Hoppa till innehållet

Bank­direktörens okända sida

Nordeas Sverigechef Anna Storåkers har arbetat med managementfrågor i finanssektorn sedan hon tog examen. Men innerst inne frodas drömmen om att bli romanförfattare.

Anna Storåkers när författardrömmar.
Anna Storåkers när författardrömmar.Foto: Foto: Jesper Frisk

Du pratar ofta om vikten av gott ledarskap. Vilka är de tre viktigaste ledaregenskaperna?
”Att se människors potential, inte bara deras prestation, och att vara tydlig med färdriktningen och att våga fatta de beslut som krävs.”

Vilka misstag brukar du göra, inklusive i ditt ledarskap som förälder?
”Att vara inkonsekvent är inte så lyckat, särskilt inte med barnen. Ett exempel är att hålla på regler för barnens skärmtid. Där misslyckas jag ofta med att hålla en linje.”

Vem utanför bank- och finanssektorn skulle du ta med dig till en öde ö?
”Om jag inte får svara någon i familjen vill jag gärna ta med min goda väninna Natalia Borelius. Hon är en intelligent och rolig människa och dessutom en kapabel fembarnsmor som fixar det mesta.”

Om du skulle göra en film om ditt liv, vem skulle spela dig?
”Jag skulle ta chansen och välja Alicia Vikander. Hon är Oscarsbelönad, ung och vacker och vi talar ju faktiskt om film och inte verklighet.”

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?
”Placerar det mesta i en global fond som investerar i innovationsföretag för hållbar framtid. Både för att pengarna ska bidra positivt men också för att det finns en enorm potential hos företag som ligger i framkant när det gäller hållbar teknik.”

Du ska skriva en kontaktannons. Hur beskriver du dig själv med fem ord?
”Social, positiv, analytisk, gillar fest, familjekär.”

Vilken har varit din djupaste kris?
”Jag har gått igenom några kriser men känner att de är privata.”

Vad är du riktigt bra på, utöver jobbet?
”Baka. Chokladbiskvier och Schwarzwaldtårta är favoriter.”

Om du fick ändra en sak om dig själv, vad skulle det bli?
”Att jag skulle ta mig tid att skriva, och att jag var bra på det. Jag drömmer om att bli romanförfattare.”

Sagoförfattaren HC Andersen var kund hos Nordeas föregångare på 1820-talet. Vilken är din största fiktiva hjälte?
”Ingen typisk hjälte, men jag har precis läst Edward St. Aubyns Romanerna om Patrick Melrose. En osentimental och icke-självömkande skildring av en fruktansvärd uppväxt i brittiska överklassen. Det är skrivande som verkligen berör.”

Vad är du rädd för?
”Att demokratin i västvärlden börjar urholkas. Det här skulle jag inte ha tänkt för ett år sedan, vilket visar hur snabbt världen förändras. Vi får inte tro att historien inte kan upprepa sig.”

Vilket tv-program skäms du lite för att du kollar på?
”Jag följer @Yoga_girl på Instagram sedan ett antal år. Jag skäms nog mer för det, än det lilla jag tittar på tv. Men jag är pinsamt förtjust i På spåret.”

Vilket är ditt sämsta köp?
”Alla maskiner med smala användningsområden är generellt sett onödiga. Sorbetmaskinen från Teknikmagasinet tar priset som sämst.”

När grät du senast?
”När Britta Johansson Norgren vann Vasaloppet den 5 mars, och eftermiddagen före det, under ett bröllop som jag var på.”

Nordeas varumärkeslöfte är att möjliggöra kundernas mål. Vad är ditt mål i livet?
”Det är nog bara att kämpa på så gott jag kan.”

Hur är du som bilförare?
”Helt normal. Jag bodde ett år i Paris när jag var 22 år och där lärde jag mig att uppskatta parisarnas pragmatiska syn på bilkörning.”

Tror du på Gud?
”Ja, men inte på religion.”

Vad tror du händer efter döden?
”Inte mycket.”

Vad är moral för dig?
”För mig är moral tätt sammankopplat med empati. Om man agerar moraliskt så agerar man även med empati. Om man tar tid på sig att fundera på hur andra uppfattar eller reagerar på något så tror jag man fattar klokare beslut.”

Vilken är den finaste komplimang du fått?
”’Tack för hjälpen.’ Jag är stolt över de gånger jag har varit mentor eller inspirerat någon att utmana sig själv och den personen kommer tillbaka och känner att den har lyckats.”

Till sist: Vad gör du i helgen?
”Mycket skjutsande blir det. Våra helger är nästan helt styrda av barnens aktiviteter. Men på lördag ska vi bort på middag, det ser jag fram emot!”

Innehåll från RiksbyggenAnnons

Stambytet väckte oro i BRF:en – men blev ekonomisk lyckträff

Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.
Christer Johansson, styrelseledamot i Brf Kärraterrassen, berättar att de boende generellt är mycket nöjda och att stambytet har varit förvånansvärt smärtfritt.

Trasiga avloppsrör och flera läckor tvingade bostadsrättsföreningen Kärraterrassen i Göteborg att genomföra ett stambyte mitt under en lågkonjunktur. Men kostnadsmässigt var tajmingen helt rätt, skulle det visa sig.

– Vi hade aldrig löst ett så här stort projekt utan hjälp från Riksbyggen, säger styrelseledamoten Christer Johansson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhåll eller renovering i er BRF 

Oväsen, byggdamm, avstängt vatten och toalettbesök i bodar ute på gården. Ett stambyte kan minst minst sagt vara en prövning för de boende.

– Det är väldigt stökigt och det är klart att det är jobbigt att leva utan avlopp och vatten i lägenheten i åtta veckor, säger Malicka Jeremejeff som är Riksbyggens projektledare för stambytet i Brf Kärraterrassens sex hus.

– Men här har det varit en del läckor och försäkringsskador, och eftersom husen är över 50 år gamla så var det hög tid att åtgärda problemen.

Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.
Så här såg det ut när Annelie Hilléns badrum renoverades under stambytet. De boende kunde mot en engångskostnad köpa till olika tillval, som till exempel golvvärme och takdusch.

Lägre kostnad än väntat

Att de 167 lägenheterna skulle åtgärdas mitt under lågkonjunkturen väckte till en början en hel del oro, både hos styrelsen och föreningens medlemmar. Men det visade sig att tajmingen blev lyckosam.

– Vi upplevde att vi fick in fler anbud än vad vi brukar få under upphandlingar. Även om räntan är hög så kunde vi handla upp en betydligt lägre entreprenadkostnad än vad vi hade väntat oss. Tack vare detta kunde föreningen spara många miljoner, säger Malicka Jeremejeff.

”Mest jobbigt att sakna vatten”

Stambytet inleddes under 2023 och förutom att alla rörstammar ska bytas ut, renoveras även samtliga badrum från grunden. Hittills är ungefär hälften av bostäderna klara.

– Det som var mest jobbigt var det här med vattnet. På varje våning fanns en tillfälligt monterad diskho där man fick hämta vatten i dunk. Allt i lägenheten blev väldigt dammigt. Men oron man kände minskade efterhand, för hantverkarna var engagerade och hjälpsamma hela vägen och så hörde jag hur nöjda grannarna blev, säger Annelie Hillén som sitter i bostadsrättsföreningens styrelse och bor i det första huset som renoverades.

Riksbyggen sköter allting

Under stambytet har Riksbyggen, som sköter förvaltningen av Brf Kärraterrassen, hand om all kommunikation med de boende. De har även löst evakueringsbodar för boende med särskilda behov och i vissa fall har Riksbyggen tagit kontakt med korttidsboenden inom Göteborgs Stad, där exempelvis ensamstående äldre människor fått bo tillfälligt.

– Ett kontrakt och en kontakt, sedan sköter vi allting. Det kan vara allt från dialogen med entreprenörer, banken och myndigheter till logistiken och svara på frågor från de boende, förklarar Malicka Jeremejeff.

”Varit förvånansvärt smärtfritt”

Brf Kärraterrassens ordförande Anita Trogrlic och ledamoten Christer Johansson berättar att starten på projektet upplevdes som rörig och att kommunikationen var bristfällig, men att allt blivit mycket bättre efterhand.

– Vi hade ju aldrig löst det här utan Riksbyggen. Den tiden det tar och all deras kunskap och erfarenhet är ovärderlig. Det märks tydligt att de kan sin sak och att de vet precis vad ett stambyte handlar om. De flesta boende upplever att allt varit förvånansvärt smärtfritt, säger Christer Johansson.

På grund av stambytet kommer bostadsrättsavgiften att höjas. Riksbyggen har hjälpt föreningen att ta fram en budget för avgiftshöjningar under kommande år baserat på projektets kostnader.

– Men bostädernas värde ökar och på sikt är det såklart mycket positivt att kunna säga att ett stambyte är genomfört. I slutet av året när allt är klart står vi bra rustade för framtiden, då kommer allt vara perfekt, säger Anita Trogrlic.

EXTERN LÄNK: Allt du behöver veta om stambyte i bostadsrättsföreningen  

Se videon, så går ett stambyte till:

EXTERN LÄNK: Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning – hitta din ort 

Här finns Riksbyggens fastighetsförvaltning

Avesta, Borlänge, Borås, Eskilstuna, Eslöv, Falkenberg, Falköping, Falun, Filipstad, Finspång, Gällivare, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Hällefors, Hässleholm, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskoga, Karlskrona, Karlstad, Köping, Lidköping, Linköping, Ludvika, Luleå, Lund, Malmö, Mariestad, Motala, Norrköping, Nyköping, Nässjö, Orsa, Sala, Sandviken, Simrishamn, Skellefteå, Skövde, Stockholm, Sundsvall, Trelleborg, Uddevalla, Umeå, Uppsala, Varberg, Visby, Vänersborg, Värnamo, Västervik, Västerås, Växjö, Ystad, Ängelholm, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera