intervjuer

»AI gör vardagslivet enklare«

Anna Ukhanova leder Googles avdelning för maskininlärning i Europa. Hon pratar fem språk flytande och talar sig varm för hur artificiell intelligens kan forma framtiden.

Segling: Äventyraren som brädar alla

För två år sedan ståpaddlade äventyraren Oskar Kihlborg från Visby till Stockholm. Över en frukost berättar han varför – och uppmanar alla att gå lite tidigare från jobbet i dag.

Segling: Vd:n en fena på vattensport

Vattensport har följt ÅF:s nya vd Jonas Gustavsson sedan uppväxten i Värmland, och wakeboarden kommer att bli väl använd på det nya lantstället i sommar.

Segling: På kurs mot historieböckerna

För första gången i Gotland Runts historia tävlar två kvinnor tillsammans i den allt populärare duoklassen ”shorthanded”. Di Weekend var med när Stina Jansson och Nadine Kugel gjorde sin första träningssegling tillsammans.

Hundliv att vara riskkapitalist

På riskkapitalbolaget Northzone har Jessica Nilsson investerat i företag som Klarna och Matsmart. Privat lägger hon helst pengarna på snittblommor och den stundande bröllopsresan.

Folkbildare – på 140 tecken

På twitterkontot @DrEmmaFrans har Emma Frans skärmdumpat en bild på en artikel om internationella fröbanken på Svalbard med rubriken ”Här sparas fröerna som är en livförsäkring för hela jordens befolkning” och kommenterat ”Hur alla män ser på sin pung”. I skrivande stund har den fått 1 100 likes och 200 retweets.

Tillbaka i sadeln

Ett missförstånd i ansatsen mellan två hinder kunde ha inneburit slutet på karriären. Men efter en lyckad operation av frakturen i nacken hoppas hoppryttaren Charlotte Mordasini, barnbarn till framlidne företagsledaren Adolf Lundin, åter på en plats i det svenska EM-laget.

Med fokus på att riva fördomar

Det är hårt slit och hög arbetsmoral. Men också en värld där berättelserna aldrig tar slut. Tv-producenten Lisen Lindahl gör dokumentärfilm om ridsport som ingen annan har gjort tidigare.

»Jag blir väldigt anti alltihop«

Artisten Little Jinder släpper både ny musik och är ute på turné under sommaren – som avslutas på Gröna Lund i augusti.

Modetrion syr ihop nya affärer

De är några av de främsta kreatörerna i den internationella mode- och parfymbranschen. Ändå kallar de sig själva för outsiders. Jens Grede, Ben Gorham och Erik Torstensson är svenskarna bakom miljardbolagen som styr hur vi doftar och hur vi klär oss.

Klädboss till öde ö med brorsan

Klädkedjan Brothers vd Peter Bondelid klassar sin Fermenta-investering som sitt sämsta köp, har en hund som heter Guns N’ Roses och tar gärna med sin bror till en öde ö.

»Jag får en kick av att sälja en häst för bra pengar«

Vid 27 års ålder har han hunnit smaka på livet i den absoluta toppen. Men han har också fått erfara hur snabbt allt kan förändras. Här berättar ryttaren Alexander Zetterman om segrarna, affärerna – och kampen för att komma tillbaka.

På barrikaderna i kampen mot faktaresistens

Social oro, chauvinism, extremism och förenklingar breder ut sig, samtidigt som Facebook och Google tar över nyhetsförmedlingen. ”Sådana som vi behövs mer än någonsin”, säger Mia Horn af Rantzien, chef för SNS, Studieförbundet Näringsliv och Samhälle.

Krogtest: Klassisk lyx på ön

Fantastisk skärgårdsmiljö på Fjäderholmarna, men den traditionella menyn är lite trist.

Pensionstopp investerar i lycka

Som stormästare i Jeopardy vet KPA Pensions vd Britta Burreau hur man svarar på frågor. Som ordförande för Scouterna är hon dessutom alltid redo för nya utmaningar och toppturer.

»Shame är framtidens tv«

En amerikansk version av den norska succéserien Skam håller på att utvecklas i Hollywood. Högst ansvarig är den svenske producenten Per Blankens. Nu brottas han med en rad utmaningar.

Från kvinnokrig till komedi

Ständigt aktuella Sissela Kyle spelar in en ny säsong om kvinnorättskämpen fröken Friman, och i höst dyker hon upp i en ny humorserie av Felix Herngren. Men först ska hon fira Parkteaterns 75-årsdag.

Att försvara en terrorist

Johan Eriksson är den före detta skoförsäljaren som blev Sveriges mest efterfrågade brottmålsadvokat. Nu ska han försvara den misstänkte terroristen Rakhmat Akilov, vars brott väcker avsky i en hel värld.

»Jag hittar ormar överallt«

Han ser Svenska Hollywoodfruar i smyg och borde cykla mer. Men högt gräs håller sig Cycleeuropes vd Jonas Netterström borta från.

Storvilt i ateljén

På Konstfack på 1960-talet ansågs han omodern. I Sverige har hans skulpturer aldrig blivit kända. Nu, som väletablerad konstnär i USA och nära 50 år efter att han lämnat Sverige, är Kent Ullberg tillbaka för en utställning på Millesgården. Di Weekend har träffat honom i studion i Loveland, Colorado.

»Jag ansågs vara en infiltratör«

Projektet Fotboll för alla hade målet en mer inkluderande lagidrott – men slutade med att Sofia B. Karlsson blev mordhotad. Nu har hon, tillsammans med en rad skribenter, skrivit boken Stå upp när det blåser.

Ministern går till botten med sin hjärtefråga

Läget för världshaven är kritiskt. Samtidigt rasar stödet för Miljöpartiet. Isabella Lövin har varit språkrör för partiet i ett år. Men hon har kämpat för haven i tio år. När Sverige arrangerar FN:s Havskonferens i juni är det därför lätt för Isabella Lövin att välja sin strid.

Pionjär i blomstervärlden

På söndag är det mors dag och många mammor firas med en blomma. När Interfloras vd Magdalena Persson blev mamma första gången hamnade hon i en kris som lärde henne mycket.

Fredsmäklaren i balett-Berlin

Som solist blev han känd för sina explosiva hopp. Som balettchef skippar han helst piruetterna och går rakt på sak. I juni lämnar Johannes Öhman Kungliga Operan i Stockholm för att lyfta Staatsballett Berlin till världsklass.

»Du måste ge upp för att lyckas«

Golfbollar i all ära – Anna Nordqvist skruvar också gärna på Ikea-möbler. Möt världstian som funderar på en tatuering, är skraj för mörkret och som drar vita lögner i flygplansstolen för att undvika att prata om sitt yrke.

Inga fler artiklar tillgängliga