Di Weekend GRADVALL

Tragikomisk duo dukar upp i Spanien

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

IMITATÖRER. Steve Coogan och Rob Brydon är ute på sitt tredje matäventyr.

The Trip to Spain bjuder på fruktansvärt roliga imitationer, men tvångsmässigheten skapar en klaustrofobisk stämning, skriver Jan Gradvall.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Don’t bore us, get to the chorus. Roxettes geniala låttitel gäller som devis för komikerna Steve Coogan och Rob Brydons filmer och tv-serier med titeln The Trip.

För varför ha med de tråkiga transportsträckorna (handling, dramatik, karaktärsutveckling)? Varför inte i stället gå direkt på refrängen och enbart inkludera det roliga (humor, fantastiska miljöer, närbilder på mat)?

Originalserien The Trip från 2010 handlade om hur de åkte runt på gourmetrestauranger i norra England, samtidigt som de spelade karikerade versioner av sig själva. Därefter gjorde de 2014 en skamlöst publikfriande uppföljare, The Trip to Italy.

I den nya The Trip to Spain bilar de mellan bergsbyar och restauranger så betagande att man suddar ut alla tidigare semesterplaner och skriver Spanien i almanackan.

»Låtskrivande är som dejtning«

Receptet är exakt detsamma som i föregångarna. Det görs både en tv-version i sex halvtimmeslånga delar samt en nedklippt version som blir långfilm på bio.

Nytt är att de framställer sig själva som mer osympatiska. Imitationerna är fruktansvärt roliga, men samtidigt tvångsmässiga och skapar en klaustrofobisk stämning. De är fångar i sig själva.

Djupt och kul om depression

Bioversionen har svensk premiär i dag fredag, 11 augusti. Tv-versionen väntar ännu på svensk premiär men finns ute som engelsk dvd.