intervjuer

Sprider skräck med nya boken

Mats Strandberg, en av författarna till den rosade Engelsfors-trilogin, släpper nu skräckromanen Hemmet som utspelar sig på ett äldreboende. ”Att skriva är mitt sätt att försöka förstå världen”, säger han.

»Glaset är alltid halvfullt«

Generationsförfattaren Per Hagman är försatt i personlig konkurs, men låter sig inte nedslås. ”Rättstaten var inte snäll mot mig, men jämfört med andra människors bekymmer är jag väldigt lyckligt lottad i livet”, säger författaren, som är tillbaka med den självbiografiska boken Allas älskare, ingens älskling.

Bankchefen ljuger under press

Hon gillar djurfilmer, champagne och New York, men ljuger om sin armstyrka. Berit Behring är Danske Banks nya vd och skålar nu in helgen.

Laddar för volymaffär

Hans-Holger Albrecht var börsens bäst betalda vd under sina år i Stenbecksfären. I dag är han chef för den franska Spotifykonkurrenten Deezer. ”96 procent av världens befolkning abonnerar ännu inte på någon musiktjänst”, konstaterar han.

Styckare torsk på kålpudding

Investeringsbolaget Creades har ett substansvärde på drygt 3 miljarder kronor. Den nye vd:n John Hedberg ser kålpudding som en underutnyttjad resurs och snor sitt motto från The Supremes.

Vilket hallå det blev i konstvärlden

När Dan Wolgers satte ut sitt namn och telefonnummer på telefonkatalogens omslag skrev han konsthistoria. Gula sidorna 1992, sektion K-Ö, Stockholmsdelen, finns i dag på Museum of Modern Art i New York och säljs på kvalitetsauktioner. Nu gör Dan Wolgers en pastisch på sitt berömda konstverk när han sätter ut sin mejladress på Eniros årsredovisning.

»Att skriva om våld är terapi«

Prisade författaren Jan Arnald, alias Arne Dahl, har sålt över 3 miljoner böcker. Över en frukost berättar han varför det är härligt att leva med en mörk hemlighet.

Problemlösarens väg mot toppen

Som Europachef för den brittiska kommunikationsbyrån Brunswick Group basar Annette Brodin Rampe över 450 konsulter och drygt en miljard kronor i omsättning. Det var hennes konfirmationspräst som gjorde henne till en trygg ledare. ”Han lärde oss att vi duger. Det var stort”, säger hon.

Finansesset på okänd mark

Stefan Dahlbo är ny vd för First North-listade Byggmästare Anders J Ahlström Holding. Han vill återfödas som zoologen David Attenborough och tar helst med sig Donald Trump till en öde ö.

Googlechefen om jakten på nya appar

Anna Wikland är chef för Google Sverige, jätten som totaldominerar sökningarna på nätet. Men Anna Wikland värjer sig mot bilden av koncernen som en ostoppbar kryssare. ”Att vara stor i dag är ingen garanti för att vara det i morgon”, säger hon.

»Vi behöver 7 miljarder dollar«

Under 2016 samlade UNHCR in 473 miljoner kronor i Sverige, mycket mer än FN-organet hade hoppats på. Men nu utgör Donald Trumps regering ett nytt hot mot verksamheten. Katinka Lindholm, Sverige för UNHCR:s generalsekreterare, har 25 års erfarenhet av insamlingar.

Japansk pubmat av högsta klass

Mysig svartklubbskänsla på Sayan Isakssons Izakaya Shibumi. Här serveras japansk pubmat när den är som smarrigast.

»Dörren låstes och jag visste ingenting«

I maj 2013 hämtades Saabs tidigare vd Jan Åke Jonsson av polis i sin bostad i Göteborg. Di Weekends Håkan Matson har träffat honom och för första gången berättar han om timmarna i arresten.

Raggnings­experten skriver om kärlek

Neil Strauss revolutionerade rockbiografigenren och lärde en hel värld av osäkra killar att ragga upp kvinnor med förolämpningar och trolleritricks. På köpet blev han själv en olycklig sexmissbrukare. I dag driver han ett självhjälpsnätverk och vill tala sanning om hur förhållanden fungerar.

Bank­direktörens okända sida

Nordeas Sverigechef Anna Storåkers har arbetat med managementfrågor i finanssektorn sedan hon tog examen. Men innerst inne frodas drömmen om att bli romanförfattare.

Den gudomliga människan tar över

En underklass av hundratals miljoner maktlösa, arbetslösa människor – och ett fåtal miljardärer med gudalik makt över världen. Det är framtidsscenariot som den världskände historikern och författaren Yuval Noah Harari målar upp i sin nya bok Homo Deus. Livet på jorden hänger på hur vi väljer att ta itu med, enligt honom, mänsklighetens två viktigaste frågor.

»Magin är viktig under uppväxten«

Författaren Andrea de La Barre de Nanteuil och illustratören Lovisa Burfitt släpper nu tredje barnboken om Mademoiselle Oiseau och flickan Isabella i Paris. Böckerna är översatta till elva språk och blir förhoppningsvis också opera.

Fajten för livet – och företaget

Han genomförde Sveriges största företags-rekonstruktion i modern tid och räddade mediekoncernen Stampen och Göteborgs-Posten från konkurs – samtidigt som han genomgick en svår cancerbehandling. Möt 45-årige Martin Alsander, koncernchefen och trebarnspappan som vägrar ge sig.

Stjärna på bullar och bollspel

Kristina Lindhe är vd för Lexington company, som fyller 20 år i år. Jennifer Lawrence får gärna gestalta denna örn-wannabe när hon blir bäst på bollspel.

Operachefens svåraste roll

Livet som operasångerska är hårt. Men livet som vd är hårdare. Det vet Birgitta Svendén som krönt sin 25-åriga sångkarriär med att bli högsta chef för Kungliga Operan i Stockholm. Nu sjunger hon ut om sin svåraste roll någonsin – den som byggherre när operahuset ska växa.

Dukar upp för rymdäventyr

Regissören Daniel Espinosa levererade en av de mest sedda biofilmerna i Sverige någonsin med Snabba cash, men missade storpubliken med senaste filmen, thrillern Child 44. Nu är han tillbaka med det stora rymddramat Life.

Alltid ett strå vassare

Entreprenören Ida Backlund har arbetat med löshår i tio år och byggt upp livsverket Rapunzel of Sweden. Men en medfödd sjukdom tvingade henne att trappa ned och sälja stora delar av sitt framgångsföretag.

»Jag blev tårögd av sushi-bitar«

Japansk, klassisk sushi kan aldrig bli för perfekt. Men kocken Frida Ronge vågar tolka den på eget sätt. Nu öppnar hon restaurangen Tak i Stockholms city och släpper kokboken Rå som sushi.

»Jag är en rackare på rullader«

I dag går Klas Balkow från hemmafixarkedjan Clas Ohlson till matvarujätten Axfood. Med sig i bagaget har han en extra stor vit dalahäst, en självhjälpsbok och ett hemligt recept.

Fastighetschef mot strömmen

GÖTEBORG. Både fastighetsbolaget Castellum och dess vd Henrik Saxborn har under många år levt en anonym tillvaro. Allt ändrades förra året när Norrporten förvärvades i en av Sveriges största fastighetsaffärer någonsin. Nu tar Henrik Saxborn steget ut i rampljuset.

Inga fler artiklar tillgängliga