intervjuer

»Jag blev tårögd av sushi-bitar«

Japansk, klassisk sushi kan aldrig bli för perfekt. Men kocken Frida Ronge vågar tolka den på eget sätt. Nu öppnar hon restaurangen Tak i Stockholms city och släpper kokboken Rå som sushi.

»Jag är en rackare på rullader«

I dag går Klas Balkow från hemmafixarkedjan Clas Ohlson till matvarujätten Axfood. Med sig i bagaget har han en extra stor vit dalahäst, en självhjälpsbok och ett hemligt recept.

Fastighetschef mot strömmen

GÖTEBORG. Både fastighetsbolaget Castellum och dess vd Henrik Saxborn har under många år levt en anonym tillvaro. Allt ändrades förra året när Norrporten förvärvades i en av Sveriges största fastighetsaffärer någonsin. Nu tar Henrik Saxborn steget ut i rampljuset.

Fängslad av leken med läsaren

Elitfotbollsspelare, framgångsrik finansanalytiker, rockstjärna, bästsäljande författare. Jo Nesbøs cv är en topplista över det gemene person drömmer om att göra i livet. Nu, 56 år gammal, med 33 miljoner böcker sålda och den elfte boken om polisen Harry Hole på väg ut i butikerna, är framgången inte det han själv värderar högst. ”Det jag verkligen har kämpat för är något helt annat.”

Litterär gigant skyr ljuset

Den intervjuskygge författaren Don DeLillo gör ett undantag för Jan Gradvall

Chefsekonomen släpper loss

Mattias Persson är chefsekonom på Riksgälden, svenska statens husbank. Han hyllar lego och tycker attdet är skönt att allt i livet inte går att lösa med ekvationer.

»Jag känner en oro för Sverige«

Prisade författaren Johannes Anyurus nya roman är en berättelse om terrorismens förövare och offer. I boken målar han upp en dystopi om ett Sverige där människor sätts i arbetsläger.

Högt politiskt spel

För sina ideal får man kämpa. Moderatledaren Anna Kinberg Batra har i sin kamp för att bli Sveriges nästa statsminister också styrt in partiet i den värsta krisen på 15 år. Di Weekend har följt henne under två turbulenta månader.

»Enormt intresse för dokumentärfilmer«

I dag inleds dokumentärfestivalen Tempo i Stockholm. Intresset för skildringar av verkligheten har aldrig varit större, säger festivalchefen Agneta Mogren.

Sylvass feminism i kollageform

Jan Gradvall möter Linder som skapar punkkonst med skalpell

»Alla människor är lika dåliga«

Nazisten Alois Brunner var ansvarig för bortförandet av 130 000 judar under Förintelsen. Nu försöker författarduon i boken Mannen i Damaskus reda ut hur hans liv på flykt egentligen såg ut.

Auktionschefens våta dröm

Stefan Öberg, vd för Tradera, har lyckats vända den förlusttyngda skutan till att göra en blygsam vinst. Men skulle han få oflyt på jobbet, så har han mer äventyrliga karriärsdrömmar.

Ikeas tungviktare tillbaka i toppen

Den förre Ikeachefen Anders Dahlvig har fattat klubban i Kampradsfärens nya maktbolag Inter Ikea Holding. I en intervju med Di Weekend ger han sin syn på sfärens nya struktur, sitt liv som styrelseproffs, regeringens företagspolitik och utslagningen inom detaljhandeln. ”Jag tror att handelns plågsamma resa nedåt fortsätter de närmaste åren”, säger han.

»Kim var väldigt modig«

Skådespelaren Kim Anderzon var inte rädd för konstnärliga utmaningar, oavsett om det gällde Pistolteatern, Sällskapsresan eller Vivagina. Nu har hennes dotter Tintin Anderzon och son Fredrik Egerstrand gjort en film om hennes sista tid i livet.

Nätverkaren om sitt rätta fokus

Linkedins Nordenchef Lisa Gunnarsson behöver öva på att tycka om att träna, men tvekar aldrig att hugga in på en avokado eller ge sig på sisyfosuppgifter som att sortera foton.

Clintons vän om sin väg till Rinkeby

Laurie McDonald Jonsson är kryssningskungens dotter som tog sig från Seattle till Stockholm för att bygga hus i Rinkeby. För Di Weekend berättar den svensk-amerikanska affärskvinnan om vänskapen med Hillary Clinton, mötet med Fidel Castro och målet med samhällsbygget i Rinkeby.

Möbelgurun har hittat hem

Norrgavel är i dag ett självklart namn i möbelbranschen, men det tog många år innan grundaren hittade hem i sig själv. Nirvan Richter berättar om vad som nästan fick företaget på fall, om sin sjukdom, förlusten av sonen Victor och varför ingenting egentligen har någon betydelse.

Allt ljus på SVT:s drama queen

SVT:s nya dramachef Anna Croneman är en envis fotbollsmamma som avskyr att sortera strumpor och vill återuppstå som en boxer. Dessutom är hon en bättre bilförare än alla andra – på riktigt.

Dystopisk prognos för demokratin

Att post-truth blev förra årets engelska nyord är ingen slump. Det senaste året har det kommit flera exempel på när falskt försökt konkurrera ut sant. Inte minst i USA, där en debatt om alternativa fakta har blossat upp. ”Det är början på en ny era”, tror den tongivande publicisten Anne Applebaum, som spår en mörk framtid för demokratin om inget förändras.

Stjärnkockens oro efter Brexit

Angela Hartnett var en av två utländska kockar som satt i juryn som korade Johan Backeus till Årets kock 2017. Nu oroar hon sig för hur man ska få utländska kockar till Storbritannien.

»Folk tycker faktiskt om kalhyggen«

Hon är en av de mäktigaste i en bransch som byggt Sverige. Men nu förbereder sig skogens drottning för att abdikera. ”Jag har redan mer makt än jag hungrar efter”, säger Elisabet Salander Björklund, vd för Bergvik Skog. Under en promenad i hemtrakterna ger hon sin syn på kalhyggen, äganderätten och hur man enklast blir av med ilska.

Pensionschefen höjer nivån

Åsa Wallenberg, vd på SPP Fonder, ansvarar för ett förvaltat kapital på 153 miljarder kronor. Samtidigt är hon en rebell som inte tänker bli vuxen.

»Att göra musik är inte magiskt«

Artisten och låtskrivaren Charli XCX står bakom några av de senaste årens största hits. Di Weekend haffar henne för en frukost under ett endagsbesök i Stockholm.

Storslagen återblick

När Gunnel Wåhlstrands hittills största utställning öppnar på konsthallen Magasin III i morgon lördag inkluderar den flera verk som inte har visats tidigare. Ingen får se hennes verk medan hon arbetar. ”Nej, då försvinner magin. Det är som om relationen mellan mig och målningen bryts om någon kommer in”, säger hon.

Glada prickar gör ren succé

Bästa vännerna Viktor Tell och Mikael Söderlindh har lyckats med konststycket att bli ekonomiskt oberoende på strumpor. Förra året sålde Happy Socks strumpor för över 1 miljard kronor och företaget har blivit en svensk exportsuccé. Nu vill grundarna klä världen i manchester och se strumpor i rymden.

Inga fler artiklar tillgängliga