Di Weekend INTERVJUER

Barnmode klår bassänghäng

FAVORITMÅLET. Therese Alshammar äter frukost.

Foto: Jesper Frisk

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Hon är en svensk simlegendar – men gillar inte att bada. I höstas kastade Therese Alshammar in handduken för gott. Nu släpper hon sin första klädkollektion.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Du kommer direkt från ett träningspass till den här frukosten. Hur mycket tränar du sedan du satte punkt för din proffskarriär i höstas?
”Jag har ett simpass inplanerat med en kompis varje torsdagsmorgon. Jag tränar mest på gym och lite simning. Men inte så mycket som jag hade velat. Det har inte funnits tid till det. När jag var aktiv tränade jag två gånger om dagen. Min ambition var att fortsätta med ett pass om dagen, men det har snarare blivit tre-fyra i veckan.”

Hur känns förändringen i kroppen?
”Den blir stelare och åldern känns mer påtaglig. Jag saknar att träna mer, jag mår bättre då.”

Hur har dagarna sett ut sedan du slutade?
”Min ambition var att ta det väldigt lugnt, vila och reflektera. Men sedan fick jag roliga förfrågningar om att föreläsa, bland annat. När jag slutade ville jag summera min karriär och tänka efter vad det var som fick mig att fortsätta så länge, så det har jag gjort.”

Vad har du kommit fram till?
”Det enkla svaret är att jag hade många bra tränare som skilde på prestation och person. Om man ska orka vara i en träningsmiljö länge är det viktigt att man känner ett starkt värde i sig själv som person, oavsett hur man presterar.”

Har du prestationsångest över något i dag?
”Att bli mamma tog saker till en helt ny nivå. Det ligger mycket prestation i att bli mamma och ansvar i att försöka göra en annan människa till en bra person. Det är mycket jämförelse föräldrar emellan och man får otroligt många råd. Att ha vetskapen från träningen om att alla fungerar olika var en styrka.”

FAKTA
Therese Alshammar

Ålder: 39 år.

Bor: Lägenhet på Östermalm i Stockholm.

Familj: Sambon Johan Wallberg, Thereses före detta simtränare. Sonen Fred 4 år, gravid med sitt andra barn.

Bakgrund: Debuterade internationellt 1993 i EM i Sheffield. Enorm meritlista som innehåller bland annat sex Olympiska spel (första 1996, sista 2016)och 73 internationella mästerskapsmedaljer. 2010 utsåg Internationella simförbundet henne till världens bästa kvinnliga simmare. Har fått Bragdguldet och Jerringpriset.

Aktuell: Släpper barnkollektion med simkläder tillsammans med märket Gardner & The Gang 25 maj.

Frukost: Ostmacka, fruktsallad, yoghurt, äppeljuice och te på Broms i Stockholm.

VISA MER

Din son är 4 år. Simmar han?
”Han är i princip uppvuxen i simhallen. Han började förskolan i höstas, och de sista tre åren var han med mig i simhallen och tränade samtidigt som jag tränade. Jag skulle bli jätteglad om han vill bli simmare.”

Vänder sig folk i simhallen om en extra gång när du är där?
”Haha, nej det tror jag inte. Jag är där så ofta så jag är nog lite blind för det i så fall.”

»Barn har också rätt till ett privatliv«

Om du inte simtränar – tycker du om att bada?
”Nej. Då vill jag att det ska vara jättevarmt i vattnet. Svenska hav och sjöar undviker jag helst. När man är aktiv och tränar så ofta är man inte jättesugen på att bada när man är ledig. Men det kanske förändras nu när jag är ute på andra sidan.”

Du har tidigare drivit klädbutik och nu släpper du en kollektion med simkläder för barn. Vad grundar sig det intresset i?
”Jag har tyckt att mode är intressant sedan jag var liten. När jag reser kollar jag alltid på det lokala modet. Trender är så extremt lokalt. Man kan tycka att saker är jättefina när man är på plats, för att det passar bra in i miljön. Sedan köper man med det hem och då fungerar det inte alls.”

Skulle du vilja designa vuxenkläder?
”Ja, men det är lite svårare. Det är mer komplext och precis som med barnkläder måste det vara hållbart och långsiktigt. Det är faktiskt något jag funderar på. Att starta ett eget märke är en dröm jag har haft sedan jag var liten. ”

Vilket är ditt favoritland modemässigt?
”Jag har en förkärlek till Australien, mycket på grund av deras livsstil. De är ute mycket i naturen, simningen är en av deras nationalsporter och miljön är fantastisk. De senaste fyra åren har något hänt med deras modescen. De har roliga, kreativa designers.”

Mode: »Man slösar bort möjligheten«

Hur ofta är du i Australien?
”När Fred var ett år åkte vi dit över vintern och tränade. Jag skulle gärna åka oftare, men det är en lång och dyr resa. Jag saknar det, hade det inte varit så långt hade jag flyttat dit. Samtidigt finns det en enorm social trygghet att låta barnen växa upp i Sverige.”

Vad tycker du om det australiensiska pålägget Vegemite?
”Jag gillar det! Fast inte så pass att jag har det hemma. Men frukost är absolut mitt favoritmål. Jag är nog skadad från Australien, där går man gärna ut och äter stora frukostar tillsammans med vänner.”