller Norra Afghanistan."

Jag får tag på honom dagen efter att han och hustrun Angela återvänt hem från en fyra ­veckor lång resa till Peru (den sjunde trippen dit). I februari och mars var de en månad i Brasilien. Det brukar bli fyra eller fem resor om året.

”För mig är det ingen tävling, jag noterar bara vilka jag sett. I år har det hittills blivit 70 nya arter och ytter­ligare 50 blir det säkert när vi åker till Amazonas en månad i höst.”
Han och hustrun Angela har skådat i 125 länder, varav en resa till nordöstra Sibirien för tio år sedan smäller riktigt högt.

”Den ryska ishavskusten är fantastisk. Det är en helt annan sak att se de arter som sträcker ­förbi här hemma på sina riktiga häckningsplatser.”

Skådarresorna har sina baksidor: han lägger minst 200 000 kronor om året på resor och har även en del kryss på kroppen i form av ärr.

”Jag har varit med om bilolyckor, helikopterkrasch, frakturer och drabbats av malaria två gånger. Jag är i hyfsad form, men det börjar bli segt på över 4 500 meters höjd numera. Man märker att man inte är sjutton år längre.”

Det här är ett utdrag ur ett längre reportage om fågelskådningstrenden i förra veckans Di Weekend. Som prenumerant kan du läsa hela reportaget här.

Innehåll från SkandiaAnnons

Så kan pensionskapitalet göra skillnad

Gabriel Lundström, hållbarhetschef, Skandia.
Gabriel Lundström, hållbarhetschef, Skandia.

Pensionsbolaget Skandia förvaltar närmare 600 miljarder kronor och letar ständigt efter nya investeringsmöjligheter.

– Det handlar om att skapa en miljö där kapitalet inte bara växer i värde, utan också bidrar aktivt till att bygga en hållbar framtid, säger Gabriel Lundström, hållbarhetschef.

Det globala investeringsbehovet för att genomföra klimatomställningen uppgår till tusentals miljarder dollar. Det offentliga kapitalet kan därför behöva kompletteras med det privata för att kunna genomföra omställningen.

År 2020 sjösatte Skandia en ambitiös klimatfärdplan där man satte målet att fördubbla investeringarna i gröna tillgångar mellan år 2018 och år 2025. Vid årsskiftet 2023-24 hade Skandia cirka 59 miljarder kronor i gröna investeringar, vilket är en ökning med hela 117 procent sedan slutet av 2018. 

– Vi har alltså redan två år innan plan uppnått vårt mål att fördubbla investeringar som på olika sätt utgör lösningar för omställningen till en mer klimateffektiv ekonomi, säger Gabriel Lundström.

Bred portfölj av investeringar

Storleken på det kapital Skandia förvaltar tillsammans med sina kunders långsiktiga sparhorisont skapar goda förutsättningar för att investera i tillgångar som på ett tydligt sätt kan bidra till samhällsnyttan, samtidigt som sparkapitalet får potential att växa.

Bland investeringarna finns olika infrastrukturinvesteringar inom förnybar energi, som vindkraft och batteriparker i Sverige och solcellsanläggningar i Afrika, samt gröna obligationer och mer klimateffektiva fastigheter. 

– Eftersom vi har möjligheten att bidra till omställningen med kapital ska vi också göra det i de lägen där vi ser att avkastningspotential i relation till risk och samhällsnytta går att kombinera. Det är vårt sätt att inte bara framtidssäkra våra kunders pensioner utan också göra skillnad, avslutar Gabriel Lundström.

Läs mer och börja spara på: www.skandia.se 

Att pensionsspara hos Skandia

Tänk på att en placering i en försäkring med traditionell förvaltning är förenad med viss risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Beroende på resultatet i kapitalförvaltningen kan ditt försäkringskapital både öka och minska i värde. 

Med gröna investeringar menas investeringar i tillgångar som behövs för att kunna minska växthusgasutsläppen över tid. 

Med grön omställning och klimatomställning menas omställningen från en fossilberoende till en fossiloberoende ekonomi.

Mer från Skandia

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skandia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera